≫ 

Gledali smo "Mračni feniks": X-men franšiza okončala se posle 20 godina, a fanovi misle da je zaslužila bolji kraj (VIDEO)

Ovaj tekst ne sadrži spojlere

  • 0

"X-men: Mračni feniks" stigao je ove nedelje pred našu i svetsku publiku, poslednji film u franšizi, koju je dosada radio "20th Century Fox", a nadalje ga preuzima "Marvel Cinetmatic Universe".

Skoro 20 godina duga istorija završila se tako što se X-meni ponovo sukobljavaju sa Mračnim feniksom (ili Mračnom feniks, kako vam je draže). I iako je to priča koju smo gledali u animiranoj seriju i u "Poslednjem uporištu", ali i čitali u stripovima, ovaj film vredi odgledati baš zbog toga što je on kraj jedne ere, kada su X-men filmovi u pitanju.

"X-men" franšiza imala je uzbudljiv put, pun uspona i padova, ali je svejedno stekla veliku bazu fanova, izvršila nemali uticaj na popularnu kulturu, dala svoj doprinos shvatanju i prihvatanju "drugosti", i dobrim delom odradila način na koji gledaoci 21. veka poimaju superheroje.

U tom smislu ovaj film ne treba propustiti. Gledanje u bioskopu, u 3D varijanti, izvlači ono najbolje iz njega. Esteski on je primamljiv, specijalni efekti su dobri, scene borbe su dinamične i uzbudljive, scene iz svemira prelepe. Sofi Tarner kao glavna heroina dopala mnogim gledaocima, koji u šali ovaj film sada zovu "Uspon mračne Sanse". 

Ali, budući gledaoci treba da se spreme da je sve drugo već viđeno. Iako film u početku drži pažnju, radnja ubrzo gubi fokus i ostavlja nas da se zapitamo - da li je ovo bila priča o osobi koja se bori da savlada moć koje je već u njoj, da se pomiri sa činjenicom da je drugačija ili je reč o duboko potisnutoj traumi koja, kad se jednom ispolji, eksplodira snažno kao gejzir? Je li to priča o borbi sa moći koja je stečena bez volje, ali koja svejedno nosi veliku odgovornost i posledice, baš kao i "dar" koji Džin već ima? Je li ovo povest o osveti i krivici, ili o iskorišćavanju drugog ljudskog bića od strane onih koji imaju i najbolje, i najgore namere?

Kako to pitanje nije razjašnjeno, ponekad se čini da su junaci u filmu u svakoj sledećoj sceni drugi ljudi, da su ono što zaplet od njih traži da budu u datom trenutku. I već na polovini filma nekako znate kako će da se sve završi, što su možda razlozi zbog čega rane kritike nisu baš bile milostive prema ovom ostvarenju. Na IMDB "X-men: Mračni feniks" dobio je ocenu 5.9, dok su mu kritike sa Rotten tomatoes dale svega 22 odsto glasova, mada je publika bila mnogo srdačnija sa svojih 65 odsto.

Ipak, film treba odgledati, barem zato što je poslednji u nizu koji postoji već dve decenije, a koji će kada ga "Marvel" preuzme pretrpeti brojne promene. Da li će one biti i korenite, zasada ne znamo. Iz "Marvela" ne govore mnogo, mada je jedna od glavnih producentkinja Viktorija Alonso u nedavnom intervjuu prokomentarisala da je ime "X-men" (iks-ljudi, ali i iks-muškarci) zastarelo, jer je mnogo žena sada deo grupe. Tako da bi ime moglo da bude prva stvar koja odlazi u istoriju. Što se brojnih fanova tiče, ime može da ostane, ali neka u ranim 2000-im ostanu ovi dobro poznati zapleti.

(d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA