"RAT" SRBIJA - EVROPA I DALJE TRAJE: Beogradu od EU samo UCENE, poglavlja još NISU otvorena!

Pre godinu dana održana je prva međuvladina konferencija Srbije i Evropske unije čime su otvoreni politički pregovori o članstvu, ali u 2014. godini još uvek nije otvoreno nijedno poglavlje

  • 15

Srbija je pre godinu dana otpočela pregovore sa Evropskom unijom, ali u 2015. godini nije otvorila nijedno poglavlje. Najnoviji izveštaj Evropskog parlamenta hvali Vladu Srbije zbog strukturnih reformi, ali i konstatuje da Srbija nije na liniji evropske spoljne politike.

21.01.2014. godine u Briselu je počela prva međuvladina konferencija između Srbije i EU, čime je označen početak pristupnih pregovora na političkom nivou.

Šta su teme prvih pregovora sa EU?

Foto-ilustracija: AP/Tanjug Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da su godinu za nama, godinu zvaničnih pregovora o članstvu sa EU obeležile su reforme i to je, kako je istakla, najvažnije.

- Pregovore ne vodimo da bismo ostvarili rekorde u otvaranju poglavlja, već da bismo oborili rekord po uspešnim reformama u regionu po čemu prednjačimo od svih zemalja kandidata i to se konstatuje u nacrtu izveštaja EP a takođe je konstatovano u izveštaju EK iz oktobra - rekla je Joksimovićeva.

EVROPA PONOVO UCENJUJE SRBE: Brisel traži da Srbija uvede sankcije Rusiji i tako zarati s Moskvom!

Foto: Printskrin/Tanjug Foto: Printskrin/Tanjug

Prema njenim rečima, Srbija je ostvarila puno i Vlada radi puno na tome da reforme koje su preduslov stvaranja uspešne i moderne države, koja zadovoljava kriterijume i standarede EU, budu primat rada vlade zbog građana.

To je ono što su građani prepoznali i sada, kako kaže ministarka, građani na jedan zreo i ozbiljan način prihvataju put ka EU, videvši da su reforme koje treba da dovedu do boljeg života normalan i prirodan uslov za pripadanje porodici evropskih naroda.

POČELI PREGOVORI EU I SRBIJE: File čestitao na istorijskom koraku! (FOTO)

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka Joksimović kaže da nekada nagađanja o datumima otvaranja poglavlja ne moraju da utiču pozitivno na sam proces evrointegracija.

Ona kaže da se ove godine očekuje otvaranje političkih poglavlja. "Mi smo prošle godine najavljivali da ćemo moći da otvorimo poglavlje 32 - finansijsku kontrolu koja nije političko poglavlje. Međutim, preovladao je stav da politička poglavlja 23, 24 i 35 ipak treba da budu otvorena među prvima", rekla je Joksimovićeva.

Printskrin: consilium.europa.eu Printskrin: consilium.europa.eu

Nemačka ima rezoluciju Bundestaga koja je usvojena pre više od godinu dana, koja kaže da poglavlje 35 treba da bude među prvima, objašnjava ministarka, tako da ona ne vidi da je to tako rigidan stav.

Govoreći o nesuglasicama šefa delegacije EU Majkla Davenporta i premijera Alkesandra Vučića, Jadranka Joksimović kaže da to nisu dramatične nesuglasice, već je to otvoren i pošten dijalog.

- Srbija ima svoje interese, imao pravo da kao Vlada reagujemo, i EU kaže šta ima, i ne vidim nikakvu posebnu dramu. Dobro je ako ima odlične komunikacije, ali otvoren dijalog je uvek može da unapredi odnose - kaže Joksimovićeva.

Foto: Twitter / StefanFuleEU Foto: Twitter / StefanFuleEU

Postoji poglavlje 31 koji se tiče zajedničke spoljne i bezbednosne politike i kada ono bude otvoreno mi ćemo krenuti u primenu i kako budemo napredovali ka evropskim integracijama usaglašavaćemo se i očekuje se da do trenutka stupanja u članstvo imamo potpuno usaglašenu spoljnu i bezbednosu politiku, objašnjava ministarka.

Sa druge strane, u izveštaju EP se nakon toga navodi, kako kaže Joksimović, da su dobri odnosi sa Rusijom prednost u predsedavnju OEBS-u što je značajno za EU u kontekstu cele krize.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Prema njenim rečima Vlada nije promenila prioritete postavljene na prvoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU na kojoj je kao cilj postavljeno da se posao oko pristupanja EU završi do 2018., a punopravno članstvo do 2020.

- Nismo promenili ciljeve. Do 2018. imamo nacionalni plan za usvajanje pravnih tekovina EU, što znači da do kraja 2018. naše zakonodavstvo treba da bude u potpunosti usklađeno sa evropskim. Onda ide faza adaptacije, pa ratifikacije u parlamentima. Realno je pet-šest godina procesa da bismo eventualno mogli da postanemo članica EU - poručila je Joksimovićeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzef

    21. januar 2015 | 13:50

    Mi treba zemlju da sredimo zbog nas a evropa ne mora ni da nas primi ako nece.

  • MILOS

    21. januar 2015 | 14:39

    Pa drugovi i drugarice hajde da im damo neko vreme recimo ptvih sest meseci u tekucoj godini. Ako do tada ne preduzmu nikakve korake onda da lepo vlast raspise referendum da vidimo dali nasi gradjani zaista zele u EU. Zar nije vise dosta trosenja novca za vozikanja nasih politicara raznih doceka koje kakvih zgubidana.

  • neznam

    21. januar 2015 | 14:29

    Idite u carinsku uniju s rusijom. Koliko ja znam ljudi su bezali s titanika kad je poceo da tone...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA