Vučić: File zna da mi ispunjavamo obećanja (FOTO)

- Izneo sam Fileu plan Srbije da mi naš posao završimo najbrže, a naravno da će sve ostalo zavisiti od država članica. Srbija ne obećava nemoguće stvari, ali File zna da smo ono što smo obećali i uradili - rekao je premijer Srbije

  • 9

Premijer Aleksandar Vučić izneo je plan Srbije za napredovanje ka Evropskoj uniji, a komesaru za proširenje Unije Štefanu Fileu zahvalio na razumevanju i želji da nam pomogne i pozvao ga da se oseća kao kod kuće.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon razgovora s Fileom rekao da je izuzetno vazno da sto hitnije budu otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, jer su ona vazna na putu ostvarenja pravne države i vladavine prava.

- Izneo sam Fileu plan Srbije da mi naš posao završimo najbrže, a naravno, da će sve ostalo zavisiti od država članica. Srbija ne obećava nemoguće stvari, ali File zna da smo ono što smo obećali i uradili - rekao je Vučić, dodajući "da ćemo i ovog puta taj posao završiti kako bi naši građani bili deo Evrope."

On je najavio u naredna dva meseca velike događaje i u Beogradu i u regionu, te poručio da će Srbija kroz važne ekonomske zakone i reforme popraviti biznis ambijent.

- Tako će mnogo više i domaćih i stranih investitora želeti da ulaže i u našu zemlju. Radićemo na većem zapošljavanju ljudi posebno u privatnom sektoru, i tu slede mnoge reforme - navajio je Vučić dodajući da ćemo mnogo toga jos morati da naučimo od naših prijatelja iz EU, zahvalivši Fileu za njegovu posvećenost putu Srbije ka Uniji.

- Mi u Srbiji jesmo zahvalni Fileu što je uvek imao razumevanja i snage i želje da Srbiji pomoge. Hvala što ste došli u Srbiju, želim da osećate kao kod svoje kuće - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić očekuje da prva Poglavlja u pregovorima sa EU budu otvorena u oktobru i da to budu poglavlja 32 i 35.

- Prvo ćemo otvoriti najverovatnije u oktobru - ako bude ranije biće čudo - Poglavlje 32 zatim 35, pa Poglavlja 23 i 24 - rekao je Vučić navodeći da time želi da otkloni i sve spekulacije oko datuma otvaranja poglavlja.

On se još jednom zahvalio Fileu i svima iz njegovog tima jer, kako je rekao, bez njihove pomoći i podrške mnoge stvari ne bi mogle da se urade.

- Želim da im zahvalim na tome što Srbiju doživljavaju kao deo Evrope bez obzira što nismo postali punopravna članica, ali mislim da smo svojom odgovornošću i ozbiljnim pristupom i njih uverili i pokazali da Srbija to može da uradi i svoje poslove može da završi do 2019. godine - a onda to više nije na nama - rekao je premijer Srbije.

FILE: POŠTUJEMO STAV SRBIJE

Komesaru za proširenje Unije  rekao je da je u razgovoru s premijerom Aleksandrom Vučićem pomenuta i Ukrajina, te da je on ponovio da EU poštuje stav Srbije kao suverene zemlje, dok je srpski premijer zahvalio Fileu što je korektno izneo stavove Unije po tom pitanju.

- Mi podražavamo teritorijalni integritet svake zemlje članice UN, razume se i Ukrajine, ali iz mnogo razloga istrorijskih, tradicionalnih i svih drugih. I ako hoćete, molio sam da Srbija sačuva svoj nešto drugačiji stav u odnosu na ostale zemlje i da ne uvodi sankcije Rusiji i verovatno sam ja bio težak kao što umeme da budem i u toj temi i zatio sam se izvinio i Fileu i svim gostima - kazao je Vučić i ponovio da duguje zahvalnost i razumevanje za poštovanje Srbije, njenih stavova, njenog suvereniteta

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partybreaker

    5. maj 2014 | 16:26

    Mislim da bi trebalo malo prestati sa uvlacenjem zapadu...prvo ceo taj njihov vestacki eu sistem ne valja, drugo sve zemlje sem nemacke su u fin krizi, trece mi bi im bili samo jeftina radna snaga za sve sto im padne na pamet... Ja sam protiv EU... ? mozemo mi I bez njih... okrenimo se rusiji , kini, brazilu, emirati...ima mnogo zemalja sa kojima mozemo u zajednicka ulaganja a da pritom sve kompanije ostanu Srpske... a ne da ih prodajemo svabama, amerima I posle da budemo robovi u svojoj zemlji...

  • ДАШОНИ

    5. maj 2014 | 16:19

    Обећања??? Мислиш обећања да издате Србију ??

  • Kosta Pećanac

    5. maj 2014 | 16:51

    Ne EU ne NATO živela VELIKA SRBIJA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA