≫ 

SRBIJA DOBILA NOVU VLADU: Prva sednica sutra u 6.30 sati!

Predlog mandatara Aleksandra Vučića dobio je podršku 163 poslanika Skupštine Srbije, dok je 62 bilo protiv, uzdržanih nije bilo a 24 poslanika bilo je odsutno

  • 71

U Skupštini Srbije danas oko 10 sati nastavljena je rasprava o izboru nove Vlade, koju je Srbija dobila nešto posle 17.30 časova.

RASPRAVA O IZBORU NOVE VLADE - Završeno zasedanje, nastavak sutra!

18:30 - Prva sednica Vlade Srbije biće održana sutra u 6.30 časova. Sednica će biti održana u zgradi Vlade Srbije, posle koje će medijima biti prosleđeno saopštenje najavila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

17:55 - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković čestitala je premijeru i ministrima u novoj vladi i najavila da će svečano polaganje zakletve, čime mandat vlade počinje da teče, biti u 19 sati.

17:45 - Od 225 prisutnih, predlog mandatara Aleksandra Vučića dobio je podršku 163 poslanika Skupštine Srbije, dok je 62 bilo protiv, uzdržanih nije bilo a 24 poslanika bila odsutna.

Mandat vlade počinje da teče nakon polaganja zakletve. Posle nje predsednik i članovi Vlade će potpisati tekst zakletve i predati ga predsedniku Narodne skupštine.

Članovi nove vlade su: premijer Aleksandar Vučić,  prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsednica i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar finansija Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministar odbrane Zoran Ðorđević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević,  ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar rada, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin,  ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ministri bez portfelja Jadranka Joksimović, Slavica Ðukic-Dejanović i Milan Krkobabić.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Poslanici su u sredu 12 sati raspravljali o izboru nove vlade, kada je oko 22 sata, na predlog mandatara Aleksandra Vučića, odlučeno da se sednica nastavi danas. Vučić je zbog nevremena koje je sinoć pogodilo zapadnu Srbiju predložio da se rasprava prekine i rad nastavi danas.

(UŽIVO) ZASEDANJE SKUPŠTINE: Rasprava o novoj Vladi!

U jučerašnjoj raspravi stavove o izboru nove vlade najpre su izneli predstavnici poslaničkih grupa, a nešto pre 22 sata počela je rasprava po prijavama poslanika.

17:30 Vučić i ministri napustili Skupštinu

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vučić i svi ministri napustili su Skupštinu, kako je rečeno, trebalo bi da se vrate na zakletvu.

Najavljeno je i da će u 19 časova, u Skupštinu stići Tomislav Nikolić.

17:10 Počelo glasanje za novu Vladu, glasa se prozivkom

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U Skupštini Srbije je u 17.10 počelo glasanje o izboru nove vlade, koju je predložio mandatar Aleksandar Vučić.

Skupština Srbije odlučivaće o izboru Vlade u celini javno, prozivkom, a u sali je, kako je saopštila predsednica parlamenta Maja Gojković, prisutno 194 poslanika.

Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Nakon glasanja, uslediće polaganje zakletve pred Narodnom skupštinom, a zakletva glasi:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Posle položene zakletve, predsednik i članovi Vlade potpisuju tekst zakletve i predaju ga predsedniku Narodne skupštine.

16:56 Završena rasprava, počelo glasanje

U Skupštini Srbije završena je rasprava o izboru nove vlade, posle čega će uslediti glasanje.

Prvo se utvrđuje kvorum, a Skupština Srbije odlučivaće o izboru Vlade u celini, javno, prozivkom. Maja Gojković utvrdila da je prisutno 221 narodna poslanika, odnosno većina.

Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Nakon glasanja, uslediće polaganje zakletve pred Narodnom skupštinom, a zakletva glasi:

- Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom scašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Posle položene zakletve, predsednik i članovi Vlade potpisuju tekst zakletve i predaju ga predsedniku Narodne skupštine.

16:33 Martinović: Radulović zloupotrebljava koleginicu Ljupku

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ljupka Mihajlovski, člnica stranke DJB, tokom skupštinske rasprave rekla da se obraća iz "magareće klupe" jer nisu obezbeđeni uslovi za osobe sa invaliditetom u parlamentu.

Potom se oglasio šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, koji je poručio lideru Dosta je bilo Saši Raduloviću da treba da ga je sramota što zloupotrebljava hendikep svoje stranačke koleginice Ljupke Mihajlovski.

- Treba da vas je sramota što zloupotrebljavate hendikep jedne žene - naglasio je Martinović.

16:20 DJB: Pokemoni da utvrde gde su pare? Vućić: Stečajni upravnik iz Kalifornije

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Tokom današnje rasprave poslanici pokreta Dosta je bilo upitali su premijera koga pozvati na odgovornost zbog toga što, kako su rekli, svake godine nestane iz budžeta za zdravstvo milijardu evra, na šta je mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučcić odgovorio - stečajni upravnik iz Kalifornije.

Narodna poslanica pokreta DJB Branka Stamenković upitala je koga treba pozvati na odgovornost i ko treba da ustanovi kako nestaje milijardu evra iz zdravstvenog budžeta na godišnjem nivou. Ona je kao moguće odgovore navela - drekavce iz tunela, pokemone i mandatara, odnosno budućeg premijera. On je na to odgovorio "Moj odgovor je pod D, stečajni upravnik iz Kalifornije".

16:16 Za sutra zakazana vanredna sednica Skupštine

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sazvala je prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine za petak, 12. avgust, na predlog narodnih poslanika. Na dnevnom redu sednice biće četiri tačke.

- Predlog odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, - Predlog odluke o utvrđivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje,

- Predlog odluke o dopuni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije i Predlog odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije.

15:55 Predsednik Nikolić nije kupio diplomu

Foto-ilustracija: Tanjug/Dragan kujundžić Foto-ilustracija: Tanjug/Dragan kujundžić

Poslanik SNS, profesor Ljubiša Stojmirović, odbacio je danas navode radikala da je predsednik Tomislav Nikolić kupio diplomu.

- Kažu da je (diploma) lažna i kupljena. Nije tačno, njegova diploma je regularna i nije kupljena - rekao je Stojmirović reagujući na govor poslanika SRS Milorada Mirčića, a njegove tvrdnje su dokazale i nadležne inspekcije.

Inače, on je naglasio da je Nikolić kod njega polagao ispit, kao što to činili i mnogi drugi, među kojima i pojedini minisitri.

14:53 SRS: Raste pritisak na vladu da prizna Kosovo

Potpredsednik SRS Milorad Mirčić kaže da ta stranka strahuje za budućnost Srbije, jer je sve veći pritisak na vladu da što pre prizna nezavisnost Kosova, distancira se od Republike Srpske i započne proces promene Ustava.

Mirčić je, novinarima u parlamentu rekao da je taj strah radikala uvećan najavom posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, za kojeg je rekao da je dokazani neprijatelj srpskog naroda.

- Imamo iskustvo da je Srbija, kad god je Bajden poseti, uslovnljena odricanjem dela tritorije, a ništa manje nije u opsanosti ni SPC kad on dolazi - rekao je Mirčić i naglasio da će SRS dati itekako značajnu podršku vladi da izdrži i ne popusti pod sve većim pritiscima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

14:52 Stopa nataliteta Srba najviša na teritoriji južno od Ibra

DRECUNOVA PORUKA ČEDI JOVANOVIĆU: Prepusti pitanje Kosova onima koji ga nose u srcu!

Trenutna politika prema Kosovu i Metohiji je najbolja politika koju je moguće voditi, poručio je danas mandatar Aleksandar Vučić.

Vučić je u skupštinskoj raspravi o izboru nove vlade, komentarišući ocene poslanika DSS da Briselsku sporazum nije savršen, rekao da on to najbolje zna, ali da je dobro da srpske institucije funkcionišu i da na vreme stižu plate.

U ovom trenutku, rekao je Vučić, najneophodnije je da se fomira Zajednica srpskih opština jer će ona garantovati još veći stepen prava za srpsko življe. Da stvari idu u dobrom pravcu pokazatelj je i podatak da je stopa nataliteta srpskog življa južno od Ibra najveća na teritoriji cele Srbije.

13:48 Zoran Živković: Kandidati za ministre da pokažu lekarsko uverenje

Foto: Marko Todorović

Poslanik Zoran Živković izjavio je danas da rasprava o novoj vladi pokazuje da je neophodna izmena Zakona o vladi, po kojoj bi, pre izbora svaki predloženi član vlade morao da dostavi lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima.

13:35 Plate i penzije veće za sve

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u Srbiji 61 odsto penzionera ima veće penzije nego što je imalo, i poručio da će biti povećane penzije i ostalima.

- Kada je reč o povećanju penzija, 61 odsto ima veće penzije nego što je ikada imalo, dok 39 ima manje penzije. To nikada nisam krio. Tih 39 odsto ima i nominalno i realno manje penzije. To ćemo da promenimo - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ti penzioneri ne bi ni imali penzije da je nastavljeno da se radi kao do sada, dodajući da će osim penzija biti povećane plate i u određenim delovima javnog sektora.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

13.27 Vučić: Opozicija vređa dok se opet ne dočepaju prilike da pljačkaju

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je danas da deo opozicije iznosi najbrutalnije uvrede na račun skupštine i vlade, te da će se to nastaviti sve dok se ponovo "ne dočepaju prilike da nastave pljačku države".

Vučić je u skupštinskoj raspravi rekao da je Dragan Maršićanin (DSS) saopštio da je mandatar u skupštinu i vladu uveo ergelu konja, a da je Zoran Živković (Nova stranka) za njega rekao da je mentalno bolestan i da ne bi mogao da prođe takvu vrstu pregleda.

- Danas smo slušali i druge uvrede o diktaturi, što je samo po sebi kontradikcija, jer optužbe o tome slušate u parlamentu. Jedino čime se bave su najbrutalnije uvrede na račun skupštine i vlade - zaključio je on.

13.17 Nova Srbija: Trebaju nam korisni argumenti a ne grube uvrede

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Dubravka Filipovski iz Nove Srbije ocenila je da je današnje poređenje Skupštine Srbije sa Farmom, vređanje dostojanstva poslanika na najgrublji mogući način i urušavanje ovog visokog doma.

- Poslanici su nosioci suvereniteta i dužni su da poštuju dostojanstvo skupštine, zbog čega se nadam da će poslanici koji su prvi put u parlamentu to brzo shvatiti i da će koristii argumente, a ne grube uvrede - zaključila je ona.

13:10 Srbija u vrhu evropskih zemalja po socijalnoj zaštiti

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija pri vrhu evropskih zemalja kada je u pitanju zaštita prava socijalno-ugroženihi ali i porodilja.

- Tu smo gotovo iznad proseka, a i u mnogim drugim segmentima u ovoj oblasti dajemo čak i veća prava nego što se daju u znatno razvijenijim zapadno-evropskim zemljama", rekao je Vučić odgovarajući na kritike opozicije da se od korisnika socijalne pomoći očekuje da pomažu u poslovima poput čišćenja snega, sakupljanja lišća... Opozicija se zalaže za to da niko ništa ne radi, a da svi relativno lepo žive, i da oni mnogo dobro žive. Srbija u kojoj ćete da se zalažete i borite da se ne radi ništa ne može da uspe. Može da uspe samo Srbija koja radi i u kojoj nećemo da bacamo pare građana - rekao je Vučić tokom skupštinske rasprave.

12:37 Komlenski: Saša Radulović se ponaša kao da je u rijalitiju

Šef poslaničke grupe Pokreta socijalista Ðorđe Komlenski izjavio je da je Saša Radulović danas uvredio sve poslanike i time unizio sve građane, uporedivši parlament Srbije sa "farmom".

- Ako se neko ponaša kao da je u rijaliti šouu onda je to Radulović i njegova poslanička grupa, koja ne zna osnovna pravila ponašanja, ne samo u skupštini, i nema dobro vaspitanje što su pokazali napadom na premijerovog sina, vređanjem, nepoznavanjem poslovnika, izlažzenjem iz sale - rekao je Komlenski novinarima u parlamentu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

12:25 Imamo stabilan bankarski sistem

Srbija sada ima stabilan bankarski sistem, izjavio je danas u skupšitni mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić.

- Imali smo problema sa dve strane banke i sa dve domaće banke, ali nisu to bili problemi koje nismo mogli da rešimo i danas imamo zaista stabilan bankarski sistem, koji naravno nema onu dozu ili vrstu funkcionalnosti koliko bismo mi želeli i to zbog nenaplativih kredita i slabosti, pre svega, domaće privrede - rekao je mandatar i dodao da je zato veoma važno smanjivanje nenaplativih kredita.

12:02 Maja Gojković: Saša Radulović nazvao parlamet farmom, teško uvredio parlament

Maja Gojković rekla Raduloviću da ruši dostojanstvo skupštine jer je uporedio parlament SA FARMOM

Tema na početku današnje rasprave u parlamentu bila je i poruka lidera DJB Saše Radulovića na drustvenoj mreži Tviter u kojoj je napisao da parlament podseća na farmu, što je predsednica Skupštine Maja Gojković ocenila kao skandalozno.

Polemiku o poruci Radulovića na Tviteru pokrenuo je šef poslaničke grupe SNS koji je rekao da Radulović, umesto da sedi u Skupštini, na najgrublji način je vređa.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Predsednica parlamenta Maja Gojković ocenila je da je poruka Radulovića skandalozna i teška je uvreda za parlament i da će videti da li je time povredio Poslovnik.

Radlović je ocenio da ona nije predsednik Tvitera.

12:01 Vukadinović slao poljupce Vučiću

Poslanik DSS Ðorđe Vukadinović, izlazeći iz skupštinske sale slao je danas poljupce mandataru za sastav nove Vlade Aleksandru Vučiću, kao odgovor na njihovu prethodnu polemiku o tome ko je prodao veru za večeru, ko je diktator, ko reketira DLS, a ko je Neron i Kaligula.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

11:23 Poslanik naprednjaka ponovio govor iz 1998. godine?

Prema tvrdnji pojedinih poslanika, poslanik  SNS Branislav Blažić u današnjoj raspravi o eskpozeu mandatara ponovio svoje izlaganje u parlamentu iz 1998. godine.

On je ocenio da je dobro što je deo u ekspozeu mandatara Aleksandra Vučića posvećen zaštiti životne sredine kao veoma važnoj temi i da to ranije nije bio slučaj.

Međutim, poslanik SRS Milorad Mirčić primetio je da je Blažić pročitao deo sopstvenog obraćanja poslanicima od pre 18 godina, ali sa malom razlikom, navodeći da je tada hvalio Šešelja, a sada Vučića.

U "konflikt" su se umešali i predsednica parlamenta Maja Gojković i lider radikala Vojislav Šešelj.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

10:57: Vučić: Nema više reketiranja Državne lutrije Srbije

Na navode poslanika Đorđa Vukadinovića da je mandatar Vučić napao dete Bojana Pajtića, dobio je odgovor da sem mržnje i ostrašćenosti nšta drugo nije moglo da se čuje u prethodnim replikama.

- Kada neko aplauduira 15 sekundi, vi tada kažete da se Srbija vraća u vreme 90-ih. A vi ste ti koji biste da vratite Srbiju u vreme kada ste uzimali pare od Državne Lutrije Srbije. To je preduzeće koje je davalo pare Đorđu Vukadinoviću. Od njih za vas više nema ništa. Sve te pare idu u budžet i u džepove građana Srbije. Ja sam kriv, Aleksandar Vučić, što DLS više ne plaća reket Đorđu Vukadinoviću.

3 dan Rasprava o izboru nove vlade,  Đorđe Vukadinović

10:46 Mandatar Aleksandar Vučić rekao je da je javni sektor u Srbiji dramatično je smanjen u prethodnom periodu, a samo u 2015. godini za 14.500 radnih mesta.

- Smanjili smo dramatično javni sektor, za razliku od nekih koji su ga povećali sa 9.000 na 28.000 za tri godine - rekao je Vučić u skupštinskoj raspravi o izboru nove vlade, odgovarajući na kritike poslanika SDS.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goki

    11. avgust 2016 | 18:39

    Želim im da timski pobede sve one koji im budu stajali na putu izgradnje profitabilne Srbije.

  • Bane

    11. avgust 2016 | 13:18

    grese ako neuvedu zakon o poreklu imovine to je jedan od krucijalinih zakona jer Srbija mora da rascisti sa lopovima i polu svetom ako zeli sebi dobro

  • Danijela

    11. avgust 2016 | 16:46

    Ovo su lepe vesti ,i nadamo se da ce se to u sto kracem roku i dogoditi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA