DA LI JE MAĐARSKA NAPALA SRBE ILI JE SAMO JURILA MIGRANTE? Upad u SRBIJU, vodeni topovi i pendreci na Horgošu! (FOTO)

Nemiri na Horgošu mogli su da izazovu velike posledice po diplomatske odnose Mađarske i Srbije, kada su mađarski policajci upali na srpsku teritoriju, evo i kakve

  • 39

Juče se dogodio pravi presedan u diplomatskim odnosima dve suverene zemlje na svetu, a to je da je policija Mađarske ušla na teritoriju Srbije odbijajući pokušaje migranata da probiju njihove kordone i bacala suzavac na teritoriji koja pripada drugoj državi. Telegraf.rs vam objašnjava šta je sve ovaj incident mogao da izazove!

HAOS NA HORGOŠU: Mađari SUZAVCEM pogodili SRPSKOG MINISTRA, pendrecima prebijali MIGRANTE! (VIDEO)

Nešto posle 16 časova grupa migranata u stampedu pokušala je da nasilno i bez legitimacije uđe na teritoriju Mađarske i probije kordon jakih, oklopnih policijskih snaga. Tada su mađarski policajci dobili naređenje da odbiju ovaj nalet izbeglica, koje su odbijali vodenim topovima, plastičnim mecima i suzavcem.

POČEO SAM DA PLAČEM ZBOG SLIKA MIGRANATA IZ MAĐARSKE: Evo šta je Vučić rekao o SUKOBIMA NA HORGOŠU!

Foto: Tanjug/AP/MTI Foto: Tanjug/AP/MTI

Međutim u tom svom naletu na izbeglice mađarski policajci su se zaneli i prešli na teritoriju Srbije, prema tvrdnjama očevidaca dobrih 50 metara, gde su tukli migrante, pa čak i srpske novinare (povređena ekipa RTS-a), a čak su i bacali suzavac na srpsku teritoriju i tom prilikom pogodili ministra za rad i socijalnu politiku Aleksandra Vulina.

POLOMILI IM SVU OPREMU: Ekipu RTS-a PRETUKLA mađarska policija!

Ovo je pravi presedan u diplomatskim odnosima koji je mogao dovesti do daleko većih posledica. Prema rečima ministra policije Nebojše Stefanovića Srbija je odmah uputila protestnu notu zbog dešavanja na graničnom prelazu Horgoš.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović, AP Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović, AP

Ovako je izgledalo probijanje zida na Horgošu! (VIDEO)

Prema Ustavu i Zakonima, teritorija svake države apsolutno je suverena i svaka povreda od strane drugog lica smatra se napadom i neovlašćenim ulaskom u državu, te se daju "odrešene" ruke policiji i vojsci da deluje, što je na svu sreću juče izbegnuto.

Ministar za rad Aleksandar Vulin oštro je protestovao zbog toga što je Mađarska upotrebila vodene topove i suzavac protiv izbeglica, ističući da je to urađeno i na teritoriji Srbije, na šta nijedna država nema pravo.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- Ovo je bačeno preko granične linije, na šta nijedna država nema pravo i zbog toga najoštrije protestujem - rekao je Vulin.

- Nijedna zemlja, kazao je, nema prava da baca vodene topove i gumene metke na prostor druge zemlje što se desilo. Mi smo bez upotrebe sile uspevali da smirimo situaciju, da napravimo odgovarajući kordon – rekao je on.

Humanitarna organizacija "Lekari bez granica" saopštila je danas da je najmanje jednoj osobi ukazana pomoć zbog rane zadobijene od plastičnog metka, nakon što je mađarska policija primenila silu da bi rasterala migrante na granici Mađarske i Srbije.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

U saopštenju se navodi da su lekari ove organizacije na prelazu Horgoš, na srpskoj strani granice, obradili jednu ranu od plastičnog metka i 12 koje su nanesene bodljikavom žicom. Zbrinuto je 15 lica kojima je suzavac ušao u oči.

Na ove provokacije i nemire na granici između Mađarske i Srbije reagovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić:

- Šta je naša policija trebalo da radi na Horgošu, da udara te ljude? To nikada ne bih dozvolio, oni su delovali na dobar način.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Vučić je kazao da je srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović već dva, tri puta razgovarao ministrom policije Mađarske Šandorom Pinterom.

– Ja sam to naredio mom ministru da smiri situaciju i da reše sve probleme. To će činiti i u budućnosti, ali ne možete više od toga tražiti od nas i to sam rekao Orbanu – ne možemo biti zadovoljni podizanjem ograde i bodljikavom žicom – kazao je Vučić.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • draleRS

    17. septembar 2015 | 13:52

    srbija je primila one koje niko nece a imaju I razloge za to,ako je neko napao madjarsku granicu sa teritorije srbije onda je to napad na madjarsku glumimo dobrotvore a ima toliko ugrozenih srba za pomoci

  • Dr_sokrates

    17. septembar 2015 | 13:49

    Šta je bre ovo??? Kako smeju da mađarski policajci uđu na teritoriju srbije i da tuku radnike rts-a na području srbije??? Ako su oni digli vojsku i policiju to isto mora da uradi i Srbija da štiti svoju teritoriju. Pa zar ne vidi te da su se madjari osilili jer Srbija ne reaguje. .. Šta treba da uđu u suboticu i da biju naše građane???

  • Licemerje

    17. septembar 2015 | 14:14

    Koliko ja sagledavam stvari sa teritorije Srbije se nasrce na teritoriju Madjarske. Srpska policija mirno gleda dok neki ljudi pokusavaju da izvrse krivivno delo nelegalnog prelaska granice i na silu udju u suverenu zemlju. Pitanje etike i morala je drugo,ali ovde Srbija vrsi napad na Madjarsku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA