FRATINI: Žalosno je što Milanović i Tači odbacuju Vučićevu inicijativu pomirenja

- Srbi treba da odaju počast hrvatskim žrtvama, kao što bi i Hrvati isto tako trebalo da odaju počast srpskim žrtvama, što je baš u evropskom duhu - smatra visoki zvaničnik Evropske komisije

  • 0

Inicijativa predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića o uspostavljanju zajedničkog dana sećanja na sve žrtve je veliki iskorak i veoma je žalosno što nije naišla na odobravanje u Hrvatskoj i na Kosovu, ocenjuje bivši šef italijanske diplomatije i visoki zvaničnik EK Franko Fratini.

- Ko bi mogao da negira da sve žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije zaslužuju poštovanje i saosećanje? - zapitao je Fratini.

Italijanski političar, danas predsednik italijanskog Društva za međunarodne organizacije, ukazuje da građani zemalja regiona zajedno sa Srbijom dele zajedničku sudbinu u evropskoj porodici.

VUČIĆ OSTAO BEZ BLERA I STROS KANA: Stižu novi savetnici, evo i koji!

- Srbi treba da odaju počast hrvatskim žrtvama, kao što bi i Hrvati isto tako trebalo da odaju počast srpskim žrtvama, što je baš u evropskom duhu - smatra Fratini.

On podseća da je srpski premijer već preduzimao značajne inicijative u cilju pomirenja u regionu, kao što je odlazak u Srebrenicu, ili poziv članovima Predsedništva BiH da dođu u Beograd.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema njegovom mišljenju, ideja regionalnog pomirenja, koja je u osnovu inicijative srpskog premijera, jeste i biće mnogo snažnija od bilo kakve propagande ili nacionalističke retorike.

- Posle višemilionskih žrtava u Drugom svetskom ratu, osnivači EU su pomirenje postavili za ključni princip života evropske zajednice. I uspeli su u tome - poručuje Fratini.

FRATINI SA VUČIĆEM: Reforme u Srbiji već daju rezultate!

Govoreći o situaciji u regionu, Fratini ističe da je Srbija ključna zemlja za stabilnost celog Balkana.

- Prema tome, Srbija i ima obavezu da bude prvi i najjači promoter pomirenja - istakao je on i podsetio da je početkom 50-ih godina prošlog veka bilo teško zamisliti da će Francuska i Nemačka jednog dana organizovati zajedničke sednice vlada, što je danas potpuno normalno.

- Za pomirenje su neophodni lideri i vizionari, i rezultat će doći, ja sam optimista - rekao je Fratini.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Govoreći o Vučićevoj inicijativi u kontekstu stabilnosti regiona, on ukazuje da na stabilnost mogu da utiču i neki unutrašnji faktori, kao što je egoističan pristup, dok EU predstavlja snažan magnet za zajedničke akcije u pravcu prosperitetne budućnosti.

HRVATSKA MORA DA PRIZNA BOL SRBA UBIJANIH U OLUJI: Advokat Ante Gotovine podržao Vučića i zapalio Balkan!

Takođe, navodi, na stabilnost mogu da utiču i spoljni faktori, kao što je ubacivanje ćelija islamističkih terorista i obuka "stranih boraca" na Balkanu.

- Ove zajedničke pretnje nameću neophodnost većeg, a ne manjeg, uzajamnog razumevanja i saradnje na svim nivoima - zaključio je Fratini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA