Vučić danas u Briselu na Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije

Vučić će imati bilateralne susrete sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini

  • 79

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće, danas i sutra u dvodnevnoj poseti Briselu gde će prisustvovati Trećoj međuvladinoj konferenciji EU i Srbije.

KONAČNO: Potvrđen konsenzus svih članica EU o otvaranju poglavlja!

Vučić će tom prilikom imati bilateralne susrete sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Slovačka, koja trenutno predsedava Evropskim savetom, poručuje da nema promena u planu da se danas, 18. jula, u Briselu održi Međuvladina konferecija, na kojoj bi Srbija trebalo da otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

VUČIĆ O OTVARANJU POGLAVLJA: Najvažnije je šta će Srbija da uradi za sebe, a oni mogu da otvore ili ne moraju!

U izjavi za Tanjug, portparolka slovačkog predsedavanja EU Renata Goldirova potvrdila je da je u Briselu sve spremno za Međuvladinu konferenciju sa Srbijom.

- Međuvladina konferencija će se održati kako je i planirano. Unapred se radujemo otvaranju dva nova poglavlja sa Srbijom - izjavila je Goldirova za Tanjug.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Povodom informacija iz Beograda da bi Hrvatska danas mogla da povuče saglasnost na otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, kako je to rekao šef hrvatske diplomatije Miro Kovač svom srpskom kolegi Ivici Dačiću, diplomatski izvori u Briselu kažu da nemaju informaciju o promeni stava Hrvatske.

HRVATI SKOVALI PLAN: Imamo alat za blokiranje pregovora Srbije sa Evropskom unijom!

Zvanični Zagreb je posle više od tri meseca prigovora, 5. jula na sastanku Radne grupe za proširenje, i zvanično dao saglasnost za otvarnje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom.

Evo kako je Merkelova "pritisla" Hrvate da otvore poglavlja Srbiji!

Konačnom pristanku Hrvatske u velikoj meri doprineli su razgovori i kompromis postignut na sastanku EU-Zapadni Balkan održanom 4. jula u Parizu. Kovač je tada poručio da su svi zahtevi Hrvatske ugrađeni u pregovaračku poziciju EU u pregovorima sa Srbijom u oblasti pravosuđa i osnovih prava.

Foto-ilustracija: Tanjug, Widewallpapershd Foto-ilustracija: Tanjug, Widewallpapershd

Srbija sve vreme svoje pozicije u poglavlju 23 nije menjala.

Diplomatski izvori iz drugih zemalja članica EU za Tanjug su takođe potvrdili da očekuju da se danas, kao što je dogovoreno konsenzusom svih 28 država članica, otvore nova poglavlja sa Srbijom.

NEMAČKA SE ZALAŽE ZA SRBIJU U EU! Ditman o podršci Berlina za otvaranje poglavlja 23 i 24

Predstavnici zemalja članica EU u Briselu kažu da nemaju informacije da je Hrvatska povukla svoju saglasanost na nacrt zajedičke pregovaračke pozicije EU za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom, ali nemaju informacije ni da bi to mogla da učini u ponedeljak.

Kada su tehničke procedure u pitanju, u Briselu se objašanjava da je "moguće, ali vrlo neverovatno" da bi hrvatski ministar na samoj Međuvladinoj konferenciji mogao da uloži prigovor na postojeći konsenzus i zaustavi otvaranje poglavlja sa Srbijom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA