SVI NARODI DA SE UJEDINE U BORBI PROTIV TERORIZMA! Ovo je poručila Federika Mogerini u Srbiji (FOTO)

- Evropska unija mora da nađe mehanizme da reši te probleme, između ostalog i migrantsku krizu, jer nijedna zemlja to ne može sama - kaže šefica evropske diplomatije

  • 2

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je danas da međunarodna zajednica mora da bude ujedinjena u borbi protiv terorizma, koji predstavlja direktnu pretnju za sve zemlje, bez obzira na etničku pripadnost, te da samo saradnja može izgraditi i čuvati globalnu bezbednost i mir.

(UŽIVO) POLA SVETA SASTALO SE, OČI U OČI U BEOGRADU! Evo šta je Vučić poručio SVETSKIM MOĆNICIMA (FOTO)

Mogerini je na plenarnoj sednici Ministarskog saveta OEBS istakla da u borbi protiv terorizma i migrantske krize sve zemlje moraju da budu ujedinjene, ističući da su teroristički akti koji su pogodili građane Pariza, Bejruta, Sankt Peteburga… dokaz za to da terorizam može da pogodi sve zemlje i narode.

SVI SU MORALI DA GLEDAJU U NJEGA! Evo kako je TITO posmatrao SVETSKE MOĆNIKE u ARENI (FOTO)

- Zato i narodi moraju da budu udruženi - rekla je Mogerini.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Mogerini je rekla da su se bezbednosni izazovi promenili i da i odgovori moraju biti drugačiji, ali da se moramo držati principa saradnje unutar Evropske unije i kontinenta.

- Kako pretnje postaju globalne, tako i postaje važna saradnja na globalnom nivou - rekla je Mogerini.

Ona je navela da je za borbu protiv Islamske države potrebno okončati rat u Siriji, za šta je, sa druge strane, potrebno regionalno i međunarodno poverenje, te naglasila da je sastanak u Beču bio pravi put napred.

Prema njenim rečima, konflikti u Siriji, Libiji i u drugim mestima su, uz siromaštvo i nedovoljnu ekonomsku razvijenost, doveli do problema ne samo u regionu veh i Evropskoj uniji, koji nisu viđeni generacijama.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Evropska unija mora da nađe mehanizme da reši te probleme, između ostalog i migrantsku krizu, jer nijedna zemlja to ne može sama - rekla je Mogerini.

Ona je navela da se izbeglicama i migratima mora pomoći i da se o njima mora voditi računa, ali da je, takođe, neophodno rešiti izvorne probleme koji su doveli do krize.

Mogerini je dodala i da Evropa mora baviti sprečavanjem kriminalnih organizacija koje iskorišćavaju izbeglice.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Govoreći o situaciji u Ukrajini, mogerini je rekla da se u toj zemlji poštuje prekid vatre, ali da nisu povučene strane snage te da određene oblasti koje bi trebalo da budu pod kontrolom legitimnih ukrajinskih vlasti, to nisu.

- To dovodi civile u tešku situaciju, moramo da nađemo rešenje koje će podržavati pravo Ukrajine na teritorijalni integritet i suerenitet - rekla je Mogerini.

Ona je dodala i da je EU zabrinuta jer ima malo napretka u rešavanju konflikata u Gruziji i Nadgorno Karabahu, te da sve strane moraju da se uključe u pronalaženje rešenja.

Mogerini je zahvalila srpskom predsedavanju OEBS, koji je, kako je rekla, funkcionisao kao lider te organizacije na izuzetan način.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ona je pozvala sve države učenice Ministarskog saveta da budu konstruktivne u rešavanju konflikata i borbi protiv terorizma i da sarađuju.

- Saradnja je ta koja će izgraditi i čuvati našu globalnu bezbednost i mir i jedino jedinstveni ćemo učiniti svet mirnim - rekla je Mogerini, dodajući da su podele “agenti” haosa, a da je saradnja najefikasniji odgovor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Delija

    3. decembar 2015 | 17:39

    U dobra riba ova Mogerini!

  • Čiča-deda

    5. decembar 2015 | 23:42

    Ne,tako,madam,Srbija nikada nije bila kolonizator niti je eksploatisala ni arape ni afrikance.Naprotiv Tito nam je stvorio divno prijateljstvo s tim narodima i mi nikada nećemo biti njihova meta.Vi imate problem,Srbija ne,i ne uvlačite je u vaše brljotine.Ruku na srce,istočnjaci su pošteniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA