AMERIČKI LIST: Kosovski lideri su SILEDŽIJE ogrezle u ratnim zločinima!

U tekstu koji je za evropsko izdanje "Politika" napisao ugledni američki novinar Čak Sudetić, Tači i "klika oko njega" se optužuju da namerno sabotiraju osnivanje Specijalnog suda za zločine OVK kako bi izbegli odgovornost za zlodela

  • 7

Kosovski lideri, uključujući i ministra spoljnih poslova Hašima Tačija, su siledžije ogrezle u ratnim zločinima i organizovanom kriminalu koje rizikuju da dugoročno pokvare odnose Prištine sa Vašingtonom i Briselom, piše danas američki portal "Politiko".

ALBANCI KREĆU U LOV NA SRBE: Zločinci iz OVK za svoja UBISTVA optužuju SRPSKE GENERALE!

U tekstu koji je za evropsko izdanje "Politika" napisao ugledni američki novinar Čak Sudetić, Tači i "klika oko njega" se optužuju da namerno sabotiraju osnivanje Specijalnog suda za zločine OVK kako bi izbegli odgovornost za zlodela opisana u izveštaju Dika Martija, uključujući i trgovinu ljudskim organima.

Ovaj dokument UTERAO JE STRAH U KOSTI ALBANSKIM TERORISTIMA i zapalio Kosovo!

- Zapadne diplomate spekulišu da je Tačijeva javna podrška osnivanju suda političko pozorište i da on iza scene radi na tome da se to što više odloži, ne prezajući ni od zastrašivanja poslanika sopstvene stranke -  navodi "Politiko", uz pretpostavku da je to verovatno zato što se Tači pribojava da i sam ne bude optužen.

U tekstu se citiraju delovi Martijevog izveštaja, kao i analize zapadnih obaveštajnih agencija prema kojima su Tači i drugi komandant OVK odgovorni za više od 400 slučajeva kidnapovanja, progona, ilegalnog pritvaranja i ubistava Srba, Roma i "nelojalnih" Albanaca nakon povlačenja srpskih bezbednosnih snaga sa Kosova 1999. godine.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- Tači se ponaša kao zver u kavezu - citira "Politiko" neimenovanog predstavnika međunarodne zajednice u Prištini.

Sudetić citira brojne zapadne diplomate koji kažu da višekratno odlaganje donošenja zakona o specijalnom sudu u kosovskom parlamentu preti da trajno ugrozi odnose Kosova sa SAD i Evropskom unijom.

- Tužno je što su SAD i evropske zemlje još pre 10 godina znale da su Tači uključeni u trgovinu drogom i da stvaraju mafijašku državu, ali su se držali načela - Jeste gad, ali je naš gad - kazao je za "Politiko" jedan zapadni diplomata.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

U tekstu se navodi da zapadne zemlje, razočarane Tačijem, neće formalno prekinuti odnose sa Prištinom, ali će Vašington verovatno prestati da ohrabruje strane investitore da ulažu u Kosovo i da nagovara zemlje koje nisu priznale Kosovo to učine.

Sem toga, SAD i zapadnoevropske članice Saveta bezbednosti bi mogli da prihvate ruski predlog da Specijalni sud, umesto kosovske skupštine, osnuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, što bi oštetilo međunarodni položaj Kosova i dalo priliku Srbiji, koja se nikad nije odrekla tog dela svoje teritorije, zaključuje "Politiko".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasenovac metropola pod zemljom

    22. jul 2015 | 19:59

    Kosovo je Srbija...prema tome ZLOCINCIMA ce suditi SRPSKI narod,,,budite sigurni i ne samo njima....polako

  • Okrim

    22. jul 2015 | 19:30

    Oni biraju zločince da izvrše zadatak, prvo ih štite, a onda puste niz reku. Vidjeno već 1000x

  • Nikolas

    22. jul 2015 | 19:46

    WASINGTON,PENTAGON I BRISEL NAKON 16 GODINA ODLAGANJA I ZATASKAVANJA ZLOCINA NAD SRBIMA -TRGOVINE ORGANIMA -TREBA DA STEKNE HRABROST PRED SVETSKOM JAVNOSCU I PRIVEDE PRAVDI CLANOVE UCK a.DEMOKRATIJA TREBA DA STITI ZRTVE BEZ OBZIRA NA VERU ,NACIJU I BOJU KOZE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA