ŽIVA JE LEVICA, UMRLA NIJE: Evo da li je JUL JOŠ UVEK KUL. Iznenadiće vas čime se bave bivši funkcioneri partije Mire Marković! (VIDEO)

Nekadašnji funkcioneri JUL-a, partije koja je osnovana polovinom devedesetih i kojom je upravljala Mirjana Marković, i danas su uspešni, dok su pojedini nestali sa političke scene. Evo kako se ko snašao kada je "došla" demokratija

  • 16

Kada pomislimo na devedesete godine prošlog veka, i na sve događaje koji su se dešavali na ovim prostorima, nekako ne možemo, a da se ne setimo ili pomenemo Mirjanu Marković, suprugu Slobodana Miloševića, predsednika SRJ. Uz Mirjanu, ide i stranka koja je osnovana 1994. godine, a zvala se Jugoslovenska levica, tada popularni JUL, i krilatica "JUL je kul". Zvanična platforma JUL-a uključivala je "opšte-jugoslovenstvo i komunizam".

ISPOVEST MIRE MARKOVIĆ: Jedina želja mi je da se vratim u Srbiju i odem na SLOBIN GROB!

Stranka je zvanično prestala da funkcioniše 2003. godine, njeni stranački prvaci otišli su u skladu sa narodnom izrekom: "Kud koji, mili moji", a Telegraf.rs vam donosi priču o tome gde su i šta rade nekadašnji prvaci stranke čiji slogan i danas pamtimo.

SRPSKI MINISTAR JURIO PITONA OD 2 METRA PO CENTRU BEOGRADA: Jeziv susret OPASNE ZMIJE i političara! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ova partija uglavnom je tada animirala malde ljude, a njena predsednica sa ružom (cvetićem) u kosi, bila je simbol jednog poletnog, bezbrižnog života, u doba nemaštine, ratova i sankcija. Ali, to sada skoro da nije ni važno, bitno je, da su pojedini članovi ove partije, napredovali i evo gde su danas i čime se bave.

Predsednica JUL-a, Mirjana Marković nakon petooktobarskih promena, neposredno pre ubistva premijera Zorana Đinđića, otišla je u Rusiju i zatražila je status izbeglice. Iako je Ministarstvo pravde tražilo njeno izručenje, to nije moglo da se dogodi, jer bez obzira što je na crvenoj Interplovoj poternici, kao izbeglica njoj ne podleže. Markovićeva je optužena za zloupotrebu položaja, jer je nezakonito ustupala Vladine stanove.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nekako uz Miru i taj polet, ide velika zvezda narodne muzike, koja je, kako se tada pričalo po "čaršiji" trebalo da bude i ministarka kulture Zorica Brunclik, ali kako je ona sama rekla u jednom od intervjua "dovoljno je promovisala kulturu u to vreme".

Zorica i dalje peva i uveseljava narodne mase, a svoju karijeru krunisala je prošle godine, koncertom u Areni kojim je obeležila 40 godina rada, i radi moglo bi se reći kao i pre dvadesetak godina, punom parom.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- JUL je dosledno bio protiv nacionalizma, mi smo poručili da mir nema alternativu - rekao je u intervjuu za Vreme per 15 godina, Ljubiša Ristić, predsednik JUL-a, koji je tada imao viziju Srbije, na ovaj način:

- Ovde će se šetati NATO generali, ponavljam... Sve se vraća i sve se plaća, meni je sve jasno. Ristić se retko pojavljuje u javnosti, vratio se svom pozorištu KPGT, čiji je i osnivač.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Nekadašnji ministar zdravlja Milovan Bojić  danas se pojavljuje u javnosti najčešće kao lekar Vojislava Šešelja, a u JUL-u je bio potpredsednik, član Glavnog odbora i direkcije stranke. Ove godine u aprilu mesecu, oslobođen je optužbi da je kao direktor Insituta Dedinje, 2000. godine zloupotrebio položaj.

Sekretarka JUL-a Dragana Kuzmanović, malo ko iz naroda je pamti, ali ona je proteklih godina bila zaštitnik lika i dela Mirjane Marković, i njene imovine.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

VULIN TVRDI: Srbija neće graditi centar NI ZA 400.000, NI ZA 4.000 MIGRANATA!

Iz tog perioda sećamo se i aktuelnog ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, koji je u JUL-u bio portparol i zamenik predsednika Direkcije ove stranke.

Vulin je 1998. godine, napustio JUL, bio je potom u rukovodstvu SPS, da bi osnovao svoju partiju pod nazivom Pokret socijalsita, koja je danas deo vladajuće koalicije. Takođe, pre dolaska na mesto ministra, bio je Dirketor kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Podsetite se kako je izgledao čuveni spot o kojem Srbi i danas pričaju:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    13. avgust 2015 | 08:07

    1945 nam je kriv kralj,1990-Sloba i Mira,2000 DOS,2010 demokrate,2015 SNS.Pa ljudi moji mi smo ih birali,ali kako koji stignu na vlast nama sve gore i gore.Dajte da nadjemo novog Tita pa da nam bude malo lose kao i nasim roditeljima-8 sati radis,slobodan vikend,sa platom na more,dobijes stan i da ne nabrajam vise,pripasce mi muka od tog LOSEG VREMENA

  • ime

    12. avgust 2015 | 19:28

    Jul je kur

  • Nina Jerković

    13. avgust 2015 | 02:40

    Злочиначки пар Милошевића није стигао да одговара за све злочине против Српског народа. Пљачка друштвене имовине, убијање политичких противника у Србији те највећу пљачку "приватизацијом" којом су криминализовали Србију и са бандом комунистичких профитера заједнички опљачкали Фонд друштвених станова који је припадао свим радницима који су издвајали за стамбену изградњу. Ова пљчка је прелила у приватне џепове 200 милијарди евра некретнина а поједине комунистичке битанге су "куповале" и по неколико станова. Те је настао у Србији парадокс да има 2.4 милиона породица и 3.4 милона станова, што јасно говори о степену пљачке комунистичких битанги. Милошевић је и ухапшен у опљачканој кући на Дедињу (која је "плаћена" 2000 марака па је сада Мира Марковић продаје за 3.5 милиона евра колика је стварна вредност) Мирјана Марковић је побегла из земље "пацовским путем" који је пропремоп брат Милошевића који је био у уческик у великој пљачки у договору са хрватима обезбеђујући средства за злочиначку породицу Милошевић у иностранству. Марко Милошевић је такође побегао из земље да не би одговароа за убиства и премлаћивања грађана и постао по својој полулудој мајци са цветом у коси "светски феномен" који је "зарадио" 5 милиона марака "носећи гајбице". Уместо да је сва банда из ЈУЛа која је била учесник у влади са социјалистима и радикалима који су потписали срамну капитулацију и окупацију Косова похапшена још 2000те године и осуђена на доживотне казне затворе та банда и даље шета и уништава Српски народ и Србију.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA