CRNI SVETI SAVA: Ovo su sva ZLA koja su se SRBIMA dogodila na ovaj dan!

  • 5

27. januar je veoma važan dan za sve Srbe, jer tada slave srpskog Svetitelja Savu, ali baš tog dana su se odigrale mnoge važne stvari i donete velike političke odluke, kao što je definitivno brisanje imena Jugoslavije i stvaranje države Srbija i Crna Gora, a tada su Srbi pobili turske dahije u Beogradu, ali i hrabro koračali preko ledenog Igmana!

Na današnji dan 1236. godine umro je Sveti Sava, prvi arhiepiskop Srpske crkve. Zaštitnik srpske države, najpoštovaniji srpski svetitelj.

SVETI SAVA SRPSKA SLAVA: Njegove savete mora da zna svaki roditelj!

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Baš tog dana na Svetog Savu 1804. godine Srbi - sirotinja raja, kako kaže narodna pesma "bili su radi kavzi" i udarili su na dahije u Beogradu, koji su ih najstrašnije mučili i zauvek ih proterali iz Srbije.

1864. godine bio je presudan dan za Društvo srbske slovesnosti jer je ljuti knez Mihajlo Obrenović ukinuo i zabranio njegov rad, a sve zbog toga što su u članstvo primljeni Garibaldi, Černiševski i Hercen.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Savindan će Srbi pamtiti i po tome što je kralj Aleksandar II Karađorđević, vladar Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Rimu potpisao pakt o prijateljstvu i saradnji sa Italijom i sporazum kojim je Fiume (Rijeka) pripojena Italiji.

U jeku Drugog svetskog rata 27. januara 1942. godine u sred jezive zime dogodio se jedan od najčuvenijih vojnih marševa u svetu - Igmanski. Kada je glavnina Prve proleterske brigade, tokom druge neprijateljske ofanzive, prepešačila 100 kilometara od Jahorine do Foče, preko Sarajevskog polja i planine Igman.

Marš u kojem je učestvovalo više od 700 boraca, od kojih 50 ranjenih i bolesnih, trajao je oko 18 časova. Kroz dubok sneg, pri temperaturi od minus 32 stepena celzijusa, pri čemu su mnogi stradali a brojni su zbog promrzlina ostali invalidi.

Foto: futura.ba Foto: futura.ba

2003. godine na današnji dan u istoriju je otišla i Jugoslavija jer je Skupština Srbije usvojila Ustavnu povelju kojom je federalna država Savezna Republika Jugoslavija preobražena u znatno labaviju Državnu zajednicu Srbija i Crna Gora.

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

Pre godinu dana na Svetog Savu Albanci su uhapsili Olivera Ivanovića, kome je suđenje tek na samom početku.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    27. januar 2015 | 15:09

    Fali Kosovo na karti.

  • Srele

    27. januar 2015 | 13:43

    Sveti Sava pada 25 januara.i u Moskvi i Rusiji se proslavlja uvek tog datuma kada se i upokojio Sveti Sava.a nasha crkva je promenila kalendar i kod nas se slavi 27-og....pa proverite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA