DA RAZJASNIMO: Nikoliću dužnost predaje Slavica Đukić Dejanović

Iako se u medijima pisalo da će novi predsednik primiti dužnost od Borisa Tadića, njemu će je formalno predati predsednica Skupštine. Bivši predsednik još će neko vreme živeti u rezidenciji, ima pravo na obezbeđenje, diplomatski pasoš, kancelariju, savetnika i sekretara

  • 2

Sastanak koji su juče na Andrićevom vencu održali novoizabrani predsednik Tomislav Nikolić i doskorašnji Boris Tadić u javnosti je označen kao "dogovor u vezi sa primopredajom dužnosti".

Uz pomirljiv ton, osmehe, zajedničko slikanje ispred zastave i saglašavanje o budućem smeru Srbije, mnogima je promaklo da zvanične predaje nadležnosti nije bilo.

A nije zato što bi predsedničku "fotelju" Nikoliću zapravo trebalo da preda predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, koja od Tadićeve ostavke 4. aprila, obavlja dužnost predsednika Srbije. Nikoliću zvanično počinje mandat u četvrtak, nakon polaganja zakletve u Narodnoj skupštini, koja glasi:

- Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, ukuljučujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih gradjana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.

Tek nakon toga on preuzima sve obaveze i prava za koje je dobio poverenje 20.maja na izborima.

Između ostalog, Tomislav Nikolić bi trebalo da se useli u predsedničku rezidenciju ali, kako saznajemo, on neće žuriti sa tom odlukom. Ukoliko bezbednosne procene budu dozvoljavale, Nikolić bi mogao da ostane u svom porodičnom stanu na Novom Beogradu, a neće biti potrebe ni za "iseljavanjem" Tadića. Predsednička rezidencija u Užičkoj ulici na Dedinju neće pod obavezno morati da "menja stanare" jer, kao novi premijer Boris Tadić može da ostane u njoj, a novom predsedniku bi u tom slučaju bila dodeljena druga vila iz fonda državnih objekata.

Kao bivši predsednik, Tadić po zakonu ima prava i na diplomatski pasoš, kancelarijski prostor, savetnika, sekretara i službeni automobil sa vozačem na onoliko vremena koliko je trajao mandat. Iako ne postane premijer, Tadić kao bivši predsednik ima pravo na obezbeđenje narednih godinu dana.

Praksa u zapadnim zemljama podrazumeva da se i nekadašnjim predsedncima u formalnom obraćanju koristi termin "poredsednik" dok naš Zakon podrazumeva pravo na počasni naziv "bivši predsednik". Možda promena tog termina bude jedna od prvih odluka novog predsednika, koji je juče u prijateljskoj atmosferi na Andrićevom vencu kazao da bi reč "bivši" predsednik trebalo izbaciti iz zakona jer je "teška".

(A.P.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Silvi

    30. maj 2012 | 00:12

    Ma Tadić je skapirao da će i dalje da vlada pa ne mora ni da mu predaje fotelju, naravno da su zaboravili Slavicu. ono na Tv-u je izgledalo kao da je Nikolić došao u goste kod Tadića, ovaj ga još i ispratio

  • Namćor

    30. maj 2012 | 00:04

    Možda su u zanosu ove hipi atmosfere zaboravili da nam kažu da su promenili Ustav, a ni Slavicu nisu obavestili...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA