"Labudovo jezero" u osveženom izdanju: Potpuno nova koreografska verzija popularnog baleta večeras izvedena u Narodnom pozorištu

Poseban utisak na beogradsku publika ostavio je i Mario Diliđente u ulozi Lakrdijaša savladavajući izuzetno teške koreografske zadatke sa lakoćom

  • 1

Nova koreografska verzija baleta Petra Iljiča Čajkovskog "Labudovo jezero", prema Marijusu Petipu i Lavu Ivanovu, a u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, izvedena je premijerno večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

U najnovijoj koreografskoj verziji u glavnim ulogama su Tatjana Tatić, koja igra belog i crnog labuda (Odetu i Odiliju), zatim Igor Pastor kao Princ Zigfrid, Iva Ignjatović u ulozi Kraljice, Mario Diliđente kao Lakrdijaš, Jovica Begojev kao Grof Rotbart i Miloš Marijan kao Beno, Goran Stanić kao Volfgang.

Labudovo jezero Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tatić je na sceni bila uverljiva i graciozna poput velikih zvezda klasičnog baleta baš kao i Igor Pastor što je publika umela da nagradi povicima "bravo" u toku igranja i dugim ovacijama na kraju predstave. 

Poseban utisak na beogradsku publika ostavio je i Mario Diliđente u ulozi Lakrdijaša savladavajući izuzetno teške koreografske zadatke sa lakoćom.

Kostimi i scenografija italijanskog dizajnera Renata Balestre učinili su "Labudovo jezero" u Narodnom pozorištu vizuleno raskošnim.

Labudovo jezero Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Premijeri remek-dela Čajkovskog prisustvovali su i predsednica Doma Narodne skupštine Majas Gojković, ministarke Slavica Ðukić Dejanović i Zorana Mihajlović, glumac Petar Božović, Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici...

Labudovo jezero Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Posle smrti kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog, novu verziju "Labudovog jezera" kreirali su Lav Ivanov i Marijus Petipa, u Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu 1895. Čajkovski nije pretpostavljao da će njegov balet postati ezoteričan, magičan, snažno ekspresivan i najigraniji balet u istoriji.

Labudovo jezero Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U beogradskom Baletu, prva predstava "Labudovog jezera" odigrana je 1925. godine i od tada su u raznim verzijama ove predstave na sceni nastupali naši najpoznatiji baletski umetnici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    3. jun 2019 | 01:16

    Ovi kostimi su za predstavu Don Kihot, labudovi u sarenim haljinama? Ne, nikako. Labudovo jezero je klasik i ne treba ovako eksperimentisati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA