VUČIĆ O NAVODNOM PLAGIJATU: Gluplje obrazloženje naučnika nikad nisam čuo!

Premijer Srbije je istakao da je sajt "Peščanika" bio "napadnut" sa dve adrese, ali da taj napad nema nikakve veze sa državom, kao i da predstavnici OEBS-a nemaju nijedan jedini dokaz za primere cenzure koje su naveli

  • 71

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je obrazloženje tri naučnika da je doktorat ministra policije Nebojše Stefanovića plagijat najgluplje obrazloženje koje je ikad čuo.

- Mene pitanje navodnog plagijata veoma zanima. Završio sam državni Pravni fakultet sa najvišim ocenama i mislio sam da znam nešto iz te oblasti, ali gluplje obrazloženje nikad nisam čuo - rekao je Vučić.

On je dodao da se sa tom konstatacijom složio i ministar prosvete Srđan Verbić.

- Mislim da stručna javnost treba da oceni da li se radi plagijatu ili ne - rekao je Vučić i dodao da niko ne zna na osnovu čega su trojica naučnika zaključila da je Stefanovićev rad plagijat.

Premijer je rekao da je taj napad, ako je već neko želeo da napadne Stefanovića, mogao da bude i mnogo pametniji, ali, dodao je, izgleda da je "danas popularno napadati na ovaj način".

Na pitanje da li će ministar podneti ostavku ako se utvrdi da je Stefanovićeva disertacija, ipak, plagijat on podneti ostavku, Vučić je rekao: "Nebojša će u tom slučaju sigurno znati šta treba da uradi".

Na sajtu "Peščanik" u nedelju je objavljen tekst Uglješe Grušića (docent, Univerzitet u Notingemu), Branislava Radeljića (vanredni profesor Univerzitet Istočni London) i Slobodana Tomića (doktorant, Londonska škola ekonomije i političkih nauka) u kojem tvrde da postoje ozbiljne indicije da u Stefanovićevom doktorskom radu ima mnogo plagijata.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je juna 2013. godine odbranio doktorat na Megatrend univerzitetu u Beogradu na temu "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)".

Stefanoviću je mentor na doktorskim studijama bio rektor Megatrend univerziteta Mića Jovanović. U komisiji pred kojom je Stefanović branio doktorat bili su profesor Slobodnog univerziteta Berlin Sung Džo Park, direktor istraživanja u Francuskom nacionalnom centru za naučna istraživanja Žan Žak Šanaron, profesor Fakulteta za državnu upravu i administraciju Mijat Damjanović i profesorka Fakulteta političkih nauka Snežana Đordjević.

Stefanović je nakon tvrdnji da je njegova doktorska disertacija puna plagijata rekao da je Komisija na "Megatrendu" njegov rad ocenila pozitivno.

- Ista komisija je u pisanom obliku izuzetno povoljno ocenila pomenutu disertaciju i dala saglasnost da se pristupi javnoj odbrani - rekao je Stefanović.

"Napad na sajt Peščanika nema veze sa državom"

Vučić je izjavio da je ustanovljeno da je sajt "Peščanika" bio "napadnut" sa dve adrese, ali da taj napad nema nikakve veze sa državom.

Vučić je rekao da je nakon svega što se dešavalo u poslednje vreme imao sumnji da je sajt Peščanika "napadnut i oboren", što se potvrdilo tačnim.

Ustanovljeno je, dodao je, i odakle su ti napadi došli, kao i da to nema nikakve veze sa državom.

Premijer je rekao da će država sve takve slučajeve ispitati i obelodaniti ko stoji iza njih.

"OEBS nema dokaze za primere cenzure"

Premijer je izjavio da je što se tiče izvinjenja koje je zatražio od OEBS-a za njega važno da se ustanovilo da je govorio istinu, da je bio u pravu i da predstavnici OEBS-a nemaju nijedan jedini dokaz za primere cenzure koje su naveli.

Podsetimo, OEBS je reagujući na Vučićevo pismo, saopštio juče da je od premijera Aleksandra Vučića dobio uveravanja da će se on lično i vlada pozabaviti pitanjem blokiranja sajtova i komentara na internetu.

Vučić je rekao da je u razgovoru sa predstavnicima te organizacije šest puta puta postavio pitanje u vezi "druge strane", "Telepromptera", kao i bloga "Blica" i naveo da nije dobio nikakav odgovor, ali je dodao da je "Blic" bio korektan i da su im i sami rekli da to nema veze sa cenzurom.

Kako je rekao, sagovornicima u OEBS-u je poručio da će država sve takve slučajeve da ispita i obelodani ko, kako i zasto stoji iza njih.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SAVO

    3. jun 2014 | 14:08

    Na kom fakultetu doktorirao..MEGATREND..sto ne kazete ljudi.Das viski dobijes diplomu.

  • Урош

    3. jun 2014 | 12:06

    Нико још није победио седму силу.. :)

  • SanjaGB

    3. jun 2014 | 12:42

    Mozda se kod nas ne cene diplome sa privatnih fakulteta, ali sam sigurna da ima studenata koji su mnogo kvalitetniji nego sa drzavnih! Dzaba nekome diploma ako ne zna da to znanje primeni. Ali trenutna opozicija ne birajuci sredstva i nacine pokusava posto-poto da urusi rad vlade!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA