TUŽILAŠTVO TRAŽI 28 GODINA ZATVORA: Izricanje presude Vojislavu Šešelju u Hagu

Lider radikala je u pritvoru Haškog tribunala proveo gotovo 12 godina, od februara 2003, kada se predao i dobrovoljno otišao u Hag, do novembra 2014. godine kada je pušten da se brani sa slobode zbog lošeg zdravstvenog stanja

  • 44

Haški tribunal danas će, četiri godine od završetka suđenja, izreći prvostepenu presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju povodom optužbi da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba.

HAŠKA ODLUKA O ŠEŠELJU IMAĆE MANJI ZNAČAJ NEGO ONA O KARADŽIĆU! Vučić rekao šta misli o mogućoj presudi lideru radikala

Tužilaštvo je u svojoj završnoj reči ranije predložilo sudu da Šešelja osudi na kaznu zatvora od 28 godina, dok je Šešelj tražio oslobađajuću presudu.

(VIDEO) SLOBA, ŠEŠELJ, MLADIĆ, KARADŽIĆ - KAKVE NIKADA NISTE VIDELI... Ekskluzivne fotografije srpskih haških optuženika

Lider radikala je u pritvoru Haškog tribunala proveo gotovo 12 godina, od februara 2003, kada se predao i dobrovoljno otišao u Hag, do novembra 2014. godine kada je pušten da se brani sa slobode zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Foto: Wikipedia/ICTY staff Foto: Wikipedia/ICTY staff

Radikali održali miting u Beogradu: Šešelj tvrdi da je Hag lažni sud, Karadžić osuđen samo zato što je Srbin? (FOTO)

U međuvremenu Haški tribunal je od Srbije zatražio da uhapsi i izruči Šešelja, ali po tom zahtevu nije postupljeno, pa Šešelj neće prisustvovati izricanju presude, koja će biti prvostepena i na nju će i lider radikala i haško tužilaštvo imati pravo da ulože žalbu.

HAG SA ŠEŠELJEM PRAVI PRESEDAN ZA PRESEDANOM! Ljajić o izricanju presude lideru radikala

Tužilaštvo haškog tribunala tvrdi je da je Šešelj govorom i propagandom mržnje 1991 - 1992. počinio progon Hrvata iz Vukovara i sremskog sela Hrtkovci.

HRVATSKA UCENJUJE SRBE: Zbog Šešelja vam ne damo da uđete u EU! Šta je sa CRNOKOŠULJAŠIMA u Zagrebu? ODGOVARA SRBIJA

Kada su u pitanju zločini u Zvorniku, Vukovaru, Mostaru, Nevesinju, Bosanskom Šamcu, Brčkom i širem području Sarajeva, prema stavu tužilaštva Šešelj ih je "podstakao, pomogao i podržao" time što je dobrovoljce SRS, kao fizičke počinioce, regrutovao, indoktrinirao mržnjom prema nesrbima, organizovao i poslao na ratišta.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

HAG ODLUČIO! Šešelj NEĆE prisustvovati izricanju presude

Prema optužnici, Šešeljeve reči i dela podstakli su progon desetina hiljada nesrba i ubistvo 905 osoba, a među žrtvama je bilo i jedno novorođenče.

Šešelj na Slobinom grobu OTKRIO koje su bile poslednje reči Miloševića PRED SMRT! (FOTO)

U tri tačke, optužnica Šešelja tereti za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje.

U šest tačaka, lider radikala optužen je za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Tužilaštvo smatra da su zločini "šešeljevaca" nad Hrvatima i Muslimanima bili izvršeni u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo stvaranje jedinstvene srpske države na velikim delovima teritorija Hrvatske i BiH, odnosno "velike Srbije".

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

U zločinački poduhvat bili su, prema optužnici, uključeni i tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, generali JNA Veljko Kadijević i Blagoje Adžić, pripadnici Državne bezbednosti u Srbiji Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki.

U njemu su, prema optužnici, učestvovali i lideri Srba u Hrvatskoj i BiH Milan Babić, Milan Martić i Radovan Karadžić, zatim vođa paravojnih jedinica Željko Ražnatović Arkan i drugi.

Tužilaštvo, naime, smatra da je Šešelj uticao na sve aspekte delovanja dobrovoljaca, čak i ako nije imao operativnu komandu.

On je, kako tvrde, te jedinice raspoređivao, odlučivao kada će i gde ići i imenovao njihove zapovednike, koji su mu podnosili izvrštaje o svom delovanju.

Suđenje Šešelju, tačnije televizijski prenosi tih suđenja, u početku su izazivali primetnu pažnju javnosti u Srbiji i regionu, da je ona vremenom jenjavala, ali je svakako neuobičajeno bilo kako je Šešelj uopšte uspeo da ubedi tribunal da se od najtežih optužbi brani sam.

S druge strane, njegov je slučaj neuobičajen i s obzirom na vreme koje je proveo u pritvoru, gde mu ni nakon 13 godina suđenja, i zatim puštanja na privremenu slobodu, nije bila doneta ni prvostepena presuda, koja će biti izrečena tek danas.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OBILIC

    31. mart 2016 | 08:50

    PREDACEGA NJEGOVI BIVSI DRUGARI

  • neko sasvim običan

    31. mart 2016 | 08:30

    Posle 12 godina robije nisu našli ni jedan dokaz protiv Šešelja čak su ga i izbacili iz Haga rasturio je sve svedoke optužbe i pojedine razotkrio kao lažne...dokazao da je to sudjenje farsa i diskvalifikovao taj sud koji je sve samo ne sud...i pored svega nisu mogli da ga osude a sada traže 28 godina...u ovim vremenima koja su delikatna i sudbonosna za opstanak srpskog naroda ovaj kvazi sud traži 28 godina za Šešelja...zar to nije uvreda za svakog Srbina?...zar to nije bacanje ljage na srpski narod?...zar to nije sudjenje i presuda svakom od nas ko se iole oseća Srbinom i patriotom?...daleko je otišla ova "ljubav" EU i zapadnih sila protiv srbije...Lično mislim da je rešenje svega povezivanje sa majkom Rusijom,jer od ove licemerne evrope ne osećam se dobro!

  • Plus

    31. mart 2016 | 08:12

    Sta su onda Tudjman, Gotovina, Glavas, Alija, Taci, Haradinaj i mnogi mnogi drugi koji su direktno okrvavili ruke srpskom krvlju...ovo je strasno bruka i sramota, Vojo ziv ti nama bio i Srbiju vodio u inat svim dusmanima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA