SPC POZDRAVILA ODLUKU UNESKA: Nisu bili spremni da donesu ishitrenu političku odluku

- Poverenje se mora graditi delima, a ne rečima, a ponajmanje negiranjem veoma teške situacije u kojoj već godinama posle rata živi naš verni narod i naše svetinje na Kosovu i Metohiji - poruka je SPC

  • 1

Srpska pravoslavna crkva pozdravila je odluku Generalne konferencije Uneska, kojom je odbijen predlog za prijem tzv. Kosova u ovu organizaciju i pozvala na dijalog i izgradnju poverenja kao jedini put za rešavanje svih problema.

U saopštenju SPC je izražena zahvalnost svim onim zemljama koje su dale podršku putu dijaloga i razumevanja.

IGUMAN SAVA JANJIĆ: Pobedila je šansa za fer dijalog

- Srbija i Srpska Pravoslavna Crkva su sve vreme tražili odlaganje ove rasprave, kako bi se izbegla nepotrebna politička konfrontacija, ali pošto zahtev Srbije nije usvojen, pristupilo se glasanju koje je pokazalo da u Unesku ipak ne postoji spremnost da se donose ishitrene političke odluke koje ugrožavaju bezbednost kulturne baštine i dijalog koji Beograd već vodi sa Prištinom - navodi se u saopštenju.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Očigledno je, dodaje se, da se pitanje duhovne i kulturne baštine ne može i ne rešavati politizacijom posebno u situaciji gde je nakon rata na Kosovu i Metohiji uništeno toliko mnogo hrišćanskih pravoslavnih svetinja i grobalja.

E, OVO JE NAJVEĆA VUČIĆEVA POBEDA! Srpske SVETINJE NISU PALE u ruke Albanaca - Kosovo NIJE primljeno u UNESKO!

- Poverenje se mora graditi delima, a ne rečima, a ponajmanje negiranjem veoma teške situacije u kojoj već godinama posle rata živi naš verni narod i naše svetinje na Kosovu i Metohiji - poruka je SPC.

Generalna konferencija Uneska većinom glasova odlučila je danas da Kosovo ne primi u članstvo te specijalizovane agencije UN.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA