• 8

POSLANICA EVROPSKOG PARLAMENTA PORUČILA SRBIJI: Srećan vam put ka članstvu u EU

Citirajući jednog od, kako kaže, prvih zagovornika "evropske Srbije", bivšeg premijera Zorana Đindjića, poslanica evropskog parlamenta poručuje da veruje u "modernu Srbiju, koja će biti konkurenta, koja igra vodeću ulogu na Balkanu, gde neće biti mnogo trutova, već puno pčela radilica"

  • 8

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, poželela je Srbiji sve najbolje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, izrazivši veru u srpski narod i modernu Srbiju koja će biti konkurentna i igrati vodeću ulogu na Balkanu.
Ona, u tekstu za portal "European Western Balkans", ističe da članstvo Srbije u EU nije san, već put naše zemlje u pravcu koji je otpočela pre dosta godina, a koji je potvrđen u januaru 2014. godine i ponovo potvrđen 14. decembra uveče kada su otvorena prva dva poglavlja.

PODRŠKA EVROPSKOG PARLAMENTA: Važno je da Srbija nastavi istim putem 2016.
Citirajući jednog od, kako kaže, prvih zagovornika "evropske Srbije", bivšeg premijera Zorana Đinđića, Fajon poručuje da veruje u "modernu Srbiju, koja će biti konkurenta, koja igra vodeću ulogu na Balkanu, gde neće biti mnogo trutova, već puno pčela radilica".
Ona napominje da pregovori sa EU mogu zvučati ekstremno tehnički, ali ukazuje da su oni od ključnog značaja kao period kada država, boreći se da uđe u EU, usvaja sve nasleđe EU još od njenog početka kao Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine.
Evropski parlament u Briselu. Foto: Flickr/Salim Shadid

Evropski parlament u Briselu. Foto: Flickr/Salim Shadid


- Takozvani "acquis communautaire" (zajedničke tekovine) nisu samo zakoni i regulacije, već su i način života, izvestan duh, kultura - navodi ona, ističući da su pregovori "dvosmerna ulica" te da ne samo što će Srbija utvrditi svoj "evropski karakter" postajući članica EU, već će i EU postati bogatija za bogatu srpsku kulturu, običaje i tradiciju.
CILJ SRBIJE JE ULAZAK U EU! Evo šta je Vučić rekao poslanicima EU
Mi u Evropskom parlamentu ćemo nastaviti da detaljno pratimo ovaj proces, poručuje Fajon, koja je i potpredsednica slovenačkih Socijaldemokrata.
Prema njenim rečima, postati član EU možda je još uvek daleko, ali evropske integracije su kao proces ušle u svoju najdužu i finalnu fazu što je, kako smatra, najbitnije. Pozivajući se na iskustva Slovenije, ona ukazuje da EU nije cilj "per se", već proces transformacije, promene, unapređenja, kroz koji, kako ocenjuje, civilno društvo najviše dobija.
Foto-ilustracija: Telegraf

Foto-ilustracija: Telegraf


- Međutim, ništa od ovog neće biti moguće bez srpskog naroda koji treba da bude posvećen i jake volje. Zato što "EU priča" nije samo priča o visokoj politici i geostrateškim izborima, ona je pre svega uspešna priča o i za njen narod - napominje Fajon.
Kako naglašava, od premijera i njegovog tima do gradonačelnika, od umetnika do poljoprivrednika, od mladih do penzionera - svi će morati da rade najbolje što mogu u godinama koje dolaze, da snažno veruju u EU, da veruju u bolji, smireniji i manje politizovan život ispred njih, jer bez toga cilj neće biti postignut.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • streptomicin

    Ja bih da mi ova čestita lično prava je vatra!

  • Alex

    Muci njih nasa vera odavno bih mi bili u eu da smo druge vere. Nikad necemo uci u eu 100%

  • Milan

    Znate, ono dok se roba dobro prodaje i drzi cenu, a kad prodaja pocinje da opada i robi cena pada. Dok je EU vredila (ako je ikad vredila) cekalo se na ulazak, a sada ovi iz EU sami vuku unutra. Sta cete, cena opala pa sad daj sta das samo da prodas.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima