Rođak generala Milana Nedića: Samo želim da javnost sazna istinu!

Zahtev za rehabilitaciju srpskog predsednika Vlade za vreme Drugog svetskog rata, podnet je još pre sedam godina, u međuvremenu je dva put odbijen "zbog neurednosti", da bi ga na kraju Apleacioni sud u Beogradu vratio na ponovno odlučivanje, ali zastoj i dalje postoji

  • 26

Nakon rehabilitacije četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića, naslednici Milana Nedića, predsednika srpske vlade za vreme Drugog svetskog rata, očekuju da konačno počne postupak rehabilitacije njihovog pretka.

Zahtev je podnet još pre sedam godina, u međuvremenu je dva put odbijen "zbog neurednosti", da bi ga na kraju Apleacioni sud u Beogradu vratio na ponovno odlučivanje. Nedićevi naslednici okuraženi rehabilitacijom četničkog vođe, očekuju da sud više neće praviti probleme i oko ovog slučaja, i smatraju da im u prilog ide to što su predlagači za Nedićevu rehabilitaciju isti kao i u slučaju Dragoljuba Mihailovića. Postupak su između ostalih pokrenuli, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i Srpska liberalna stranka (pravni naslednik je Srpski liberalni savet).

Advokat Zoran Živanović, koji zastupa i prvobitne predlagače, kaže da je zahtev predat još 2008. godine, i da ga je Viši sud odbio kao neurdan, jer je u međuvremenu Srpska liberalna stranka izbrisana iz registra političkih stranaka, a prvi advokat koji je zatupao predlagače je preminuo.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

U međuvremenu, uložena je žalba na odluku, pa je Apelacioni sud vratio predmet na ponovno odlučivanje. Tu je agonija ovog slučaja samo još više produžena, jer je Viši sud opet odbacio predmet po istom obrazloženju "Neuredan!". Traženi su izvodi iz statuta Udruženja političkih zatvorenika i odluka skupštine tog udruženja.

Problem u ovom slučaju nastaje, jer ništa od svega toga nije bilo potrebno sudskom veću da rehabilituje generala Mihailovića, i stiče se utisak da ovakvim zahtevima sudija "kupuje vreme".

TAJNI ARHIVSKI SNIMAK MRTVOG DRAŽE MIHAILOVIĆA: Ovu fotografiju Tito je čuvao kao OČI U GLAVI! (FOTO)

- Ponovo smo uložili žalbu i čekamo odluku Apelacionog suda, ali je jasno da proteklih sedam godina sud nije radio ništa i da nisu čak tražili od Arhiva uobičajnu dokumentaciju - kaže Živanović.

Aleksandar Nedić, praunuk Nedićevog rođenog brata Boška, kaže da su oba brata ratnog premijera rehabilitovana, general Milutin Nedić pre dve godine, a Boško, invalid iz Prvog svetskog rata, još 1957. godine, i to uz ličnu dozvolu Josipa Broza Tita, da bude sahranjen u Jugoslaviji.

Milan Nedić nikada nije pravosnažno osuđen, već je ukazom iz 1949. godine proglašen za domaćeg izdajnika , i s obzirom da je, posle samoubistva pod sumnjivim okolnostima, njegovo telo sakriveno, porodica je još 2007. godine tražila da joj budu vraćeni posmrtni ostaci, ali to je bilo bezuspšeno.

OTKRIVENE TITOVE TAJNE: Ispovest sestre Jovanke Broz na koju se dugo čekalo

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Odbijena rehabilitacija Milana Nedića

- Svesni smo da on nikada neće biti rehabilitovan, ali želimo da se barem održi suđenje i da javnost čuje istinu i stvori pravu sliku o njemu - kaže Aleksandar Nedić i objašnjava kako izgleda ta "prava slika":

BILO, NE PONOVILO SE: Kako je izgledao život jednog Jevrejina tokom Trećeg rajha (FOTO)

- Nedić nije osnovao Banjički logor i taj logor bio je podeljen na dva dela, gde su nad prvim u kome su bili džeparoši, lopovi i prostitutke nadležnost imali Nedićeva vlada i specijalna policija, a nad drugim, gde su bili politički zatvorenici, komunisti, pripadnici JVuO i Jevreji - Nemci. Nedić nije odgovran za logor na Starom Sajmištu, koji je bio u okviru NDH, i da su "jvrejsko pitanje" rešavali Gestapo i SS, a ne Nedićeva vlada - objašnjava Aleksandar.

On kaže da iz Srbije nijedan građanin nije regrutovan za Istočni front, da je Milan Nedić spasao 350.00 izbeglica iz NDH i 250.000 Slovenaca, da je spasao skojevce iz banjičkog logora, među kojima i Purišu Đorđevića i prebaciovao ih u centar za prevaspitavanje srpske omladineu Smederevskoj Palanci.

Foto: Wikipedia/WhiteWriter Foto: Wikipedia/WhiteWriter

- Milan Nedić je spasao Dražine oficire i podoficire, a oficirima Jevrejima iz vojnih logora davao srpska dokumenta - završava Aleksandar Nedić.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Анти Антифа

    11. jun 2015 | 14:01

    Хвала Ђенералу Недићу!

  • B

    11. jun 2015 | 15:05

    Istinu pravu, nikada vjerovatno saznsti necemo.. znam samo da su nasi oficiri bili casnini postovani.. sliku koju imamo sada o Jvuo je cista komunisticka laz.. koja je ostala a zivih svjedokanje sve manje.. tako da.. eto .. istina je prva zrtva dvakog rata

  • Salvatore

    11. jun 2015 | 14:54

    Više je on spasio Srba a i Slovenaca i borio se za Srbe nego Čiča....to su istorijske cinjenice koje su relevantne,pa neka priča i pise ko šta hoće!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA