≫ 

"Za sutra najavljuju konačno razvedravanje": Novi roman Branka Rosića o korupciji, izdaji profesije i ceni slave

U Rosićevom eksplozivnom romanu i ljubi se i ubija balkanski, poručio je Teofil Pančić

  • 0

"Za sutra najavljuju konačno razvedravanje" naziv je drugog romana Branka Rosića, pisca i zamenika glavnog urednika "Nedeljnika", koji je nedavno objavljen u izdanju Lagune.

Dobitnik visokog ordena Velike Britanije, Branko Rosić-Rosa, objavio je ovaj roman nakon tri godine pauze.

Ovo je drugi roman Branka Rosića Printskrin: RTS

U "Za sutra najavljuju konačno razvedravanje" Rosić piše o zloupotrebi vlasti, izdaji profesije, moralnom padu, ceni slave, korupciji u savremenom Beogradu i Londonu.

Roman prati sudbinu braće Braunović. Igor je uspešan beogradski novinar i zvezda čuvenog televizijskog šou-programa, čiji se život iz korena menja kada u direktnom programu izgovara nepromišljeni komentar o prvom čoveku u državi.

Saša Braunović, nekadašnja jugoslovenska rok zvezda, posle raspada zemlje povukao se u anonimnost i preselio u London želeći da vodi miran život, daleko od očiju javnosti. Ipak, njegova pređašnja popularnost, poput mračne senke iz prošlosti, pratiće ga u svim pokušajima da se sakrije, od londonskih pabova do obala Lamanša.

Roman prati sudbinu braće Braunović Foto: Promo/laguna.rs

- Trudio sam se, kao i u prethodnom romanu, da se osvrnem na sadašnji trenutak kako ovde, tako i u svetu, pa u novom romanu ima i migranata i terorizma, koji prate glavnu priču - rekao je Branko Rosić.

Recenziju za roman napisao je čuveni autor Filip David.

- Branko Rosić piše rukom sigurnog, iskusnog pouzdanog pripovedača koji ume da vidi i zna da priča - naveo je David.

- U Rosićevom eksplozivnom romanu i ljubi se i ubija, ali ništa nije glamurozno kao kod Bonda, Džejmsa Bonda, nego je više balkanski (ne)zasitno: kao kad utoliš glad, ali ipak nastavljaš da jedeš, nije ti dosta - poručio je Teofil Pančić.

OD PANKERA DO NOVINARA I PISCA

Branko Rosić je svirao je u kultnom pank bendu Urbana gerila, a kasnije i u elektro grupi Berliner strasse. Sarađivao je u pisanju "Leksikona Yu mitologije" i objavljivao tekstove u časopisima Playboy, Elle, L’Europeo, Cosmopolitan, Max, National geographic, Fame. Zamenik je glavnog urednika magazina Nedeljnik i glavni urednik publikacije festivala Egzit 20 godina EXIT aktivizma. Diplomirani je mašinski inženjer. Svoj prvi roman "A tako je dobro počelo" objavio je 2015. godine.

Radio je intervjue sa svim značajnim ličnostima iz kulture na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, ali i nekoliko intervjua sa značajnim ličnostima svetskog rokenrola, kao što su Stiven Patrik Morisi (The Smiths), Stiv Heket (Genesis), Ijen Anderson (Jethro Tull), Šarlin Spiteri (Texas), Ijen Gilan (Deep Purple), Žan Žak Barnel (The Stranglers) i sa piscima Tarikom Alijem, Tonijem Parsonsom, Frederikom Begbedeom, Juom Nesbeom, umetnikom Grejsonom Perijem… Jedan je od prvih srpskih muzičara koji su dali intervju za čuvene engleske novine New Musical Express.

Princ Čarls ga je nazvao princom, a Borisu Džonsonu predstavljen je kao "panker sa maskom novinara". Britanska kraljica Elizabeta II odlikovala ga je Medaljom Britanske imperije (BEM) za izuzetan doprinos u promovisanju i unapređenju kulturnih veza između Velike Britanije i Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA