SRBI DANAS PLAČU I PALE SVEĆE: Umro je SRPSKI VLADAR koji bi od Srbije napravio STUB EU i jaču državu od ŠVAJCARSKE!

Kneza Pavla Karađorđevića politika nešto i nije zanimala, voleo je umetnost. Ali, postao je knez u nezgodno vreme, nekoliko godina pre početka Drugog svetskog rata, a njegova odluka koštala ga je gubitka vlasti i proterivanja iz tadašnje kraljevine Jugoslavije

  • 1

Put do vladavine kneza Pavla Karađorđevića bio je veoma zanimljiv, posebno iz razloga što je on sve do 1934. godine živeo povučenim životom, i  sve do tada nije učestvovao u političkom životu Srbije. Takođe, njegov politički krah je možda još zanimljiviji, jer je proteran i sve do svoje smrti živeo je u izgnanstvu.

Pavle Karađorđević rođen je 27. aprila 1893. godine u Sankt Peterburgu, kao potomak dinastije Karađorđevića, iz braka kneza Arsena koji je bio rođeni brat kralja Petra I, i kneginje Aurore Pavlovne Demidov di San Donato. Njih dvoje su se ubrzo razveli, te je mali Pavle otišao da živi kod strica kneza Petra Karađorđevića u Ženevi.

ISTINA O 27. MARTU: Srbe nije nagovorio TITO da kažu HITLERU "NE"! (FOTO) (VIDEO)

Sve do atentata na kralja Aleksandra Karađorđevića 1934. godine, Pavle se uopšte nije bavio politikom, ali tada je bio izabran za kneza-namesnika Kraljevine Jugoslavije.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

U međuvremenu, s obzirom da je imao rusko državljanstvo, naime, zajedno sa svojim ocem knezom Arsenom bio je ruski državljanin i srpska vlada je najpre izdejstvovala njihov otpust, a zatim su 1904. godine dobili srpsko državljanstvo i postali članovi Kraljevskog Doma. Knez Pavle se upisao u II beogradsku gimnaziju, u kojoj je maturirao 1912. godine. Naredne, 1913. godine, otišao je u Englesku, gde je upisan na univerzitet Oksford.

U Londonu je u julu 1922. godine upoznao kneginju Olgu, najstariju kćer grčkog princa Nikole, venčali su se 22. oktobra 1923. na dan krštenja prvorođenog sina kralja Aleksandra I Karađorđevića, prestolonaslednika Petra. Venčani kum im je bio vojvoda od Jorka, budući britanski kralj Džordž VI i njegova supruga Elizabeta, vojvotkinja od Jorka. U avgustu 1924. godine, rodio im se sin Aleksandar.

Foto: wikipedia Foto: wikipedia

Knez Pavle se 1925. godine preselio u Beograd, i živeli su na Starom dvoru. S obzirom da je veoma voleo slikarstvo ali i umetnost uopšte, želeo je da formira Muzej moderne umetnosti u Beogradu.  Od svoje rane mladosti bio je ispoljio veliki interes za umetnost i najveći deo svog slobodnog vremena posvećuje svojoj kolekciji slika i umetničkih predmeta. Kao student u Oksfordu, poverio se svojim drugovima da mu je ambicija da postane upravnik muzeja.

TO SU SELJACI, TVRDI NA MUCI, SLOBODNI I GORDI - TO SU SRBI! Uz ove reči su srpski vojnici GINULI na Ceru za slobodu Srbije! (VIDEO)

U junu 1928. porodica kneginje Olge i kneza Pavla dobija prinovu - rađa im se drugi sin, Nikola. Sredinom 1933. godine kralj Aleksandar se preselio u novi dvor na Dedinju, a Stari dvor pristaje da pretvori u muzej. Početkom septembra, imenovao je kneza Pavla za šefa svih muzeja u Jugoslaviji.

Knez namesnik Pavle u pakardu. Foto: Službeni glasnik Knez namesnik Pavle u pakardu. Foto: Službeni glasnik

Evo kako su SRBI TROJNIM PAKTOM sa Hitlerom mogli postati stub EU i ekonomska sila jača od Švajcarske! (FOTO) (VIDEO)

Zatim dolazi ta 1934. godina, kada je u Marselju 9. oktobra ubijen kralj Aleksandar I Karađorđević, a Pavle je prema kraljevom testamentu bio predviđen za mesto namesnika, zajedno sa Ivom Perovićem i Radenkom Stankovićem. Suštinski je vlast pripala Pavlu Karađorđeviću, jer su druga dvojica namesnika svedena na „prisutne građane“. Na mestu namesnika, knez Pavle je ostao sve do puča 27. marta 1941. godine, kada je otišao u izgnanstvo.

Demonstracije u Beogradu 27. marta 1941. godine. Foto: Wikipedia/Milan Roglić/Vojni muzej Beograd Demonstracije u Beogradu 27. marta 1941. godine. Foto: Wikipedia/Milan Roglić/Vojni muzej Beograd

Izganstvu su predhodili sada već istorijski događaji, koji će promeniti kompletno tadašnje uređenje Kraljevine Jugoslavije. Krajem tridesetih godina prošlog veka Evropa se lagano spremala za rat, nascistička Nemačka je jačala, a u Jugoslaviji je pre svega trebalo rešiti nacionalne probleme. U razgovorima sa vođom političke koalicije Srpske seljačke stranke Vladkom Mačekom, postignut je dogovor o stvaranju Banovine Hrvatske 1939. godine, kao prvi korak u budućem preuređenju centralizovane države. U svom delovanju, knez Pavle se kao realni političar suočavao se s velikim otporom srpskih političara, posebno radikala.

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) Ovo je najpotresnija RATNA PRIČA, o partizanskom dečaku koji je HEROJSKI ĆUTAO!

Foto: Wikipedia/Muzej Revolucije Narodnosti Jugoslavije Foto: Wikipedia/Muzej Revolucije Narodnosti Jugoslavije

Totalni obrt, desio se zbog namere kneza Pavla da Srbija pristupi Trojnom paktu, što se i dogodilo 25. marta 1941. Narod je ipak ogorčen ovom odlukom, zajedno sa vojskom doveo do državnog udara, te je knez Pavle vojnim pučem skinut sa vlasti, uhvaćen i proteran u Grčku. 

Za vreme Drugog svetskog rata iz Grčke, Pavla su britanski vojnici odveli u Keniju i držali ga tokom celog rata u zatočeništvu. Nakon završetka sukoba, Pavle Karađorđević je otišao da živi u Francuskoj, gde je i umro, na današnji dan, 14. septembra 1976. godine.

Pratite Telegraf.rs i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA