DA LI "IZDAJNICI" SRBIJE POSTAJU NJENI "HEROJI"? Draža je REHABILITOVAN, sledeći je Nedić. Evo ko još stoji u redu za "pravdu"

Osim četničkog komandanta Draže Mihailovića, te 1946. godine osuđene su još 24 osobe, od toga je deveotoro do danas rehabilitovano, a njih 12 osuđeno je na smrtnu kaznu

Trenutno najveća bitka u Srbiji vodi se između tzv "partizana" i "četnika", tačnije oko pristalica rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića, Milana Nedića i onih koji su "smrtno" protiv nje. Ispred Višeg suda u Beogradu, a i širom Srbije ljudi stoje u redovima kako bi podneli zahtev za rehabilitaciju svojih predaka i sprali "ljagu" sa imena. Smrtna kazna streljanjem - presuda koju je dobio četnički vođa, istovremeno je obuhvatila još 11 osoba, dok je 13 njih bilo osuđeno na izdržavanje zatvorske kazne. Naime, presudom kojom je osuđen Čiča osuđene su ukupno 24 osobe, od kojih je devetoro kasnije rehabilitovano. Svi oni, tačnije njihova deca i unuci stoje u pomenutim redovima čekajući pravdu!
OVO JE TITOVA NAJVEĆA TAJNA I SRAMOTA: Evo kako je đeneral Draža SVIREPO UBIJEN bez PRESUDE! (FOTO)

Među osuđenima, što Dražinim, što saradnicima generala Milana Nedića, bila su imena vojnog i ministra unutrašnjih poslova, potpredsednika Vlade, članova vrhovne komande, od kojih su kasnije neki rehabilitovani. Pojedini osuđenici su emigracijom izbegli smrt.
EVO KAKO JE STRELJAN DRAŽA I KO GA JE OVERIO METKOM U ČELO: Ispovest oficira koji je vodio Čiču na streljanje ZAPALIĆE SRBIJU! (FOTO)

Da li Milan Nedić treba da bude rehabilitovan?

Glasajte

Na spisku za odstrel, našao se i četnički komandant u Drugom svetskom ratu, srpski pravnik i političar Mladen Žujović. Zatim njegov kolega za sektor u Bosni, četnički komandant Rade Radić. Osuđen na smrt bio je i kapetan jugoslovenske vojske Miloš Glišić, a za trojicu pomenutih zajedničko je to da nisu rehabilitovani.
Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis


MILAN NEDIĆ JE UBIJEN U ZATVORU! Evo zašto se traži REHABILITACIJA srpskog premijera iz Drugog svetskog rata
Za vreme Kraljevine Jugoslavije Petar Živković bio je glavni nosilac šestojanuarske diktature kralja Aleksandra. Tokom Drugog svetskog rata kao član emigrantske vlade podržavao je četnički pokret Draže Mihailovića. Osuđen je na smrt, kao izdajnik i ratni zločinac, umro je u emigraciji u Parizu.
Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević


Među osuđenima na smrt bili su i upravnik grada Beograda za vreme okupacije Dragomir Jovanović, ministar unutrašnjih poslova Tanasije Dinić, ministar prosvete u Nedićevoj vladi Velibor Jonić, takođe u istoj vladi armijski general i ministar saobraćaja Đura Đokić.
Na smrt su takođe bili osuđeni i komandant srpske dobrovoljačke garde Kosta Mušicki i državni sekretar u Nedićevom kabinetu Boško Pavlović, koji je ujedno bio i pomoćnik komandanta državne straže.
Među osuđenima na kaznu zatvora od 20 godina bio je i svetski priznati pravnik, filozof i istoričar Slobodan Jovanović, koji je rehabilitovan 2007. Pre suda, to je učinila naučna zajednica Srbije. Još 1992. održan je skup na Pravnom fakultetu u Beogradu njemu u čast i danas jedan amfiteatar u toj ustanovi nosi njegovo ime.
Foto: Wikipedia/: http://www.sanu.ac.yu/ciril/HRONOLOGIJA/1928.htm

Foto: Wikipedia/: http://www.sanu.ac.yu/ciril/HRONOLOGIJA/1928.htm


Zanimljivo je da je predsednik SRJ Slobodan Milošević za vreme svoje vladavine zabranio štampanje dela njegovog imenjaka Jovanovića.
Rođak generala Milana Nedića: Samo želim da javnost sazna istinu!
Na kaznu zatvora bili su osuđeni, a kasnije rehabilitovani i šef vojnog kabineta Jovanovićeve vlade Živan Knežević, osuđen na 20 godina robije, zatim na isto izdržavanje kazne osuđen je i ambasador u Vašingtonu Konstantin Fotić. Član vlade Nikole Pašića, koji je kao dobrovoljac - četnik učestvovao u Prvom Balkanskom ratu Milan Gavrilović je osuđen na 15 godina zatvora i rehabilitovan.
Takođe je rehabilitovan i ministar dvora Radoje Knežević, ministar spoljnih poslova Momčilo Ninčić ujedno i predsednik Društva naroda, i ministar Laza Marković.
Foto: Wikimedia/Public domain, pogledi.rs

Foto: Wikimedia/Public domain, pogledi.rs


Na 20 godina robije su takođe osuđeni i ideolog i savetnik Čiče Stevan Moljević, advokat Živko Topalović, komandant četničke organizacije zapadne Bosne Slavoljub Vranešević, a na 16 godina zatvora osuđen je predsednik jugoslovenske vlade u inostranstvu Božidar Purić.
Među osuđenima koji nisu rehabilitovani  nalaze se i član komiteta za propagandu Đuro Vilović, osuđen na sedam godina zatvora, a na 18 meseci zatvora osuđen je ministar unutrašnjih poslova Kosta Kumanudi koji je davao podršku Nedićevoj vladi.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Braco

    Dokle više ove pacove i vampire izvlačiti iz pakla??? Neka ih tamo i neka trunu, nisu za dzabe otišli u pakao. Izdajnici roda svoga, koja rehabilitacija??? Pa zar im rodbina nije i prezime promenila???

  • Dr Lune

    Izdajnici Srbije, su oni koji rehabilituju kaznjene izdajnike i zlocince..one, sto su pisali grafite " na slovo, na slovo Z"...

  • TT

    E da ovo sve vidi Karađorđe u grobu bi se prevrtao, kome li je on drżavu pravio? Jedni su je utopili u Jugoslaviju a drugi predali nemačkom okupatoru.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima