≫ 

VUČIĆ ČITAO EKSPOZE ŠEST SATI: Premijer predstavio ministre, nastavak danas u 10 časova (FOTO) (VIDEO)

Mandatar Aleksandar Vučić program nove vlade izlagao je u ekspozeu, a ključni elementi su dalje ekonomske reforme, pre svega rast BDP i nova radna mesta

Posebna sednica Skupštine Srbije o izboru nove vlade, koja će imati 19 ministara, uključujući i tri ministra bez portfelja, počela je juče u 14 sati. 

PROČITAJTE CEO EKSPOZE ALEKSANDRA VUČIĆA: Evo šta TAČNO piše u PROGRAMU NOVE VLADE SRBIJE!

Mandatar Aleksandar Vučić program nove vlade izlagao je u ekspozeu, a ključni elementi su, prema dosadašnjim saznanjima, ekonomske reforme, pre svega rast BDP i nova radna mesta.

Predstavljanje ekspozea je, prema najavi mandatara, trajalo više sati.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

20.05 - Mandatar Aleksandar Vučić završio je večeras oko 20 sati izlaganje programa nove vlade, a rasparava o izboru nove vlade biće otvorena sutra u 10 sati.

Vučić je izlaganje završio nakon šest sati, a kraj govora ispraćen je aplauzom poslanika i gostiju sa galerije.

Nakon završetka izlaganja mandatara, odbijen je predlog Demokratske stranke Srbije da se duplira vreme rasprave o izboru nove vlade, sa pet na deset sati.

Vučić je u ekspozeu naglasio da je cilj nove vlade prosperitet i podizanje žvotnog standarda svim građanima.

19.47 - Borba protiv korupcije, organizovanog i finansijskog kriminala nastaviće da bude prioritet Vlade Srbije i odvijaće se na daljem razvijanju institucija koje će biti ospososobljene da deluju preventivno ili da vrše hapšenja, optužuju i donose presude na vreme, u kraćem roku nego danas, poručio je danas mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Vučić je u ekspozeu istakao da će Srbija do kraja 2016. biti na pola puta reforme u pogledu načina na koji policija, tužilaštvo i sud počinioce ovih dela vode od optužnice do presude.

19.41 - Srbija očekuje otvaranje Poglavlja 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, bez početnih uslova, što znači da smo od najlošijeg đaka, u kojeg niko nije polagao nade, postali vukovac, kojeg tek čekaju fakultet i posao, poručio je mandatar Vučić.

- Rešili smo 80 odsto svih problematičnih projekata iz oblasti otpada, otpadnih voda i vodosnadbevanja koje nam je finansirala EU. Sad nam kažu - spremni smo da vam damo koliko tražite za novu infrastrukturu, jer vam verujemo da ćete pametno i odgovorno da iskoristite novac poreskih obveznika EU - rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

19.17 - Aleksandar Vučić kaže da će se u narednom periodu raditi na poboljšanju zdravstvene zaštite, a da će akcenat biti na boljoj dostupnosti, kvalitetnijoj usluzi i boljoj prevenciji.

On je, u ekspozeu pred poslanicima u parlamentu, rekao da je trenutno potrošnja za zdravstvenu zaštitu visoka, skoro 10 odsto svog BDP-a, što odgovara cifri od 430,35 milijardi dinara (3,5 milijarde evra) svake godine.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- U narednom periodu, kako bismo učinili da naš sistem zdravstvene zaštite bude bolji, nameravamo da se usredsredimo na: dostupnost i kapacitete zdravstvene zaštite, efikasniju i kvalitetniju uslugu i bolji sistem prevencije - rekao je Vučić.

19.00 - Vučić je izjavio da je telekomunikacionu infrastrukturu u Srbiji potrebno sistemski urediti obzirom na to da se smatra da ce investicije u sektor elektronskih komunikacija biti jedan od najznacajnijih podsticaja rasta BDP-a, smanjenja stope nezaposlenosti i modernizacije društva.

To je potrebno učiniti kako što se tiče regulatornog okvira, tako i oblasti investicija kako bi Srbija mogla da dostigne zemlje EU u brzinama protoka interneta, rekao je Vučić.

 

18.44-  Mandatar za sastav nove vlade izjavio je danas da se u Srbiji nikada više nije gradila saobraćajna infrastruktura i najavio da će do kraja mandata nove vlade biti završena gradnja autoputeva u Srbiji na koridorima 10 i 11, ali i obnovljeno ukupno 1.100 km puteva širom zemlje.

Vučić je kazao da će građani moći da idu autoputem od Horgoša i Šida do bugarske i makedonske granice na Koridoru 10, ali i autoputem od Beograda do Čačka i Požega na Koridoru 11.

- Kada smo u prethodnom mandatu preuzeli infrastrukturne projekte, zatekli smo samo probleme: loše planiranje, projekti, nerešene imovinskopravne odnose, penale za nepovučene kredite, kašnjenja... Počeli smo predano da rešavamo svaki od ovih problema - kazao je Vučić dodajuć da se više neće trpeti izvođači koji ne mogu da poštuju rokove.

18.08 - Vučić je istakao danas da zarad bolje tržišne utakmice, ali i racionalnog raspolaganja državnim sredstvima planira da nastavi sa povlačenjem države iz delova privrede koji nisu strateški resurs.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- U prethodne dve godine krenuli smo u reorganizaciju i finansijsko restrukturiranje tri najveća javna infrastrukturna sistema - EPS-a, Srbijagasa i Železnica. U prethodnom mandatu, Vladi Srbije je pripao zadatak da završi proces privatizacije za koji nijedna vlada nije imala hrabrosti tokom prethodnih 15 godina - naveo je on u ekspozeu u Narodnoj skupštini.

17.50 - Mandatar  Vučić poručio je danas da je jedan od prioriteta nove vlade i privatizacija banja, kako bi se od njih napravila profitabilna preduzeća brzo i na najefikasniji način.

Vučić se, predstavljajući ekspoze, osvrnuo i na sudske sporove koje je PIO Fond pokrenuo protiv države, ističući da je takvo ponašanje Fonda nedopustivo. PIO Fond, naglasio je, dobija veliki deo novca iz državnog budžeta kako bi isplatio penzije, što je mandarar nazvao poklonom države, sada, prema njegovim rečima, tuži državu nastojeći da dokaže da ima vlasnički udeo u banjama - što je nedopustivo.

Vučić je rekao da se neće čuvati banje za "13 članova sindikata", a da od njih ne mogu da se naprave profitabilna preduzeća - brzo i na najefikasniji način.

17.29 - Vučić je poručio danas da će u prvih 100 dana nove vlade u fokusu biri racionalizacija broja zaposlenih u javnoj upravi, štednja u svim kategorijama kako bi se stvorio prostor za javne investicije, usvajanje novih zakona, ali i fiskalne strategije za period od 2017. do 2019. godine.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Vučić je, predstavljajući poslanicima ekspoze, da je plan vlada da u prvih sto dana usvoji zakon o finansiranju lokalnih samouprava, i zakona o planskom sistemu. Takođe, u planu su i izgradnja železnica, auto-puteva, priprema za privatizaciju "Dunav osiguranja", Komercijalne banke i reorganizacija i modernizacija Poštanske štedinice.

17.04 - Mandatar Aleksandar Vučić je izjavio danas da je u proteklih 27 meseci prisustvovao otvaranju 38 novih fabrika ili pogona, što govori o poverenju investitora u Vladu Srbije.

On je rekao da je u tim fabrikama otvoreno na desetine hiljada radnih mesta. Vučić je naglasio da je u periodu od 2014. do 2016. potpisano je 36 ugovora s investitorima, cija ukupna vrednost investicija je 542 miliona evra sa obavezom zapošljavanja 18.523 radnika.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

16.58 - Mandatar je poručio da će se buduća vlada usredsrediti na uspostavljanje nacionalnog okvira kvalifikacija koji bi trebalo da obezbedi evidenciju obrazovnih profila potrebnih na tržištu rada kako bi se obrazovni programi prilagođavali potrebama tržišta rada, ali i obezbedilo priznavanje i prepoznavanje veština i znanja stečenih van formalnog obrazovanja.

- Ako nema iskustvo iz prakse, mlad čovek se teško odlučuje i na pokretanje samostalnog biznisa, a sklonost ka preduzetništvu razvija upravo dualni model obrazovanja - naveo je Vučić.

16.35Predstavljajući program buduće vlade, mandatar Aleksandar Vučić je rekao da će u poljoprivredi i ruralnom razvoju fokus biti na srednjim gazdinstvima da postanu konkurentna i izvoze, zatim unapređenje tehnologije, kao i primena standarda kod proizvoda za izvoz.

Imajući u vidu značaj poljoprivrede za nacionalnu ekonomiju u kojoj učestvuje sa 10 odsto u BDP-u, 21 odsto u izvozu i 20 odsto u radnoj snazi, uspešan odgovor ovim izazovima je imperativ, naveo je mandatar u ekspozeu. Takvog odgovora, ukazao je, nije bilo u pravoj meri do danas.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija, kazao je, može biti ravnopravni akter u globalnoj tržišnoj utakmici ako budemo imali bolju strategiju, ako budemo igrali kao tim i ako budemo brži i odlučniji u realizaciji naših ciljeva od drugih.

Najavio je da će nova politika biti realna i fleksibilna, fokusirana na efikasniju raspodelu poljoprivrednog budžeta i ohrabrivanju svih učesnika u poljoprivrednom sektoru da investiraju, tako što će obezbediti bespovratna sredstva u visini i do 60 odsto od vrednosti ukupne investicije.

- Mlade poljoprivrednike i područja manje pogodna za poljoprivrednu proizvodnju država će podržati većim procentom bespovratnih sredstava. Mladi poljoprivrednici će biti u prilici da ispune snove svojih očeva i zamene traktor i priključne mašine stare preko 20 godina, novim koje će država subvencionisati - rekao je mandatar.

Najavio je i da ce bespovratnim sredstvima biti izgrađeno hiljade „malih fabrika“ na selu.

Vlada će, kazao je, podržati ulaganja novih i modernizaciju postojećih objekata za držanje životinja na farmama, skladištenje, hlađenje, čišćenje, sušenje, zamrzavanje, klasiranje i pakovanje proizvoda, zaštićene prostore za proizvodnju sadnog materijala, voća, povrća, lekovitog bilja i cveća, podizanje novih višegodišnjih zasada i vinograda. Takođe, vlada će podržati kupovinu novih poljoprivrednih vozila, mehanizacije i opreme, poboljšanje postojećih, kao i izgradnju i opremanje novih sistema za navodnjavanje.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Dodao je da će u saradnji sa vodećim međunarodnim finansijskim institucijama, poput Svetske banke, Evropske banke za razvoj, Evropske investicione banke ili Nemačke razvojne banke, vlada će investicije u poljoprivredi podržati razvojem adekvatnih finansijskih instrumenata i povoljnih kredita kako bi se poljoprivrednicima i prerađivačima pomoglo da ulažu u svoju proizvodnju radi veće konkurentnosti i sprovođenju strukturnih prilagođavanja.

Vlada Srbije će, istakao je mandatar, posebno voditi računa da investicioni ciklus bude stimulativan i efikasan, oslobođen suvišnih birokratskih procedura koje ograničavaju i usporavaju realizaciju investicija u poljoprivredi. Cilj ovih mera Vlade Srbije je da se se ukinu nepotrebne procedure, usaglase standardi bezbednosti hrane sa trgovinskim partnerima i proširi ponuda srpskih proizvoda na stranim tržištima, rekao je mandatar Vučić.

Istakao je i da će u skladu sa evropskim standardima, Vlada Srbije redefinisati ulogu Republičke direkcije za robne rezerve, omogućavajući joj da još efikasnije štiti poljoprivredne proizvođače i obezbedi stabilnost od tržišnih poremećaja.

16.32 - Mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić poručio je poslanicima da su izglasali da ove godine deficit budžeta bude 122 milijarde dinara, ali je rezultat višestruko bolji, te je na ovaj dan zabeležen suficit od 19,6 milijardi, što znači bi vlada mogla da ide na rebalans budžeta - ali zbog boljih, a ne lošijih rezultata.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Vučić je, predstavljajući ekspoze, rekao da je za pola godine planirani deficit budžeta bio 78,3 milijarde dinara, a u prvoj polovini je iznosio 18,2 milijarde.

- Sada imamo suficit od 19,6 milijardi - rekao je on ističući da je takav rezultat posledica trajnih, a ne privremenih faktora, pre svega povećanim poreskim prihodima.

Rezultati su, kako je rekao, impresivni, a omogućiće i da se povećaju plate i da se pomogne penzionerima.

U prva tri meseca ove godine realni rast BDP-a je bio 3,4 odsto, što je značajno iznad očekivanja. Ako se ovako nastavi, Vučić je rekao da je do 2023. godine moguće očekivati da udeo javnog duga u BDP-u padne na nivo Mastrihta od 60 odsto, dok je sada na nivou od 72,5 odsto BDP-a.

Kako je istakao, prvi put je rast BDP-a dva odsto iznad predkriznog nivoa pre 2008. godine, a od te godine do sada "sve vreme smo padali", rekao je on. Podsetio je da je 2008. godine referentna kamatna stopa iznosila 17,75 odsto a sada je četiri odsto, dok ej prosečna stopa inflacije te godine iznosila 11,7 odsto.

16.23 - Mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić poručio je danas penzionerima da u mandatu ove vlade mogu da očekuju boljitak, da će njihova primanja biti samo veća, kao i da penzije neće kasniti ni jedan sat.

- Želim da se zahvalim penzionerima zbog onoga što su učinili i da ih obavestim da u ovom mandatu mogu da očekuju boljitak i kontinuirano povećanje penzija - rekao je Vučić predstavljajući ekspoze u Skupštini Srbije.

On je rekao da im neće im biti idealno, ali da će im biti bolje, i neće morati da strepe za budućnost.

- Penzije će dolaziti u dan penzije, neće ni sat da kasne, biće samo veće - poručio je mandatar.

On je rekao da će se vlada zalagati i za povećanje minimalne cene rada sa sadašnjih 121 dinara po satu. Istakao je da i kod budžetskih korisnika ima dosta onih koji primaju minimalne plate, ali državni budžet to može zahvaljujući uštedama da izdrži.

- Kad onima koji primaju minimalnih oko 21.000 dinara povećate platu na 22.000 ili na 23.000 dinara, to je za njih značajno - rekao je on.

16.04 - Srbija će ostati čvrsto opredeljena za mir, jačanje saradnje, poverenja i dobrosusedskih odnosa, a postizanje dugotrajnog mira i stabilnosti kroz dijalog i stvaranje partnerskih veza biće politika nove vlade, poručio je danas mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Vučić je u ekspozeu istakao da promene koje su se dogodile u strategijskom okruženju Srbije nameću i potrebu osavremenjavanja ključnih strategijskih dokumenata iz oblasti bezbednosti i odbrane, zbog čega će u narednom srednjoročnom periodu biti izvršena revizija njihovog sadržaja. Pri tome, uvažavaće se sve specifičnosti geostrategijskog položaja Republike, nacionalni interesi, potrebe i mogućnosti zemlje, rekao je on.

Razvoj sistema odbrane, kako se navodi u ekspozeu, preduslov je zaštite odbrambenih interesa Srbije i uspešnog odgovora na izazove, rizike i pretnje bezbednosti.

Planiranje razvoja i izgradnje ukupnih odbrambenih sposobnosti sistema odbrane zasnovano je na opredeljenju Srbije za vojnom neutralnošću u odnosu na postojeće vojne saveze i primeni koncepta totalne odbrane, koji podrazumeva integralno angažovanje subjekata odbrane i odbrambenih potencijala.

Značajan segment tog koncepta, pored oslonca na vlastite odbrambene potencijale, jeste unapređivanje partnerstva i multilateralne saradnje s drugim državama i međunarodnim organizacijama i institucijama u očuvanju i zaštiti odbrambenih interesa Srbije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kako je Vučić objasnio prvenstveno je na umu saradnja u oblasti odbrane s Evropskom unijom, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, ali i zemljama regiona Jugoistočne Evrope i drugim prijateljskim zemljama. Važan aspekt saradnje jeste i angažovanje u Programu Partnerstvo za mir i učešće u aktivnostima Zajedničke bezbednosne i spoljne politike Evropske unije, rekao je Vučić.

Do kraja 2016. godine Vlada će Narodnoj skupštini predložiti novi dugoročni plan razvoja sistema odbrane Republike Srbije, u kojem će biti utvrđeni osnovni pravci razvoja do 2025, a posle čega će Vlada usvojiti Srednjoročni plan i program razvoja sistema odbrane za period do 2020. u kome će se detaljnije operacionalizovati stavovi i opredeljenja iz Dugoročnog plana razvoja sistema odbrane Republike Srbije.

Budžet za opremanje Vojske Srbije će imati tendenciju rasta, iz razloga njegovog izrazito razvojnog karaktera i direktnog uticaja kako na rast sposobnosti Vojske Srbije, tako i na rast kapaciteta i izvoznog potencijala odbrambene industrije Srbije.

Modernizacija perspektivnog naoružanja i vojne opreme realizovaće se povećanjem budžeta za razvoj naoružanja i vojne opreme (i do šest puta), navodi se u ekspozeu. Modernizacija i razvoj sredstava ratne tehnike biće maksimalno usmereni na domaće vojne i civilne naučno-istraživačke institucije i domaću odbrambenu industriju.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji u narednom periodu, Vojska Srbije nastaviće angažovanje na obezbeđenju administrativne linije i na kontroli Kopnene zone bezbednosti.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, dodao je Vučić, nastaviće da pomažu civilnom stanovništvu i civilnim organima u slučaju vanrednih situacija i drugih oblika ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine.

16.03 - Mandatar je izjavio da je vlada odgovorno i ozbiljno postupala sa novcem građana, poreskih obveznika, ističući da je na današnji dan suficit u budžetu iznosi 19,6 milijardi dinara.

- To nikada do sada nije bio slučaj otkad postoji višestranački sistem - rekao je Vučić predstavljajući ekspoze u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, kako se vlada odnosila prema javnim finansijama, tako se odnosila i prema novcu koji je dolazio sa strane.

Od 2001. godine Srbija je dobila podršku EU u bespovratnim sredstvima od tri milijarde evra, a iz IPA fondova za 2007-2013. godine 1,4 milijarde, rekao je on.

Od 2014. godine, dodao je on, Srbiji je na raspolaganju novi instrument podrške EU - IPA II, a iz tog instrumenta biće podržane reforme u saobraćaju, energetici, životnoj sredini, razvoj konkurentnosti, ljudskih resursa, poljoprivreda i ruralni razvoj, reforma javne uprave, pravda i unutrašnji poslovi.

16.02 - Nova vlada neće zaboraviti dijasporu i svoje ljude rasute u oko 160 zemalja sveta, poručio je premijer, najavljujući da će pokušati da umreži srpsku privredu sa poslovnim ljudima u svetu, uz obećanje da će se brinuti mnogo više o našima u rasejanju.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

On je u ekspozeu pred narodnim poslanicima ukazao da se iz naše zemlje, u poslednje vreme mnogo manje ljudi odlučilo na emigraciju nego u okruženju, navodeći kao primere Hrvatsku, ali i Rumuniju i druge države.

Centralno pitanje nove Vlade, u ovoj oblasti, kako je naveo, jeste ekonomija, te će pokušati da srpsku privredu umreži s našim poslovnim ljudima u svetu i da ih pozove na saradnju.

- Voleo bih da, poput Kineza, Jevreja, Poljaka i drugih naroda koji imaju svoju dijasporu, naši ljudi učestvuju u investicijama ili da pomognu da strani investitori dođu u Srbiju. Mi želimo saradnju na obostranu korist i korist država u kojima naši ljudi žive. Želimo da umesto da finansijski pomažete svoje bližnje, pomognete da im otvorimo radna mesta, da se zaposle, i mi ćemo ponuditi takve projekte - najavio je on.

Vučić je rekao da zna da je za mnoge i dalje veliki problem da reše pitanje državljanstva Srbije, te obećao da će vlada to hitno promeniti i da više niko neće moći da kaže da smo zemlja koja najteže rešava to pitanje.

- Očekujem da ćemo potpisati međudržavne sporazume o regulisanju zdravstveno-penzionog osiguranja, koji će omogućiti mnogim našim ljudima da penzionerske dane provode u Srbiji - podvukao je on.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Vučić je kazao da će se Vlada i dalje posebno baviti Srbima u regionu i truditi se da reši i ostale njihove nagomilane probleme, a radići na nizu drugih važnih pitanja.

- Srbija već ima potpisane međudržavne sporazume sa zemljama u regionu kojima se reguliše položaj i prava Srba. Insistiraćemo da se ti sporazumi dosledno sprovode i da pravo svakog Srbina u regionu bude zaštićeno. Problemi u regionu su nagomilani - podvukao je on.

Vučić je istakao da radeći na poboljšanju odnosa, vlada namerava da ujedno radi i na sigurnosti i budućnosti svakog pripadnika naše nacije koji u tim zemljama žive.

15.56 - Mandatar Aleksandar Vučić danas je tokom izlaganja nekoliko puta ulazio u dijalog sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem, koji se iz poslaničke klupe interesovao koliko strana ima ekspoze. U jednom momentu, Vučić je prekinuo govor i rekao da je, tokom sat vremena čitanja, izneo samo oko osam odsto ekspozea, što bi značilo da će da čita do jedan sat iza ponoći.

Vučić je potom, na opasku Vojislava Šešelja, rekao da su lideru radikala možda potrebne Pampers pelene, ali da njemu nisu.

SRBIJA IMA NAJLEPŠU MINISTARKU: Svi pričaju o Neli Kuburović, ženi koja će do 2020. godine voditi MINISTARSTVO PRAVDE

15.40 - Vlada Republike Srbije nastaviće da vodi proaktivnu, jasno profilisanu i osmišljenu spoljnu politiku, koja doprinosi boljem pozicioniranju Srbije na regionalnom, evropskom i širem međunarodnom planu, poručio je mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić. Vučić je u ekspozeu istakao da će fokus, kao i u prethodnom periodu, biti na jačanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Srbije.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kako je objasnio, usmerićemo se na intenziviranje bilateralnog dijaloga i saradnju na multilateralnom planu sa zemljama širom sveta, kako bi se ostvarila kontinuirana i efikasna promocija i realizacija spoljnopolitičkih prioriteta i interesa Srbije, pre svega s ciljem ubrzane integracije u EU i očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

Jedan od prioriteta Vlade biće afirmacija Srbije kao stožera regionalne saradnje, konstruktivnog, snažno posvećenog i aktivno angažovanog na unapređenju odnosa u regionu.

Od posebnog značaja, kako je dodao, biće i šestomesečno predsedavanje Srbije Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), koje je naša zemlja preuzela 1. jula ove godine od Ruske Federacije. Kako je objasnio, to poseduje izrazit ekonomski potencijal, naročito u oblastima energetike i transporta.

Kako je istakao, razvoju dobrosusedskih odnosa i saradnje pridaje se posebna pažnja.

- Vlada Srbije će nastaviti da se angažuje na očuvanju prava i interesa srpskog naroda u regionu, u skladu s normama međunarodnog prava. U tom kontekstu, nastaviće da razvija najbliže odnose s Republikom Srpskom, u skladu s Dejtonskim sporazumom - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje takođe će biti u fokusu aktivnosti Vlade Srbije.

- To podrazumeva angažman na sprečavanju novih priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i njegovog članstva u međunarodnim organizacijama koje izlaze iz okvira Dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji iz 2012 - rekao je Vučić.

Kako je naveo u ekspozeu, Srbija će svojim angažmanom u međunarodnim organizacijama i multilateralnim forumima nastaviti da, u meri svojih mogućnosti, daje doprinos očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti, između ostalog i angažovanjem predstavnika Srbije u mirovnim operacijama UN i u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

15.34 - Premijer je naveo da je u 2015. u Srbiju stiglo ukupno 2,11 milijardi investicija, a od toga je 72,4 odsto iz EU, odnosno 1,53 milijarde. Pokrivenost izvoza uvozom u 2015. godini je bila 77,18 odsto, dok je u avgustu 2012. bila 59,68 odsto, a najviše su investicije iz EU koje su te proizvode ponovo izvozile u zemlje EU. U izvozu glavni spoljnotrgovinski partneri su u 2015. bile su iz EU - Italija sa 1,946 milijardi evra uz rast 0,7 odsto u odnosu na 2014, zatim Nemačka 1,5 milijardi uz rast od 13 odsto, Rumunija, Hrvatska...

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je podsetio da je u ovoj godini Srbija dobila veliku investiciju kineskog Hestila u Železaru Smederevo, a očekuje, kako je rekao veći priliv investicija iz EU i Rusije.

15.33 - Srbija je do sada ostvarila rast BDP-a zahvaljujući većem izvozu i investicijama, a rast investicija u budućnosti zavisi direktno od dinamike pristupanja Evropskoj uniji, rekao je mandatar Aleksandar Vučić. Zbog toga, dodao je, Srbija nastavlja sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja, koja bi trebalo da zatvori 2020. godine.

Napredak Srbije osnovni je zadatak nove vlade, poručio je, a osnovi cilj je poboljšanje životnog standarda građana.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Vodićemo intenzivne konsultacije na najvišem niovu Srbije i EU oko kalendara otvaranja i zatvaranja svih 35 pregovaračkih poglavlja i kvartalno pratiti ispunjenost plana i programa - rekao je Vučić.

Očekuje da će Srbija do kraja mandata ove vlade, 2020. godine zatvoriti poglavlja, a to, primetio je, ne zavisi samo od nas.

Vučić je rekao da je Srbija već spremna za otvaranje poglavlja 5 o javnim nabavkama koje je veoma važno za borbu protiv korupcije, kao i poglavlja 25, 26, 13, 12, 14, 20 i 21, a merila treba da ispunimo za poglavlja 1, 3, 11 i 15.

O tome kako je Srbija do sada radila dokaz su izveštaji Evropske komisije, naveo je Vučić, dodajući da u tom smislu imamo jednu od najboljih ocena u regionu.

- Ispunili smo sve kriterijume po pitanju ekonomije i MMF-a, i Svetske banke i Evropske komisije. U toj ključnoj oblasti za standard građana nismo imali bukvalno nijednu primedbu - rekao je Vučić.

15.10 - Narod ih je izabrao da slušaju ekspoze i da posle iznesu primedbe, ali je jasno da je deo opozicije to uopšte ne zanima, poručio je danas mandatar Aleksandar Vučić, komentarišući izlazak poslanika DS, SDS i DJB iz skupštinske sale.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je naveo da, dok su on i njegov tim danonoćno radili, pojedini su došli samo da sednu, da iznesu poneku uvredu, da odu do restorana, uzmu dnevnice, te da tako završe svoj posao.

Vučić je, tokom govora, rekao da su poslanici dobili samo deo ekspozea, da su im podeljene samo osnove.  Rekao je i da neće čitati ceo ekspoze, već će jedan deo govoriti "iz glave".

Vučič: Ekspoze ću čitati stojeći iz poštovanja prema građanima!

15.05 - Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić poručio je da će se nova vlada zalagati za mir i stabilnost u regionu, te da će biti najveća prepreka svima koji bi da destabilizuju Srbiju, guraju je na dole i zaustave u razvoju.

On je u ekspozeu pred poslanicima u Narodnoj skupštini rekao da su regionalna i ekonomska stabilnost uslov za nove investicije, jer bez stabilnosti nema ni domaćih ulaganja.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Pojedine zemlje u regionu, o kojima i danas neću reći, zarad političkih poena, poput Hrvatske, otvaraju stare rane i ugrožavaju regionalnu stabilnost. Nije lako u odnosima ni u BiH, posebno otežavaju izjave zvaničnika i neprocesuiranje onih koji su počili zločine - rekao je Vučić.

Istakavši da je poruka Srbije da će goniti Srbe koji su počinili zločine, ali i sve ostale koji se nalaze na našoj teritoriji, Vučić je poručio - " Jedino što tražimo da zločinici bez obzira na nacionalnost odgovaraju, jednako vredi svačiji život. Ne tražimo da srpski život vredi više, ali zahtevamo da srpske oči vrede kao i one nevinih hrvatskih, muslimanskih, i svih drugih žrtava".

Stvaraćemo uslove za bolje odnose, dodao je, ali i poručio da ćemo znati da zaštitimo naše nacionalne interese.

- Postali smo centar razvoja i stabilnosti. Privukli najveći broj investitora, kako stranih tako i domaćih. Prošle godine smo imali bez ikakvih privatizacija 1,850 milijardu evra investicija, a jedna BiH, koja nije manja od nas 400 miliona evra. To dobro u teškom vremenu koje je veoma komplikovano - objasnio je istakavši da je put Srbije put mira, dijaloga i razvoja.

Vučić je naglasio da je Srbija učila da beda stiže sa ratovima, da nema napretka dok se čuju topovi.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Za fabrike, puteve i škole u Srbiji je potreban stabilan Balkan, region bez sukoba, region dijaloga. Spremni smo da otkrijemo sve ono dobro i lepo u okruženju. Spremni smo da investiramo u njihovo bolno sećanje kao i u naše. Računamo da je to prvi korak ka onom danu kada ćemo se svi sećati svih i poštovati sve, danu kada će svi znati da smo zajedno naučili krvavu lekciju koja se ne bi ponavljala - uveren je on.

Poručio je da će svako ko zaboravi na tu našu obavezu time raditi protiv interesa ne Hrvatske, BiH, Crne Gore, već elementarnih interesa Sbrije, života u njoj.

- Možemo da se pravdamo na razne načine, da krivce nalazimo u teorijama zavera, ali to nije naš posao, već da sagledamo kako smo mi pogrešili i da ne ponavljamo greške, Mir i stabilnost potrebni su pripadnicima našeg, ali i svih drugih naroda - poručio je Vučić.

On je naglasio da je to politika nove vlade i svako ko to bude želeo da menja moraće da menja vladu, jer ona neće da se Srbija vraća nazad i ostavi nove generacije na dnu.

14.46 - Mandatar Aleksandar Vučić poručio je da će u naredne četiri godine biti otvoreniji za kritike i primedbe, ali da neće uzmicati i da će nastaviti da se bori za Srbiju i svakoga ko radi u korist građana.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Naredne četiri godine nameravam da budem još otvoreniji za kritike i primedbe, pokušaću da budem ljubazniji, što ne znači da neću biti samouveren i oštar u odgovorima onima koji se služe klevetama i lažima. Uzmicati neću nikada, boriću se za Srbiju, svakog člana vlade, vladu, svakog ko radi u korist građana i naroda - poručio je Vučić.

On je rekao da mu se čini da posle snažne političke podrške na izborima ima osećaj da sve veći broj građana deli njegovo političko stanovište o promenama i da se širi podrška reformama. Naveo je da kritike nisu nesto što tek tako prolazi pored njega, već da ih sluša i prati.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Pratim ih, čujem, slušam, nisam slep i gluv i gledam da se menjam - rekao je Vučić, primetivši da je ponekad bio strog i arogantan, brz u odgovorima, da je delovalo da mnoge odgovornosti preuzima na sebe.

Dodao je i da zato nije iznenađen što su ga pojedini zvali diktatorom, tiraninom, autokratom, navodeći da većina tih ljudi to čini jer je navikla na ranije privilegije.

Vučić je rekao da nisu svi želeli uspeh vlade i Srbije, da je kad je dobio prvi mandat znao da će svaki znak slabosti pojedini pokušati da iskoriste jer nisu želeli da se Srbija menja, da je, takođe, znao da su ga mnogi građani "psovali" kad su uvedeen mere fiskalne konsolidacije, ali da je sada jasno da je Srbija stabilna i finansijski sigurna.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

14.40 - Cilj nove vlade je prosperitet i podizanje životnog standarda svim građanima, izjavio je mandatar Aleksandar Vučić, dodajući da će biti povećane plate u javnom sektoru.

- Govorili su mi kada sam prošlog puta govorio narodnim poslanicima da ćemo da imamo dvostruko manje plate nego što smo imali u prethodnom periodu. Danas imamo veće plate nego što smo ih imali tada, ali pre svega zahvaljujući rastu plata u privatnom sektoru - rekao je Vučić obrazlažući ekspoze.

U javnom sektoru i policajci i pripadnici odbrane, vojske i u socijalnom i zdravstvenom i obrazovnom sektoru mogu da očekuju dalja povećanja plate, naglasio je Vučić dodajući da to neće biti mala povećanja plate. On je dodao da će se plate u javnom sektoru i penzije u budućnosti redovno isplaćivati, kao i da je cilj da se kroz povećanje potrošnje podigne rast, a ne samo kroz povećanje izvoza i investicija.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Dodao je da je od 2014. do 2016. otvoreno 124.000 novih radnih mesta, da je više od jedne fabrike mesečno otvarano, da je stabilizovana valuta i ostvarena niska inflacija.

Vučić je naveo i da su ekonomska, regionalna i politčika stabilnost uslov za nove investicije, kako inostrane, tako i domaće, primetivši da nam stabilnost donosi i međunarodni ugled, poštovanje za našu zemlju, jer je sposobna da se sama snalazi, jer je suverena, jer joj se veruje i jer je pouzdan partner svojim prijateljima.

Kako je dodao, prethodna vlada je ostvarila stabilnost, a nova će raditi još vrednije radi prosperiteta i napretka.

14.21 - Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić poručio je da neće dozvoliti da se Srbija vraća nazad i da stane.

Skupština, Nova Vlada Srbije, Aleksandar Vučić

- Daćemo sve od sebe da to učinim - rekao je Vučić na početku izlaganja ekspozea o novoj vladi, koji ima 68 strana.

Deo opozicije je, pre nego što je Vučić počeo izlaganje, napustio salu Skupštine Srbije.

Vučić je rekao da danas nije u parlamentu samo zbog fomiranja nove vlade.

- Već i da svi zajedno postavljamo lestvicu i odgovaramo na pitanje koliko možemo da postignemo, testiramo naše mogućnosti i limite, proveramo da li smo kao zemlja mali ili mozemo da budemo veliki, da li ćemo uspeti da se popnemo ili klizimio i da li ćemo moći da pomerimo granice našeg rada, obrazovanja, naše sujete i pomirenosti sa tim koliko i šta možemo - rekao je Vučić.

On je rekao da je vlada izabrana ne zbog sebičnih interesa, već da bude odgovorna za pomeranje granica i podizanje lestivce.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vučić je podsetio na obavezu prema Srbiji i njenim građanima da budu bolji kako bi, kako je rekao, ova država bila bolja i kako bi ljudi bolje živeli. Prema njegovim rečima ljudima su dosadile bajke i mitovi, i zato su pristali na teške mere i štednju.

- Bolji život je bolji uz užasno veći napor svih nas - rekao je Vučić.

Danas Srbija nije ista kao pre dve godine, rekao je Vučić, primetivši da je zemlja tada bila u recesiji, da se javni dug oteo kontroli, da je postojala bojazan da ne mogu da se ispune obaveze prema penzionerima i radnicima.

Vučić je na početku govora zahvalio Alfredu Guzenbaueru, bivšem rumunskom premijeru Viktoru Ponti i italijanskom političaru Franku Fratiniju, koji prisustvuju sednici.

Sednicu sa galerije prate i gosti, predsednici Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda, predstavnici verskih zajednica, guverner Narodne banke Srbije, nacelnik Generalštaba VS, predstavnici vlade i Skupštine Vojvodine, grada Beograda, diplomatskog kora i drugi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

14.14 - Predsednik DS Bojan Pajtić tražio je odlaganje sednice.

(UŽIVO) FORMIRANJE VLADE SRBIJE: Poslanici stižu u SKUPŠTINU SRBIJE (VIDEO)

14.02 - Nova ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić stigla je na zasedanjeSPS je odmah prihvatio gej ministarku, koja se udobno smestila između Slavice Đukić Dejanović i Aleksandra Antića.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

13.55 - Mandatar Aleksandar Vučić stigao je danas oko 13.45 u Skupštinu Srbije, gde se očekuje početak posebne sednice na kojoj će predstaviti program i članove nove vlade. Vučić je u parlament stigao oko 15 minuta uoči sednice, čiji početak je zakazan za 14 sati, i ušao u jednu od sala gde su već pristigli kandidati za ministre u novoj vladi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

13.40 - Na sednicu došao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

13.35 - Svi ministri koji dolaze smeštaju se u sobu 1 Skupštine, dok se poslanici i ostali gosti penju u skupštinsku salu. Sve ministre koji su došli srdačno je dočekao i sa njima se pozdravio novoizabrani ministar privrede Goran Knežević.

Foto: Uglješa Rašević Foto: Uglješa Rašević

13.34 - U Skupštinu došao lider socijalista Ivica Dačić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

SRBIJA DOBIJA NOVU VLADU: Evo šta se sve dešavalo u NARODNOJ SKUPŠTINI

13.32 - Na zasedanje Skupštine stigao i potpredsednik SPS-a Branko Ružić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

13:29 - Jorgovanka Tabaković među prvima stigla u društvu Ljubiše Dikovića.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U Vučićevom kabinetu će, ukoliko bude izabran u parlamentu, prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova biti Ivica Dačić, potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsednica i ministarka građevine Zorana Mihajlović i potpredsednik i ministar trgovine Rasim Ljajić.

U novoj vladi Aleksandra Vučića ministar finansija biće Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar rudarstva Aleksandar Antić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministar odbrane Zoran Ðorđević, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar rada Aleksandar Vulin, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministri bez portfelja biće Jadranka Joksimović, Slavica Ðukić-Dejanović i Milan Krkobabić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pjer

    9. avgust 2016 | 16:47

    Jasno je da je nizak standard gradjana najbolnije pitanje ,vezan za razvoj ekonomije ,pa nam ekonomija mora biti prioritet ,tada ćemo lakše i u EU !

  • Čarapan

    9. avgust 2016 | 16:10

    To su i najvaznije stvari kojima se raduju i prizeljkuju svi gradjani Srbije.

  • Biljana B

    9. avgust 2016 | 16:20

    Kada trebaju nešto pametno dačuju , onda opozicije nema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA