Ovako bi Srbija izgledala da nije bilo UŽASNOG ZLOČINA u Srebrenici! (FOTO)

Srebrenica je možda mogla da postane simbol ljudskosti srpske vojske. U takvoj jednoj alternativnoj istorijskoj priči sa srećnim krajem, muškarci Srebrenice su mogli da budu evakuisani u Srbiju, pa onda prebačeni drugde. Skoro dva veka ranije, knjaz Miloš je sprečio svoje ljude da ubijaju Turke posle pada Čačka

  • 38

Zločin u Srebrenici desio se samo nekoliko nedelja pre okončanja sukoba u Bosni, 11. jula 1995. godine. Dvadeset godina kasnije, strasti su se opet uzburkale, Rezolucija o Srebrenici koja nije prošla u Savetu bezbednosti UN, Ruskim vetom, samo je otvorila nova pitanja i probudila nemire iz devedesetih godina.

Dvojica najpopularnijih srpskih istoričara, dr Čedomir Antić i dr Predrag Marković, u feljtonu Nedeljnika, zamišljaju kako bi izgledao Balkan da nije bilo velikog zločina u Srebrenici, a Telegraf.rs prenosi njihove misli i zapažanja.

Evo kako bi SRBI danas živeli da je KNEZ LAZAR pobedio u KOSOVSKOM BOJU!

Prema prvom scenariju Čedomira Antića, u vreme krize oko Srebrenice, Srbija je mogla, bez obzira na cenu da uđe u taj gradić i zaštiti njegov narod. Nije to učinila, i to je najverovatnije bila najveća greška i odluka jedne srpske vlade 20. veka. Vreme će pokazati da li je tako bilo naređeno.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Granica između Srbije i novoproglašene Republike Srpske je blokirana. Srpski narod u BiH je autohton, koliko i druga dva naroda, vekovima je bio većinski, dao je ključan doprinos nacionalnom oslobođenju naroda u BiH u Drugom svetskom ratu. Obespravljivanje Srba kršenjem Ustava SR BiH, nezakoniti referendum i povlačenje iz sporazuma o federalizaciji BiH iz 1992. godine svakako ne bi doveli do smirivanja strasti. I bez podrške Srbije Vojska Republike Srpske uspela bi da objedini svoje zemlje i nadvlada protivnike u ratu. Ipak tako bi bilo samo na početku...

Neuspeh koji bi usledio posle nekog vremena, pošto VRS u strahu od NATO-a ne bi smela da izvojuje odlučnu pobedu i završi rat, dovela bi do velikog stradanja Srba i njihovog iseljavanja u Srbiju. Verovatno je da bi Slobodan Milošević i njegov režim takvom politikom i bez sankcija, bede, bombardovanja i medijske satanizacije doživeli narodnu pobunu i najverovatnije pad po rumunskom scenariju. Srebrenica se u tom slučaju možda ne bi dogodila. Ali bi svi Srbi iz BiH prošli kao Bošnjaci iz Podrinja -  razmišlja Antić.

U narednom scenariju koji Antić nudi, Srbija je mogla da stvori svoju vojsku i poput Izraela ili Rusije (na Krimu) da uđe u svoje zemlje i mirno ih ujedini, u tom slučaju rat bi možda bio manje opterećen zločinima, ali bi SAD imale izgovor za vazdušne kampanje, poput one u Iraku. Ishod bi mogli biti potpuni poraz i okupacije RS.

Čak 1.200 policajaca obezbeđuje komemoraciju u Srebrenici!

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Predrag Marković nudi scenario inspirisan Nikolom Makijavelijem, koga naziva mudrim Firentincem. Naš istoričar se pita "šta su Srbi mogli drugačije da urade?". 

- Srebrenica je možda mogla da postane simbol ljudskosti srpske vojske. U takvoj jednoj alternativnoj istorijskoj priči sa srećnim krajem, muškarci Srebrenice su mogli da budu evakuisani u Srbiju, pa onda prebačeni drugde. Skoro dva veka ranije, knjaz Miloš je sprečio svoje ljude da ubijaju Turke posle pada Čačka - piše Marković.

Po drugom scenariju zločin u Srebrenici bi se dogodio, ali bi reakcija bila drugačija. Kao što su Amerikanci pohapsili ljude odgovorne za zločine u Abu Graibu ili Gvantanamu, to su mogle da učine i vlasti Republike Srpske i/ili Srbije sa zločincima iz Srebrenice, smatra Marković.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Danas se čini da je u svetu satelitskih snimaka bilo veoma glupo prikrivati tolike mrtve. Doduše, možda to ne bi umalnjilo mržnju prema Srbima i Srbiji, baš kao što hapšenje sadista u američkoj vojsci nije popravilo opšti utisak o SAD. Ipak, mi bismo se bolje osećali. Obe srpske države bi mogle uzdignute glave da kažu da su se izborile protiv zlikovaca u vlastitim redovima. Otežali bismo onim srbomrscima koji pokušavaju da za Srebrenicu optuže ceo Srpski narod - objašnjava istoričar.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Партизановци

    9. jul 2015 | 17:24

    Ратко Младић није починио злочин ! Можда је то неко други урадио али генерал сигурно није ! Генерале,генерале нек је твојој мајци хвала !

  • Đoka

    9. jul 2015 | 17:24

    I da smo im dali po sto maraka,opet bi bili krivi

  • Stanojle

    9. jul 2015 | 17:25

    Priča je već bila spremljena. Ništa bitno ne bi bilo drugačije da se ovo u Srebrenici nije dogodilo. Umesto Srebrenice pisalo bi se o nekom drugom mestu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA