Šarčević: U prosveti oko 6.000 ljudi tehnološki višak i svi će biti zbrinuti

Šarčević je naveo da sindikati imaju pravo da znaju koliko je u školi viškova, koliko slobodnih radnih mesta, a tamo gde primete da se manipuliše dužni su to da prijave, a on će preduzeti mere iz svoje nadležnosti

  • 3

Još uvek nema preciznih podataka o broju tehnoloških viškova u prosveti, a prema grubim procenama u Srbiji ih je oko 6.000, a u Beogradu 3.000, izjavio je danas ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević, istakavši da će pokušati sve te ljude da zbrine.

 

MINISTAR PROSVETE MLADEN ŠARČEVIĆ: Neće biti štrajkova i tehnoloških viškova, škola počinje na vreme!

 

Šarčević je u intervjuu dnevnom listu "Danas" kazao da sindikati imaju loša iskustva sa pojedinim direktorima koji su, kako je rekao, prikrivali slobodna radna mesta i nisu hteli da preuzmu tehnološke viškove.

 

- U toku ove nedelje doradićemo uputstvo koje ćemo proslediti direktorima škola, a sve pojedinačne probleme rešavaćemo ad hok - rekao je on.

 

SRBIJA IMA NOVOG RAZREDNOG STAREŠINU: Mladen Šarčević preuzeo MINISTARSTVO PROSVETE od Srđana Verbića!

 

Ukazujući da je obećao javnost u radu, Šarčević je naveo da sindikati imaju pravo da znaju koliko je u školi viškova, koliko slobodnih radnih mesta, a tamo gde primete da se manipuliše dužni su to da prijave, a on će preduzeti mere iz svoje nadležnosti.

 

Printksin: Youtube/DanasConferences

Printksin: Youtube/DanasConferences

 

Odgovarajući na pitanje o povlačenju stručnog upustva o formiranju odeljenja, jer sindikati tvrde da bi njegova primena izazvala haos po školama, te da bi postojeća odeljenja morala da se rasformiraju i formiraju nova i da bi se povećao broj viškova, on je kazao da je reč o dva dokumenta. Jedan, kako je istakao, govori o tome kako da se formula primeni na prvi i peti razred, a drugo je poslato kasnije i odnosi se na odeljenja od drugog do četvrtog i od šestog do osmog razreda.

 

- Sagledali smo efekte primene ovog drugog upustva i uočili da to ne značajno uticalo na uštede, ali bi s druge strane imali loše pedagoške efekte - dodao je on.

 

BUDUĆI MINISTAR PROSVETE, MLADEN ŠARČEVIĆ: "Vodićemo računa o interesima prosvetnih radnika"

 

Kako je objasnio, zbog će se gledati da se to upustvo ne primenjuje, jer bi u suprotnom stvorilo novu armiju tehnoloških viškova.

 

- Videćemo da li će se ono primenjivati iduće školske godine sukcesivno u drugom i šestom razredu ili ćemo možda smisliti nešto novo - rekao je Šarčević.

 

Naveo je i da je preuzeo kasu Ministarstva prosvete sa izvesnim minusom, što, kaže, nije krivica prethodnog ministra, ali je istakao da racionalizacija nije urađena.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Adela Backulja

    22. avgust 2016 | 12:52

    Novi ministar nema carobni stapic, ali ima znanje (ceo radni vek u prosveti ),ogromno iskustvo i neiscrpnu energiju. Izbor je ovog puta posle dugo vremena pun pogodak.

  • mama

    22. avgust 2016 | 22:03

    Toliki narod u privatizovanim preduzecima ostade bez posla i nikog nije briga a za prosvetare nAJVECE NERADNIKE BRINU SVI IZ VLASTI KO DA SU BELI N\MEDVEDI! pA TO MOZE SAMO U sRBIJI!!!!

  • ATIMUS

    22. avgust 2016 | 16:33

    Ajde .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA