MOGERINI: Sporazumi u Briselu su značajno dostignuće u procesu normalizacije!

- Premijeri Srbije i Kosova označili su prekretnicu u postizanju napretka u agendi dijaloga. Oni su dogovorili opšte principe i osnovne elemente Zajednice srpskih opština što utire put ka njenom uspostavljanju - saopštila je Mogerini

  • 0

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je da danas potpisani sporazumi Beograda i Prištine predstavljaju značajno dostignuće u procesu normalizacije.

VUČIĆ: Postigli smo dobre sporazume za narod

Ona je u saopštenju nakon sastanka delegacija Beograda i Prištine predvođenih premijerima Aleksandrom Vučićem i Isom Mustafom potvrdila da su finalizovani dogovori o primeni četiri ključna sporazuma: o energetici, telekomunikacijama, uspostavljanju Zajednice srpskih opština i slobodi kretanja odnosno mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

VUČIĆ: Svi sporazumi u Briselu su potpisani, otvoren je evropski put Srbije!

- Premijeri Srbije i Kosova označili su prekretnicu u postizanju napretka u agendi dijaloga. Oni su dogovorili opšte principe i osnovne elemente Zajednice srpskih opština što utire put ka njenom uspostavljanju - saopštila je Mogerini.

PREGOVORI U BRISELU: Potpisana sva četiri sporazuma!

Premijeri su se takođe dogovorili o daljoj primeni sporazuma o energetici i akcionom planu za Telekome što će, kako je navela, olakšati telekomunikacini sistem i operacije na Kosovu.

Foto: Tanjug / Rade Prelić Foto: Tanjug / Rade Prelić

- Konačno, premijeri su takođe postigli dogovor o mostu u Mitrovici, koji će definisati upotrebu mosta na uzajamno prihvatljiv način koji simbolizuje duh dijaloga u kojem posredujem - kaže se u saopštenju visoke predstavnice.

- Današnji ishod predstavlja značajno dostignuće u procesu normalizacije. Rešenja poput ovih danas postignutih donose konkretnu korist ljudima i u isto vreme omogućavaju dvema stranama da napređuju na svom evropskom putu - ocenila je Mogerini.

Ona je istakla da je posvećenost dvojice premijera bila od pomoći u postizanju dogovora i potvrdila da će EU aktivno podržati punu primenu ovakvog ishoda.

EU će takođe nastaviti da radi na daljim koracima u dijalogu narednih meseci, poručila je Mogerini.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rsc / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA