Kosovo i bez preambule ustavno ostaje deo Srbije

Srbija bi prema Akcionom planu za Poglavlje 23 do 2018. godine trebalo da izvrši određene izmene Ustava, koje se tiču najviših pravosudnih organa, a najviše pažnje zasad privlači pitanje preambule o Kosovu

  • 14

U javnosti se uveliko spekuliše o zahtevima Evropske unije da Srbija briše iz svog Ustava preambulu, kojom se Kosovo i Metohija definišu kao sastavni deo Srbije, što pravni i politički stručnjaci unapred ocenjuju neprihvatljivim.

 

VUČIĆ POTVRDIO: Menjamo USTAV zbog ulaska u EU

 

Ta tema za vodeće stranke vlasti, kako navode, još nije u fokusu, a opozicija, koja je spremna da razgovara o njoj, uglavnom odbacuje tu mogućnost.

 

Srbija bi prema Akcionom planu za Poglavlje 23 do 2018. godine trebalo da izvrši određene izmene Ustava, koje se tiču najviših pravosudnih organa, a najviše pažnje zasad privlači pitanje preambule o Kosovu.

 

Ovo su 4 BITNE STVARI o čuvenom poglavlju 23 koje običan čovek TREBA DA ZNA!

 

Profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Vladan Petrov ističe da spada u protivnike njenog uklanjanja, i da bi o njenom eventualnom brisanju morali da se izjasne građani Srbije na referendumu.

 

Foto: zakonik.blogspot.com

Foto: zakonik.blogspot.com

 

- U našem Ustavu, bez obzira na sve druge promene, treba da stoji preambula u kojoj će vrlo jasno biti istaknuto da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije - kaže Petrov za Tanjug.

 

SRBIJA MENJA USTAV ZBOG EVROPE! Evo kada će se Srbi ZAKLINJATI novom pravnom aktu!

 

On, međutim, ističe da čak i kad bi došlo do brisanja preambule, "Kosovo i Metohija bi u ustavno-pravnom smislu ostali deo naše države, jer je tako zapisano u normativnom delu Ustava".

 

Prema njegovim rečima, kada bi se menjala preambula, postupak za promenu Ustava bi zahtevao da neko od ovlašćenih predlagača, kao što su Vlada, predsednik Republike, najmanje jedna trećina narodnih poslanika ili namanje 150.000 birača pokrenu postupak za promenu Ustava.

 

Zatim bi se, kako je naveo, išlo na usvajanje predloga za promenu Ustava, zatim izradu Nacrta akta za promenu Ustava i na njegovo usvajanje u Narodnoj skupštini dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.

 

USTAV SE NEĆE MENJATI, JER JE KOSOVO SRCE SRBIJE! Evo šta je Tomislav Nikolić poručio Srbima na SRETENJE

 

- Posle toga moralo bi da bude raspisan ustavotvorni referendum, jer bi, o promeni preambule, po Ustavu, morali da se izjasne građani Srbije - rekao je Petrov i napomenuo da do toga ne bi moglo doći bez pozitivne potvrde građana da se Ustav menja ili eventualno preambula briše.

 

Foto-ilustracija: Tanjug/Boki

Foto-ilustracija: Tanjug/Boki

 

Politički analitičar Branko Radun ukazuje da bi brisanje preambule iz Ustava bilo vrlo loše za Srbiju jer bi se, kako je ukazao, poslala poruka da se "na neki način dižu ruke od Kosova".

 

- Preambula sama po sebi nam nije donela neku jaču poziciju u pregovorima oko statusa Kosova, niti bi njen nedostatak ili izbacivanje nešto dramatično promenilo u statusu Kosova i statusu Srba na Kosovu, ali, ipak, ona ima značaj političke poruke od dalekosežnog značaja - naglasio je Radun.

 

SRETENJSKI, TURSKI, TITOV, SLOBIN: Ovo su svi USTAVI SRBIJE! Evo ko ga je prvi napisao

 

Njeno izbacivanje bi dovelo do uticaja na "stanje svesti" srpskog društva u smislu da na neki način diže ruke od Kosova, naveo je analitičar.

 

Radun smatra da priča o izbacivanju preambule iz Ustava više godina figurira u javnosti pod pritiskom određenih zapadnih centara, koji s vemena na vreme pokušavaju da tu temu aktiviraju.

 

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da SRS smatra da uopšte nema potrebe da se sada menja Ustav i da je apsolutno protiv izbacivanja preambule u kojoj se govori o Kosovu.

 

Prvo ekonomija, pa onda promena Ustava

 

- Borićemo se protiv svih pokušaja da se kroz promenu Ustav našteti srpskim nacionalnim interesima - rekao je Šešelj Tanjugu.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

On je napomenuo da SRS ima ideje da se mnoge stvari u Ustavu bolje urede nego što su sada, da se unesu bolje formulacije itd, ali da smatra da Ustav nijednu instituciju sistema ne onemogućava u ispravnom obavljanju njene delatnosti.

 

Poslanica Demokratske stranke Nataša Vučković kaže da je za tu stranku presudno da zakoni koje usvajamo i Ustav budu slika stvarnog stanja.

 

- Za nas je realnost dijalog sa Prištinom i u tom smislu, ukoliko jesmo na putu ka Evropskoj uniji, za nas će biti od velikog značaja da pravne dokumente usaglasimo sa onim što čini realno stanje - navela je Vučković.

 

Što se tiče sadržine preambule, ona, kao i sva pitanja koja se tiču Ustava, prema rečima Vučkovićeve ostaje tema za vrlo široku - i stručnu i građansku i političku raspravu. Ona očekuje da će u tome parlament "imati svoje vlasništvo nad čitavim procesom".

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Православ

    26. jul 2016 | 17:43

    Nasi preci su opstali i odrzali Srbiju 500godina pod turcima a ovi "nasi" bi da daju Kosmet posle 8 godina!!!

  • Zoks

    26. jul 2016 | 14:26

    Istina je surova ali se mora pogledati u oči i priznati a to je da Srbija nema nikakve ingerencije na Kosovu ! Na žalost !

  • Estonac

    26. jul 2016 | 20:21

    I kad "ne pise" nase je!? To nesto novo? Podvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA