Bogdanović: Kfor da se uzdrži, Srbi da ostanu mirni

"Pozivam Kfor da se striktno pridržava svog mandata, a Srbe da ne nasedaju na provokacije", rekao ministar za KiM povodom jutrošnjih incidenata kod Zvečana

  • 1

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozvao je Kfor da se uzdrži od primene sile i da se striktno pridržava i kreće u okvirima svog mandata, a Srbe da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije.

Bogdanović je, povodom incidenta kod mesta Rudare na severu Kosova, apelovao na sve strane da se uzdrže od nasilja, pre svega da se što hitnije smiri situacija, uspostavi mir i prestane sa sukobima.

- Pozivam Kfor da se uzdrži od primene sile i da se striktno pridržava i kreće u okvirima svog mandata, a Srbe da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije. Veoma je važno da se što hitnije spuste tenzije, normalizuje situacija i da se svaki problem rešava kroz dijalog, a ne upotrebom sile - rekao je Bogdanović.

U ovom trenutku, naglasio je Bogdanović, svi moraju da budu svesni da je situacija veoma "zapaljiva".

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da je Kfor povukao "veoma rizičan potez" nastojanjem da ukloni barikadu u Rudaru, kod Zvečana, i potvrdio da za sada ima troje povređenih Srba u nemirima.

- Ne znam koji su motivi za ovo. Čini mi se da Priština i Kfor koriste institucionalni vakuum u Srbiji da promene stanje na terenu. Kfor je odmah počeo da koristi gumene metke i suzavac, pa se plašim da će ovo biti dug dan - rekao je Ivanović, izrazivši bojazan da može doći do većih sukoba.

Ivanović je dodao da Ministarstvo za Kosovo i Metohiju pokušava da smiri tenzije i da je već zvalo međunarodne misije na Kosovu povodom toga.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa odlazećim premijerom Mirkom Cvetkovićem i nekoliko ministara, a prema nezvaničnim saznanjima, razgovor se ticao jutrošnjih incidenata na severu Kosova.

(D.Z./Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • strikla

    1. jun 2012 | 14:54

    Urednice !!! Sto ne trazis intervju sa Borkom, Tadicem, Dacicem, Sutanovcem....!!!!!??? Neko treba da objasni dogovor sa siptarima koji su postigli a kako se vidi i sa KFOR-om jer on samo sprovodi ono sta se dogovorilo izmedju siptara i bandita iz Beograda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA