TITO JE MRZEO SVETOG NIKOLU! Evo zašto je MARŠAL zabranio Srbima da slave svog SVECA i na koga ga je PODSEĆAO

Doživotni predsednik SFRJ i lider KPJ nije voleo Svetog Nikolu i zabranjivao je njegovu proslavu, jer ga je podsećao na čoveka kog ceo svet voli i s radošću ga očekuje u svojim domovima

Srbija danas slavi! Poznata je rečenica da je 19. decembra cela Srbija na nogama, jer se proslavlja Sveti Nikola - pola ljudi slavi, a druga polovina ide na slavu. Ipak jedna od misterija ovog svetitelja vezuje se i za ime doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita koji je prema tvrdnjama istoričara mrzeo ovog sveca, jer ga je podsećao na Deda Mraza!
VAŽNO JE BITI ČOVEK: Ova priča o siromasima i Svetom Nikoli nateraće vam suze na oči!

Poznato je da u komunističkoj SFRJ "nije bilo poželjno" da se proslavljaju krsne slave, da se ide u crkvu, jer je ta ideologija učila ljude da BOG NE POSTOJI!
OVO DANAS NIKAKO NE SMETE DA RADITE: Cela Srbija slavi NIKOLJDAN!
Ovo mora da zna svaki Srbin koji slavi Svetog Nikolu! (VIDEO)

Da li vam Sveti Nikola liči na Deda Mraza?

Glasajte

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis


Ipak, malo je poznato da je SIN NAŠIH NARODA I NARODNOSTI Josip Broz Tito posebnu odbojnost gajio prema svetitelju kojeg Srbi najmasovnije proslavljaju.
TAJNA SVETOG NIKOLE: Evo zašto ga jedni slave POSNO, a drugi - MRSNO! (FOTO)
Naime u prvim godinama SFRJ, Deda Mraz bio je "osuđen" kao boljševičko-klerikalna tvorevina jer je Josipa Broza Tita podsećao na Svetog Nikolu, slavu koju uopšte nije voleo.
Evo zašto danas POLA SRBIJE slavi SVETOG NIKOLU, a ostatak ide U GOSTE!
Foto: Wikipedia /  Domatrios

Foto: Wikipedia / Domatrios


Poznato je da praznike uvek legitimišu vlasti i da su oni tu, baš kao što nam je objasnila i kustostkinja Muzeja istorije Jugoslavije, Ana Panić, “da slave ono što je na vlasti, pa su i Nova godina i drugi socijalistički praznici bili tu da zamene one stare religiozne praznike poput slava, Božića, Uskrsa“.
Naime, Javne svetkovine su i te kako korišćeni u svrhu promocije komunizma i slavljene “po partijskom zadatku” brisale su granice između ličnog i društvenog, a jedna od glavnih funkcija bila im je integracija. Nova godina, koja do Drugog svetskog rata nije bila preterano popularan praznik među Jugoslovenima, trebalo je, kako nam je objasnila kustoskinja kustos MIJ-a, da u javnom životu SFRJ zameni dotadašnje obeležavanje Božića, ali i da vešto izbegne podvojenost stanovništva različitih veroispovesti i stvori osećaj pripadnosti jednoj zajednici – mlađanoj SFRJ.
Foto: Profimedia/Bettmann/CORBIS

Foto: Profimedia/Bettmann/CORBIS


Ipak, ostaje činjenica da Tito nikada nije voleo Svetog Nikolu...
Ukoliko imate druga saznanja na ovu temu recite nam u komentarima.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dobro

    Slepac.

  • miki

    Najstrasnija glupost koja postoji napisana cuj Tito mrzeo sv.Nikolu zato sto ga je podsjecao na djeda mraza o majko moja mila koli uipste uredjuje ove texstove kakva glupost.Pa u textu nije navedena nihedna cinjenica .

  • zecvitez

    Zbog Tita nam je ovako dobro danas. Pu komunjaro mrtva....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima