≫ 

Srpski Kijanu Rivs odrastao je u Parizu, ali je prve reči progovorio na našem jeziku: Znamo ga iz "Lajanja na zvezde", a sada snima "Ključ" (VIDEO)

Rođen je u Parizu, ali je završio FDU u Beogradu

  • 7

Preseljenje iz jedne u drugu zemlju većina dece teško podnosi. Naš čuveni glumac Rastko Janković imao je 10 godina kada je iz Pariza, gde je rođen, došao u Beograd, ali za njega to nije bio šok. On je čak i prve reči u Francuskoj progovorio na srpskom jeziku.

- Bilo mi je zanimljivo kad sam bio klinac, pa odem u Srbiju kod babe i dede preko letnjeg raspusta i pričam samo srpski. Tako me je baka i naučila da pišem ćirilicu. I kad treba da se vratim u Pariz, ja se pitam da li sam zaboravio francuski - prisetio se Rastko u emisiji "Srbija na vezi" na RTS, u kojoj je je pričao o odrastanju u Parizu, srpskom i francuskom mentalitetu, prelasku iz jedne u drugu zemlju...

Rastko je glumio u filmovima "Lajanje na zvezde", "Tango je tužna misao koja se pleše", "Rođeni sjutra". Paralelno sa glumom se bavio i pevanjem, a svi ga pamtimo po pesmi "Biću tata", ali i "Moj Beograd"...

Na Niškim filmskim susretima 1996. nagrađen je za najbolje debitantsko ostvarenje u filmu "Rođeni sjutra", i proglašen je za glumca festivala.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodelila mu je 2008. Zlatnu značku, a nekoliko godina kasnije proglašen je počasnim građaninom Zemuna. Nedavno mu je Kulturno-prosvetna zajednica Beograda uručila Zlatni beočug, a trenutno je okupiran snimanjem novog filma - "Ključ".

Telegraf žurka za 4. rođendan - Rastko Janković Radi i na promociji Srbije u svetu, Foto: Telegraf

Srbiju u svetu najbolje predstavljaju naši vrhunski sportisti, naučnici, umetnici, priča Rastko. Jedan od izuzetno značajnih načina za upoznavanje sveta sa Srbijom je manifestacija "Dani srpske kulture" koju podržava Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA