• 13

UNESKO OPET OBRADOVAO SRBE: Telegram objave rata Austrougarske Srbiji upisan u Međunarodni registar

Arhiv Srbije je podneo predlog za upis ovog dokumenta u registar "Sećanje sveta" prošle godine na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata

  • 13

Na predlog Arhiva Srbije, Unesko je doneo odluku o upisu Telegrama objave rata Austrougarske Srbiji u Međunarodni registar "Sećanje sveta". U Arhiv Srbije je, kako je saopšteno, stigla zvanična potvrda o upisu Telegrama objave rata Austrougarske Srbiji 28. jula 1914.
UNESKO ODLUČIO - KOSOVO JE SRBIJA! Pobeda Srbije u Parizu - ODBIJEN predlog Albanije!

Arhiv Srbije je podneo predlog za upis ovog dokumenta u registar "Sećanje sveta" prošle godine na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata. Telegram je upućen iz Beča 28. jula 1914. u 11 sati i 10 minuta, a primljen u Nišu 15/28. jula 1914. u 12 sati i 30 minuta. Pisan je na francuskom jeziku.
Sadržaj telegrama glasi:
- Kraljevskom ministru inostranih dela u Nišu, Kraljevska Vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. julom 1914, koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu, zbog čega Carska i Kraljevska Vlada nalazi da je prinuđena da se osloni na silu oružja radi očuvanja svojih prava i interesa. Od ovog trenutka Austrougarska se smatra u ratu sa Srbijom. Ministar inostranih dela Austrougarske grof Berhtold.
Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP


Original telegrama čuva se u Arhivu Srbije.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zarko

    u koliko sati je gavrilo pucao na ferdinanda?pre ili posle telagrama

  • AGA

    Uvrk ste bili jaki i mocni samo sto niste znali i cekali ste da vas drugi hvale .a posle posledice

  • Nikolas

    DALI JE ISTINA DA U POTPISU OBJAVE RATA SRBIJI STOJI TATKO NASEG TATKA SVIH NARODA I NARODNOSTI??????!?!!?!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima