≫ 

Hrvati snimaju ratnu seriju o "Oluji": Prikazaće 6 hrvatskih vojnika koji umesto na fakultet kreću u rat, a glavni likovi su "pravi junaci rata"

Serija "Nestali" trebalo bi da bude gotova početkom 2020. godine

  • 5

Snimanje serije "Nestali" počelo je 20. maja u zaleđu Zadra. Ovaj televizijski format priča priču o šestorici hrvatskih vojnika, koji su desetak dana uoči Oluje, nakon vojne operacije ograničenog zahvata, ostali iza neprijateljskih linija odsečeni od ostatka svoje jedinice.

Mini-dramsku serija od četiri povezane epizode u trajanju od 50 minuta snima HRT u saradnji s producentskom kućom Clinica studio, a reditelj je Kristijan Milić, u čijem se opusu ističe nekoliko značajnih filmova ratne tematike ("Živi i mrtvi", "Broj 55", saradnja na projektu "General"...)

Oluja, hrvatska, izbeglice, rat u Hrvatskoj Foto: Guliver/Peter Turnley/Corbis/VCG via Getty Images

Kako kaže Joško Lokas, scenarista i autor serije "Nestali" vremenske prilike ih ne maze, svako malo pada kiša, razmerno je hladno i nisu očekivali da će ovako izgledati sredina maja. Međutim, ipak su snimili prve scene u zadarskom zaleđu, kod Jasenica, i zadovoljni su onim što su napravili.

- Ideja za seriju rodila se u meni pre desetak godina, ali zapravo je u sebi nosim mnogo duže, iz vremena kada su mnogi moji prijatelji umesto na studije otišli u rat. Ja sam kao student Hrvatskog jezika i književnosti slušao njihove priče i upravo su me te njihove priče inspirirale da napravim seriju sasvim drugačiju od drugih - govori Lokas, koji je u svojoj bogatoj poslovnoj biografiji zabeležio i rad na serijama "Mamutica" i "Operacija Kajman".

oluja, hrvatska, izbeglice, kolona Foto: Profimedia

POČETNA TREMA

- "Nestali" su ipak nešto sasvim drugačije za mene. U prethodnim serijama bio sam u ulozi producenta, a ovde sam autor i scenarista, čime je moja odgovornost još veća, pa sam, priznajem, na početku snimanja imao i tremu u smislu da sam se pitao hoće li sve ispasti onako kako sam planirao - otkriva Lokas.

Duboko u neprijateljskom položaju jednim će nepromišljenim, ali odlučnim potezom pretvoriti svoj povratak na hrvatsku teritoriju u nemoguću misiju. Daleko od glavnih ratnih sukoba, pokušavaju da pronađu put do kuće, te svedoče o životu koji su ostavili iza sebe, ali i razmišljaju o budućnosti koja ih čeka kada se rat završi.

Oluja, hrvatska, izbeglice, rat u Hrvatskoj Foto: Guliver/Peter Turnley/Corbis/VCG via Getty Images

U "Nestalima" nema glavnog lika, odnosno ima šest glavnih likova. Glume ih Goran Navojec, Bojan Navojec, Alan Katić, Vedran Živolić, Marko Cindrić Filip Križan. Uz njih u seriji igraju još i Marinko Prga, Tarik Filipović, Sandra Lončarić, Marija Škaričić, Enis Bešlagić, Enes Vejzović.

Osobe koje glume pričaju o izgubljenoj generaciji, preskočenoj i zakinutoj za normalan život zbog nametnutog rata. Likovi šestorice glavnih junaka inspirisani su stvarnim osobama, koje su umesto fakulteta odabrale rat.

Operation Storm, Operacija Oluja, Hrvatska 1995, rat, vojska Foto: Profimedia, Alamy

U ratu su postali svesni važnosti prijateljstva, žrtvovanja i zavisnosti od prvog do sebe. Priča je to o ljudima koji nisu kalkulisali kada je trebalo braniti domovinu, ističe Lokas.

- Snimanje serije trajaće, prema planu, oko 45 dana, odnosno do kraja juna. Seriju ćemo snimati podno Velebita, na Velebitu, u Jasenicama, Starigradu Paklenici, Ražancu, Novigradu, Paljuvu, iznad Obrovca, u Rovanjskoj, Modrićima. Pre početka snimanja obišli smo stotinak lokacija i odabrali njih pedesetak na kojima ćemo raditi, i to zahtevno raditi jer smo zamislili da cela serija bude snimljena u eksterijerima - kaže Lokas, koji dodaje da je očekivani rok završetka "Nestalih" početak 2020. godine.

On dodaje da žele da naprave gledanu, kvalitetnu i uzbudljivu seriju čiji su glavni likovi tzv. mali ljudi, koji su po mišljenju ovog autora bili pravi, istinski junaci rata.

Oluja, hrvatska, izbeglice, rat u Hrvatskoj Foto: Guliver/Peter Turnley/Corbis/VCG via Getty Images

- Ova serija, između ostalog, pripoveda i o prijateljstvu, a naši junaci nisu crno-beli likovi nego ljudi od krvi i mesa, sa svojim nedaćima, sa smislom za humor - kaže Lokas.

KLJUČNA AKCIJA 

Direktor fotografije ove serije je Mirko Pivčević, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Vedrana Rapić, slikarka maske Nana Bulajić Črček, montažer Veljko Segarić, dok produkciju potpisuju Vedran Kasap, Domagoj Jović i Joško Lokas iz producentske kuće Clinica studio. Urednica serije je Zinka Kiseljak.

(Telegraf.rs/jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    21. maj 2019 | 11:36

    Nametnuti rat? Da je Srbija napokon snimila film o Jasenovcu, Hrvati bi prestali snimati svoje SF. filmove sa ratnom tematikom.

  • biserko

    21. maj 2019 | 12:16

    Niko nama nije kriv sto mi ne snimamo filmove o stradanju srba u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu.. bojimo se necega ?

  • RSK

    21. maj 2019 | 13:13

    A kad ćemo mi početi da snimamo filmove i serije o stradanjima Srba, o nekim važnim bitkama u starijoj i novijoj istoriji? Ameri snimaju istorijske filmove o tudjoj istoriji a mi ne možemo o svojoj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA