≫ 

KRITIKE NA RAČUN SAŠE JANKOVIĆA: Ombudsman kritikovan na sednici Odbora s koje je izostao

- Janković napisao u izveštaju sve, samo ne izveštaj o radu ombudsmana, navodeći da je to "paušalan izveštaj ličnosti koja je politički eksponirana", te da njega ne zanimaju prava građana, već lična promocija - rekao je član Odbora za pravosuđe iz SNS Aleksandar Martinović

Članovi skupštinskog Odbora za pravosuđe iz SNS ocenili su danas da je zaštitnik građana Saša Janković pokazao da ne poštuje poslanike i parlament, jer nije došao na sednicu na kojoj se razmatra godišnji izveštaj o njegovom radu.

Član odbora iz SNS Aleksandar Martinović rekao je da je ono što je Janković napisao u izveštaju sve, samo ne izveštaj o radu ombudsmana, navodeći da je to "paušalan izveštaj ličnosti koja je politički eksponirana", te da njega ne zanimaju prava građana, već lična promocija.

JANKOVIĆU, PRESTANI DA SE STAVLJAŠ IZNAD ZAKONA: Odgovor državnog sekretara MUP Jane Ljubičić zaštitniku građana

On je ocenio da je "skandalozno" to što Janković nije došao na sednicu, navodeći da Janković već godinama izigrava "malo komentatora, malo proročicu u Delfima".

Vidim da je krenuo u intenzivnu predsedničku kampanju -  rekao je Martinović i poručio Jankoviću da najpre mora da dobije podršku građana da bi pobedio na predsedničkim izborima, te da funkcija predsednika ne znači rad od dva sata dnevno, niti šetanje kučića i tvitovanje.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Kako je rekao, Janković se u ovo doba dana bavi tvitovanjem, navodeći da je juče u 11.47 sati verovatno sa službenog računara na tviteru komentarisao izjavu premijera Aleksandra Vučića, jer se prepoznao u navodima da "neki rade dva tri sata dnevno i šetaju kučiće".

Rekao je i da zaštitnik građana koji prima 358.000 dinara platu, a ne pojavi se na sednici odbora nego pošalje svoje zamenike, pokazuje da ne poštuje poslanike, bez obzira koju političku stranku predstavljaju.

SAŠA JANKOVIĆ O KANDIDATURI ZA PREDSEDNIKA SRBIJE: Imamo zdravog i pravog predsednika, nije dobro govoriti o tome!

Šef napredanjaka u parlamentu je rekao i da se Janković, koga je više puta nazvao kandidatom za predsednika, bavi u izveštaju temama koje nisu u njegovoj nadležnosti, zbog čega je pozvao njegove zamenike da mu poruče da to što je nezavistan ne znači da može da krši Ustav, jer, kako je rekao, omdbusman nema pravo da kontroliše parlament.

Foto: streetwiev Foto: streetwiev

- Izbrojte stranice na kojima se bavi parlamentom, hitnim postupkom, brojem zakona koji su usvojeni i zakona koji nisu usvojeni, koji su loši a koji dobri, odakle vam pravo da se bavite skupštinom - upitao je Martinović.

Prema njegovim rečima, Janković se bavi i pitanjem suda i tužilaštva, na šta takođe, tvrdi, nema pravo. Navodeći da su ocene u izveštaju paušalne, Martinović je rekao da Janković optužuje sopstvenu državu da zlostavlja lica lišena slobode što je, smatra on, skandalozno.

Kao što je, dodao je, nedolično da tvrdi kako je žrtva političkog progona na jednoj privatnoj televiziji i u tabloidu, za koje kaže da su bliske vlasti.

- Pored toga što mora da tvituje i ruča, Janković ne može da sedi i debatuje s poslanicima. On se u izveštaju žali da je morao da sedi u skupštini duže od šest sati, jer su ga poslanici ispitivali. Pored šetanja kučića i tvitovanja, to je verovatno razlog zašto ne prisustvuje sednici - rekao je Martinović koji je na kraju obraćanja, poželeo Jankoviću prijatan ručak, koji, kako je rekao, počinje za 20 minuta.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

I drugi članovi odbora iz SNS kritikovali su ombudsmana, navodeći da je njegov izveštaj pun paušalnih i tendencioznih tvrdnji koje "kaljaju ugled države i pojedinih funkcionera", te da je zaštitnik izašao iz svoje nadležnosti i da bi hteo da bude i tužilaštvo i Agencija za borbu protiv korupcije, sve inspekcije i da sve da kontroliše.

DRŽAVNI SEKRETAR MUP, JANA LJUBIČIĆ: Janković izražava netrpeljivost prema Stefanoviću

Jovan Palalić iz SNS zamerio je još ombudsmanu što nijednom na ozbiljan način nije tretirao Kosovo i Metohiju kao deo Srbije, te što je često iznosio političke stavove i nije uspeo da građanima priblizi ulogu zaštitnika građana.

Kritikama zbog nedolaska na sednicu Odbora pridružili su se i članovi iz SRS, koji to takođe vide kao izraz nepoštovanja skupštine, a zbog cega su i tražili da se sednica odloži.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Predsednik Odbora Petar Petrović (Jedinstvena Srbija) rekao da nema ovlašćenja da Sašu Jankovića "privede" na sednicu, te da on ima pravo da ga u odsustvu menja zamenik.

- Pustite kampanje i šta ko piše na tviteru, treba da se bavimo onim što je na dnevnom redu - rekao je Petrović, navodeći da će zaključci o izveštaju omdbusmana uskoro biti na sednici parlamenta, na koju će Janković biti pozvan i da tada očekuje njegovo prisustvo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daca

    14. septembar 2016 | 15:22

    Neodgovoran je i ne zasluzuje da bude na tom mestu vise.

  • vregreg

    14. septembar 2016 | 21:00

    Vreme je da se g.Jankoviću pokaže put iz državne uprave, neka vodi politiku van funkcije i naših novaca, neka šeta pse i tvituje, dosta je bilo politike i mutne prošlosti.

  • Dane

    14. septembar 2016 | 15:56

    Krajnja neodgovornost Jankovica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA