DA LI SRBIJI TREBA SPOMENIK DRAŽI MIHAILOVIĆU? Srbi nisu podigli ČIČI spomenik, dok je Amerika to učinila!

Četnički đeneral je rehabilitovan, Srbija je prema jednima ispravila istorijsku nepravdu, a prema mišljenju drugih znatno se obrukala, ali Draža još nema spomenik, niti ulicu s njegovim imenom...

Kada je pred Višim sudom u Beogradu, maja prošle godine, rehabilitovan general Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović Srbija se, gle čuda ponovo podelila. Na scenu su isplivali duhovi iz prošlosti i Srbi su se ponovo delili na četnike i partizane. Dok je sama vest da je ČIČA rehabilitovan odjeknula u svetu, a susedna Hrvatska je odmah upalila CRVENI ALARM u EU zbog ove odluke. Telegraf.rs vam predstavlja da li se i šta promenilo u zemlji nakon ovog istorijskog procesa.

EVROPA CENI ČIČA DRAŽU: Srpski ĐENERAL dobija spomenik u SRCU Evropske unije?!

Rešite se Šešelja i ĐENERALA DRAŽE ili nema ništa od ulaska Srbije u EU! Evo šta sve Hrvatska TRAŽI od Srbije

Kada je 14. maja 2015. godine sudija Aleksandar Trešnjev pročitao odluko po kojoj je Viši sud u Beogradu rehabilitovao komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine nastao je pravi haos u Srbiji i na Balkanu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

DA LI JE ĐENERAL DRAŽA BIO IZDAJNIK SRBIJE? Evo kako je izgledala njegova SMRTNA PRESUDA U OSAM TAČAKA! (VIDEO)

Jedni su likovali i tvrdili da je pravda konačno zadovoljena, a drugi su se bunili protiv ove odluke tvrdeći da je Srbija rehabilitovala Hitlerovog saradnika.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

DA LI "IZDAJNICI" SRBIJE POSTAJU NJENI "HEROJI"? Draža je REHABILITOVAN, sledeći je Nedić. Evo ko još stoji u redu za "pravdu"

Bilo kako bilo četnički đeneral je rehabilitovan, tačnije, kako je rekao sudija Trešnjev: "Dragoljub Mihailović smatra se neosuđivanim".

Sudija Trešnjev rekao je da je presuda Vrnhovnog suda FNRJ u delu koji se odnosi na Mihailovića proglašena ništavnom kao i da su ništavne sve njene pravne posledice, pa i one koje se odnose na imovinu.

Foto: pogledi.rs Foto: pogledi.rs

- Pored toga što nije imao fer postupak, protiv Mihailovića je postupak bio politički obojen što jasno proizlazi iz činejnice da su se predstavnici izvršne vlasti mešali ne samo u sam tok postupka već učestovali u donošenju ključnih odluka i meritorno odlučivanje - rekao je sudija.

Sudija Trešnjev je podsetio na prepisku najviših komunističkih funkcionera Josipa Broza, Milovana Đilasa i Aleksandra Rankovića o tome kako će se postupak voditi, kada će početi, kako će izgledati optužnica.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Ipak, kako stvari stoje od tog maja do danas ništa sem rehabilitovanja Draže nije se promenilo. Čiča nije dobio nijednu ulicu, spomenik i njegovo ime ne nosi ni jedna škola ili institucija, tako da je sve proteklo u duhu stihova poznate pesme Tijane Dapčević: "Sve je isto, samo njega nema".

Da budemo precizniji ĐENERAL DRAŽA ipak ima svoj spomenik, onaj na Ravnoj gori pored objekata izgrađenih devedesetih godina 20. veka sa ciljem da se očuva uspomena na Jugoslovensku vojsku u otadžbini predvođenu armijskim generalom i ministrom vojnim Dragoljubom Mihailovićem.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Maja 1992. otkriven je spomenik Draži Mihailoviću. Izgrađen je u bronzi, autor je čuveni vajar Dragan Nikolić iz Beograda.

Podsetimo Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta sa predsednikom Aleksandrom Čotrićem na čelu pokrenula je inicijativu da se đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću podigne spomenik u Briselu! Već postoji inicijativa da se ČIČI podigne spomenik u Vašingtonu, a da Draža već ima spomenike u Čikagu i Sidneju.

Da li vi mislite da bi đeneral Draža trebao da dobije spomenik i u nekim od gradova Srbije? Svoj stav reciite nam u komentarima, a ukoliko želite da Dragoljub Mihailović dobije spomenik napišite nam i u kom mestu prema vašem mišljenju on treba da bude postavljen.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AD

    24. januar 2016 | 18:53

    Naravno da treba.Da imaju gdje golubovi i vrapci da slijecu kako bi obavili nuzdu.

  • sfrj

    25. januar 2016 | 00:47

    Nema ni Titov spomenik nigde, ne mora ni Drazin!

  • Nikolas

    24. januar 2016 | 18:50

    DJENERAL DRAZA -SOLUNAC -NETREBA DA IMA SPOMENIK U BEOGRADU DOK JE TAMO KUCA CVECA JOSKE AUSTRIJSKOG KAPLARA I MASOVNOG UBICE SRBA!! !! !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA