NEVIDLJIVOG VIŠE NEMA: Evo kako su Srbi oborili BOMBARDER F-117A, PONOS AMERIKE i udarili NAJJAČI ŠAMAR NATO-u! (FOTO) (VIDEO)

Mit o neoborivom američkom "nevidljivom" lovcu bombarderu F-117A srušen je u jednom sremskom selu na današnji dan pre 16 godina, kada su ga jedinice jugoslovenske vojske oborile

  • 69

Mit o neoborivom američkom "nevidljivom" lovcu bombarderu F-117A srušen je u jednom sremskom selu na današnji dan pre 16 godina, kada su ga jedinice jugoslovenske vojske oborile dok je bio u akciji NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

SRBIJA OVO NE SME DA ZABORAVI: Evo kako je MILOSRDNI ANĐEO NATO-a ubijao Srbe i SRPSKU DECU! (UZNEMIRUJUĆI FOTO) (VIDEO)

F-117A "noćni soko", koji je posle brojnih akcija u Libanu, Panami, Iraku... stekao oreol "nevidljivog", oboren je 27. marta u vojvođanskoj ravnici u sremskom selu Buđanovci, tri dana posle početka NATO bombardovanja Srbije.

Tu letilicu oborio je 3. divizion 250. brigade Protivvazdušne odbrane, koji su u 20.42 sata, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" uspeli da ga pogode sa zemlje.

Foto: Wikimedia/Staff Sgt. Aaron Allmon II Foto: Wikimedia/Staff Sgt. Aaron Allmon II

"Noćni soko" je pao u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa "neva", a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

OVE REČI SLOBODANA MILOŠEVIĆA PAMTIĆE SVAKI SRBIN: Evo kako je Srbija UŠLA U RAT protiv NATO PAKTA! (VIDEO)

Avion F-117A je opremljen sa dva "dženeral elektrik F404" turbo motora i četvorostepenom kontrolom leta, nosi različito naoružanje, ima savremeni navigacioni sistem integrisan u digitalni pane u kabini, koja pojačava efikasnost misije.

Foto: Wikimedia/Marko M Foto: Wikimedia/Marko M

Cena tog aviona, po nameni - lovca, kojeg je od 1982. do 1990. godine proizvodila američka kompanija "Lokid", iznosila je 45 miliona dolara.

OVO SU NAJKRVAVIJI BROJEVI NATO BOMBARDOVANJA: Evo kako je NATO ubijao Srbe i srpsku decu! (FOTO)

Avion je dugačak 20,3 metara, visok 3,8 metara sa rasponom krila od 13,3 metara, a postiže maksimalnu brzinu 0,9 maha.

Foto: Wikimedia/SSGT JASON COLBERT Foto: Wikimedia/SSGT JASON COLBERT

"Noćni soko" je izuzetnu reputaciju stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, po objavljenim podacima, 1.270 puta proleteo neprimećen nad iračkim radarima, u 39 borbenih misija.

F-117A je konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neuobičajno za letilice te namene, a u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv "stelt", što na engleskom jeziku znači "krišom", "u potaji", ili "nevidljivi avion".

Foto: Printskrin RTS Foto: Printskrin RTS

"Noćni soko" je predstavljao simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, što mu je omogućavalo da bude "nevidljiv" za radarske sisteme.

Avioni tog tipa konstruisani su sa oštrim uglovima, koji predstavljaju skup krivina od kojih se odbijaju radarski zraci, a zahvaljujući sačinjenim specijalnim kompozitnim materijalima utiču da se letilica ne može registrovati na radaru.

Delovi, nad Srbijom srušenog, lovca bombardera F117A čuvaju se u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Delija

    27. mart 2015 | 11:16

    Da... i sad pukovnik Zoltan pekar a ministar vojni keramičar. A vojska svedena na nivo lovačkog udruženja. E zemljo Srbijo šta si dočekala.

  • izvinjavamo se

    27. mart 2015 | 10:56

    Izvinite Ameri mi Srbi smo malo ne obavešteni,tako da nismo znali da je nevidljiv.Da smo znali mi ga ne bi videli,ovako čim smo ga spazili odmah smo ga uočili.

  • Савица

    27. mart 2015 | 10:00

    БРАВО П.В.О. МАЈСТОРИ. ОКО ВАМ СЕ ПОЗЛАТИЛО.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA