≫ 

Svi sukobi u srpskoj kinematografiji: Pucala su prijateljstva i kumstva, napuštale uloge, a neke kolege nisu govorile decenijama

Nije retka pojava da tek kada se neki domaći film ili serija emituju, publika sazna da su se "najbolji prijatelji" ili "najstrasniji ljubavnici" sa ekrana mrzeli kada se kamere ugase

  • 15

Sukob reditelja Dragana Bjelogrlića i scenariste Vladimira Kecmanovića, zbog koga ugledni pisac više neće pisati scenario serije "Senke nad Balkanom" , podsetio je javnost na mnoge druge svađe koji su obeležile srpsku kinematografiju.

Nije retka pojava da tek kada se neki domaći film ili serija emituju, publika sazna da su se "najbolji prijatelji" ili "najstrasniji ljubavnici" sa ekrana mrzeli kada se kamere ugase. Zbog nesuglasica u srpskoj kinematografiji pucala su kumstva i prijateljstva, odbijale se uloge, a neke kolege decenijama nisu govorile.

Ove svađe najčešće se pamte:

PAVLE VUISIĆ I MIODRAG PETROVIĆ ČKALJA

Dok su Paja i Jare bili čuveni dvojac koji nas je toliko puta nasmejao i dirnuo, glumci Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja nikako nisu mogli da nađu zajednički jezik. Tokom snimanja "Kamiondžija" gotovo da nisu ni govorili, ali nisu dozvolili da se to oseti u njihovom radu.

Čkalja i Pavle Vuisić, Kamiondžije, Paja i Jare Paja i Jare Printskrin: Youtube/Domaci film

Publika nije mogla da poveruje u netrepeljivost među kamiondžijama. Njen razlog bio je drugačiji pristup poslu - Čkalja je bio profesionalac, dok je Vuisić bio neškolovani glumac, ali sirovi, pravi talenat.

- Ja Čkalju nikada nisam upoznala. Kada malo bolje pogledate Čkalju i Pavla, videćete da je to nemoguća fuzija. Čkalja je stopostotni glumac i do krajnjih granica je išao u svojoj glumi. Pavle uopšte nije bio glumac. Znao je reći: "Ja se samo ponašam" - rekla je kasnije Mirjana Vuisić, Pavlova supruga.

BORA TODOROVIĆ I JELISAVETA SEKA SABLIĆ

Sukob između Seke Sablić i Bore Todorovića rodio se tokom snimanja kultnog filma "Maratonci trče počasni krug", a trajao je punih 30 godina, a kako se u glumačkim krugovima pričalo, problem je nastao zbog erotskih scena između njihovih likova, Đenke i Kristine.

Seka Sablić, Milena Dravic, predstavljanje monografije Čuvena Jelisaveta Sablić Foto: A. Nalbantjan

Navodno je u nameri da ulogu iznese što verodostojnije, Bora je umesto klasične glumačke simulacije seksa, prešao granicu koja se u takvim scenama poštuje,  “prepustio se situaciji” i dopustio sebi nešto što nije bilo predviđeno scenariom. To je naljutilo Seku da čak, u prvi mah, nije želela da nastavi snimanje.

BORA TODOROVIĆ Todorović je umro 2014. godine Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pune tri decenije nisu bili u dobrim odnosima, a pomirili su se pre njegove smrti.

EMIR KUSTURICA I GORAN BREGOVIĆ

Reditelj Emir Kusturica i muzičar Goran Bregović godinama ne razgovaraju, iako su čak i kumovali jedan drugom, a jabuka razdora bila je saradnja na filmu "Arizona drim".

Emir Kusturica Emir Kusturica Foto: Nikola Tomić

- Što se mene tiče, Brega je završena priča. Prekinuli smo svaki kontakt kada me je prevario za muziku u filmu "Arizona drim". Platio sam mu da napiše muziku, a on mi je podmetnuo jednu korzikansku, jevrejsku pesmu. Tako je on kod mene zarađivao. Još me je i obrukao kod Igija Popa - objasnio je Kusturica svojevremeno.

Zbog toga što je bez dozvole koristio njegovu muziku u filmu "Arizona dream" Emira Kusturice i predstavio je kao svoju, Goran Bregović isplatio je francuskom muzičaru Enriku Masijasu odštetu od milion evra, kada ga je ovaj tužio. Pesmu je, inače, u filmu izveo Igi Pop, ni sam ne znajući da je reč o plagijatu.

Goran Bregović Goran Bregović Foto: ATA Images

Emir Kusturica je prekinuo prijateljstvo sa Bregovićem zbog ovog slučaja.

BOŽIDAR BOLE STOŠIĆ I MIODRAG PETROVIĆ ČKALJA

Glumac Božidar Bole Stošić preminuo je pre samo pola godine, a svojevremeno je izjavio da nije zaigrao u "Boljem životu" zbog svađe sa Miodragom Petrovićem Čkaljom.

Bozidar Stosic Božidar Bole Stošić Printskrin: Youtube/mlosmi

- U "Boljem životu" me nije bilo jer sam morao da imam direktne scene s Miodragom Petrovićem Čkaljom. On je imao kod sebe spisak od osam glumaca s kojima nije želeo da radi. Na njemu je bilo i moje ime. Nisam želeo da dođem na snimanje a da me on izbaci. Znao sam da me to čeka - rekao je on jednom prilikom.

Svađa koja je počela na sednici saveta Beogradskog dramskog pozorišta proširila se na celu njihovu saradnju.

Glumac Miodrag Petrović Čkalja - Arhivska fotografija od 24.03.1967. Miodrag Petrović Čkalja Foto: Tanjug/Branko Obradović

- On je meni bio vrlo drag, ali nesrećan čovek. Nije mogao da izađe na ulicu jer je bio vrlo popularan. Svi su u njemu videli Čkalju s malih ekrana - rekao je tada Bole.

MILAN LANE GUTOVIĆ I PRODUKCIJA "BELE LAĐE"

Čuveni Lane Gutović napustio je seriju "Bela lađa" u trenutku kada je ona beležila ogromnu gledanost. Lane nije igrao u poslednoj sezoni serije, a kako je objasnio u medijima kasnije, razlog za to bilo je nepoštovanje dogovora koje je sa producentima serije imao po pitanju svog honorara.

Milan Lane Gutović Milan Lane Gutović Printskrin: Telegraf

- Prilikom dogovora pre početka snimanja celog serijala rekao sam cifru koja mi odgovara. Posle tri godine se ispostavilo da ja to, ustvari, nisam ni rekao. Već tada sam odlučio da ne igram više u društvu u kome je moguće tako nešto, ali sam shvatio da bih time doveo u neprijatnu situaciju Gospodina Pavića i Tijanića. Potpisao sam novi ugovor i posle dve godine se utvrdilo da sam ovoga puta, doduše, rekao, ali da se nije tako razumelo. Ugovore sam potpisivao, a da ih nisam čitao. Zbog toga sam za sve što mi je uskraćeno lično kriv - rekao je Lane Gutović za Blic 2011. godine.

Poslednji ugovor zato je napisao sam, ali RTS nije hteo da ga potpiše. Gutović je napustio seriju, njegov lik Šojić je u poslednoj sezoni završio u zatvoru, a serija se emitovala samo još jednu sezonu. Prosto, bez Šojića nije bilo isto...

VELIMIR BATA ŽIVOJINOVIĆ I BORIS DVORNIK

Ikone partizanskog filma počele su da se druže jako mladi. Spojio ih je posao, a proslavili su se ulogama u filmovima "Most", "Bitka na Neretvi" i "Sutjeska". Svi koji su ih znali govorili su da je to prijateljstvo posebno, ali kao i mnoga druga, ono nije uspelo da izdrži svu tragediju i mržnju koju su ratovi 1990-ih doneli.

Dvornik je tada bio na izbornoj listi HDZ-a, a Živojinović na izbornoj listi Miloševićeve Socijalističke partije Srbije. Sukob između njih postao je javan kada je hrvatski glumac uputio otvoreno pismo Živojinoviću u Slobodnoj Dalmaciji i na HRT-u, u kojem je podsetio na njihovo prijateljstvo i zgrozio se što je Živojinović stao na stranu Miloševića.

- Snimali smo i poubijali Nemaca više nego Druga dalmatinska. Tukli smo se na svim terenima u ovoj našoj zemlji. Ljudi su nas volili, poštovali, bili smo tandem za uzor starima i mladima. Siti se Brijuna, Bato, i pokojnoga Tita. Više od svih nas glumaca bio si njegov gost. Čak si s njime bio na ti, ja mislim. Nitko od nas nije ga tako dobro poznavao kao ti, a čini mi se da nikoga od nas glumaca nije tako volio kao tebe. Sad si ga najednom okrivio za stradanje Srba... Takvim postupcima pljuješ sam sebi u lice... - napisao je Dvornik u tom pismu.

Bata Živojinović, Valter Velimir Bata Živojinović Foto: Promo

Dalje je podsetio na izjavu Živojinovića kako će "Srbija i na treći rat", ta kako treba da se "ugleda na Ameriku, koja nikada ne ratuje na svom terenu".

- Bato, a šta ti to znači? Da tvoj Miljko puca na moga Dina ili obrnuto? - naveo je Dvornik u svom pismu.

Srpski glumac izrazio je sumnju da se radi o pismu Borisa Dvornika, ali rekao i kako su pomenute njegove reči loše protumačene i da on nikada nije pozvao ni na rat, ni na ubijanje Hrvata.  

Boris Dvornik Boris Dvornik Foto: Wikipedia/BokicaK

Prvi put nakon rata Dvornik i Živojinović su se čuli 2004. godine preko telefona. Njihovo veliko javno pomirenje dogodilo se 2006. godine kada je Dvornik iz studija splitskog dopisništva razgovarao sa Živojnovićem, koji je u bolnici u Beogradu čekao na operaciju srca.

No, samo godinu dana kasnije prijateljstvo je ponovno opet puklo kada se Bata ponovno aktivirao u Socijalističkoj partiji Srbije.

Na kraju je Dvornik umro prvi, a Bata mu nije otišao na sahranu, objašnjavajući kako se i te 2008. godine u Hrvatskoj Srbima buše gume. Živojinović je umro 2016. godine.

DANILO BATA STOJKOVIĆ I PAVLE VUISIĆ

Bata Stojković i Pavle Vuisić su u "Maratoncima" i "Ko to tamo peva" igrali rame uz rame, ali dugo se po Beogradu pričalo da se glumačke legende van ekrana ne podnose. Prepričavale su se njihove netrepeljivosti, a od svih najviše ona kako je Vusilić Batu svom snagom udario daskom po glavi kada su snimali "Maratonce".

Danilo Bata Stojković Danilo Bata Stojković Foto: Youtube/focaksite

No, godinama nakon što je Bata preminuo, njegova udovica Olga otrkila je da su sve te priče bile prenaglašene.

- Bilo je svašta između njih, ali ništa negativno. U "Maratoncima" kada su snimali scenu u kojoj ga Pavle udari daskom po glavi, dogodilo se to da ga je nenamerno, u ne znam kom ponavljanju, zaista i lupio iz sve snage. S druge strane, dok su radili "Ko to tamo peva", Pavle mu je spasao život. Kadar u kome Bata pliva u mutnoj i ledenoj Tisi, bezbroj puta je ponavljan. On bi otplivao do sredine reke, a Boža Nikolić ga je snimao pri povratku ka obali. Pošto je bilo hladno, jedva su pronašli gumeno odelo u koje je Bata moga da uđe. Od silnog napora zbog plivanja kroz mulj do kolena, njemu je pozlilo, jer ga je odelo gušilo. Tada je Pavle uskočio u vodu, izvadio nož i presekao to gumeno odelo kako bi Bata došao do vazduha. Glumci su između sebe uvek imali razne šale, niko se nije ljutio i nije bilo svađa. Podžapaju se, jedni drugima svašta kažu, ali to nije proizilazilo iz mržnje, već iz vruće atmosfere. Malo popiju, sporečkaju se i posle kao da ništa nije bilo – rekla je 2015. godine Olga.

GORAN ŠUŠLJIK I MILOŠ AVRAMOVIĆ

Pre Bjele i Kecmanovića najsvežiji sukob unutar srpske kinematografije bio je između producenta i glumca Gorana Šušljika i reditelja Miloša Avramovića, koji i dalje traje. Njih dvojica sukobili su se oko filma "Južni vetar", a Avramović je protiv Šušljika podneo krivičnu prijavu da je potrošio oko tri i po miliona dinara za izviđanje lokacija za potrebe snimanja ovog filma. Avramovićevoj tužbi protiv Šušljika pridružio se i Filmski centar Srbije.

Goran Šušljik Goran Šušljik FOTO: Telegraf.rs

Šušljik je demantovao sve Avramovićeve optužbe.

- Nisam učinio ništa od onoga za šta sam tužen, niti sam oteo, niti nešto protivzakonito uradio, a niz ugovora je prekršeno u realizaciji filma "Južni vetar" - rekao je Šušljik.

Kako će se završiti ova svađa, ostaće da se vidi.

VIDEO: Boda Ninković otkriva šta se dešava kada glumac mora da zameni kolegu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    13. maj 2019 | 11:28

    Ama bitno da je nama koji kesiramo sve te njihove majmunluke lepo.

  • Rastko

    13. maj 2019 | 11:43

    Ranije je narod pijane glumce na sceni mogao da gadja trulim paradajzom i muckovima a danas sto su pijaniji i drogiraniji to su nam i miliji i drazi pa nam SVI takvi zasluzni da neznamo ko nam je od njih zasluzniji a vala TAKO NAM I TREBA.

  • ZS

    13. maj 2019 | 08:56

    Kakvi god da su bili, ipak su bili obicni ljudi. Nezamenljivi legende, gromade i velicine su svi svako na svoj nacin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA