Evo dokaza da je MAĐARSKI ZID prema Srbiji simbol poražene EVROPSKE IDEJE!

Ograde se mogu poistovetiti sa kapitulacijom Evrope, kaže Vedran Džihić viši istraživač Austrijskog instituta za međunarodnu politiku, dodajući da predstavljaju priznanje nemogućnosti pronalaženja ljudskog rešenja za talase migracija

  • 13

Mađarski plan podizanja četiri metara visoke ograde duž granice sa Srbijom ilustruje poraz evropske politike prema izbeglicama i poraz evropske ideje u celini.

To je ocenio Vedran Džihić viši istraživač Austrijskog instituta za međunarodnu politiku. On je, u komentaru bečkom dnevniku "Standard", istakao da se mađarskom premijeru Viktoru Orbanu jedno ne može prebaciti, a to je da nije dosledan.

AZILANTIMA PRETI NAJBRUTALNIJA SMRT U EVROPI: Ovako EU štiti ove ljude koji se BORE ZA ŽIVOT!

Od dolaska na vlast on stalno dokazuje kako uz miks pragmatizma, populizma i nacionalizma može da se sprovodi autoritarni kurs usred EU, koji se ulepšano prikazuje kao "iliberalna demokratija". Džihić ukazuje da je razgrađivanje slobode medija, proširenje politike kontrole nad pravosuđem, agresivna nacionalistička retorika protiv suseda slika koja se uklapa u proceduru autokrate koji se krije iza demokratije.

SRPSKA GRANICA U BODLJIKAVOJ ŽICI: Mađarska ZVANIČNO diže zid prema Srbiji!

Foto: AP/Marko Drobnjaković Foto: AP/Marko Drobnjaković

EU opominje ali se ponovo vraća na dnevni red, ili se šali, kao nedavno predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji je Orbana drugarski nazvao diktatorom, dodao je on.  Sada, prema Džihiću, Orban ide korak dalje i iskušava Evropu kao niko pre, jer predlogom podizanja ograde radi obezbeđivanja spoljne granice EU prema Srbiji on primenjuje ideju Lasla Toročkaja, neonaciste, koji je prošle godine postao gradonačelnik u jednom selu nedaleko od srpske međe. Prošlo je 26 godina kada je simboličnim presecanjem Čelične zavese od strane tadašnjeg šefa diplomatije Đule Horna, ujedinjena Eropa, a sada se vraća zid i sahranjuje ideja o otvorenom evropskom kontinentu mira, podvlači on. Ograde se mogu poistovetiti sa kapitulacijom Evrope, ističe Džihić dodajući da predstavljaju priznanje nemogućnosti pronalaženja ljudskog rešenja za talase migracije.

Ukoliko bi se mogao naći konsenzus o raspodeli izbeglica, zajednička evropska formula, moglo bi se kao najbogatija zajednica sveta pronaći humano rešenje, koje bi oduzelo vetar u jedra populistima i nacionalistima u EU, smatra on. Umesto toga se EU, kako naglašava, začaurila, okružila se sa realnim ili mentalnim zidovima, i želi da bude spokojno ostrvo, što je u globalnom svetu utopija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

SAVET EVROPE: Mađarski zid na granici sa Srbijom je loša ideja!

Spokojstvo, prema Džihiću, mora da se zaradi globalnim finansijskim angažovanjem u kriznim žarištima, doslednom spoljnom politikom, koja stvara globalne saveze i dosledno se bori protiv diktatora i koljača u svetu, kao i ljudskosti koju je Evropa često dokazala, poslednji put tokom ratova na tlu bivše Jugoslavije kada je samo u Austriji 90.000 bosanskih izbeglica dobilo izbeglički status.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1956

    24. jun 2015 | 16:42

    Cudni su putevi gospodnji.Ti isti Madjari,ili njihovi potomci ne bi sad bili tako glasni,da im 1956 tadasnja komunisticka SFRJ, narocito Srbija nije otvorila granice i pustila ih da pobegnu od svog "dobrog" pol.sistema.Isti ti Madjari ili njihovi preci bacali su Srbe i Jevreje u Novom Sadu 1942 pod led.Toliko o tome,dobro se dobrim vraca.

  • Johan

    24. jun 2015 | 15:12

    Lupiti sankcije Mađarima pa da se sve puši.

  • fap_masina

    24. jun 2015 | 17:16

    Madjari su odavno porazeni a'i srbija je na dobrom putu da bude porazena od strane satanisticke tvorevine zvana evropska unija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA