≫ 

DAČIĆ IZ NJUJORKA PORUČIO: Srbija se zalaže za sveobuhvatno evropsko rešenje problema izbeglica (FOTO)

- Danas migranti u Srbiju dolaze iz zemalja EU i teže da stignu do severnih članica EU. Kada se na severnom delu rute zatvaraju prolazi, postoji opasnost da Srbija postane usko grlo i da više hiljada migranata budu zatečeni u Srbiji što je već slučaj - naveo je šef srpske diplomatije

  • 2

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da Srbija ne želi da podiže zidove, ali nema ni kapacitete da postane dugoročno prihvatilište za migrante i izbeglice i zato se zalaže za sveoubuhvatno evropsko i globalno rešenje.

Kroz Srbiju je u proteklih godinu i po dana prošlo preko 700.000 izbeglica i migranata naveo je Dačić na samitu Generalne skupštine UN posvećenom izbeglicama i migrantima i upozorio da ukoliko prolaz ka severnoj Evropi za njih bude zatvoren, postoji opasnost da Srbija postane usko grlo i da više hiljada migranata budu zatečeni u našoj zemlji.

VUČIĆ I DAČIĆ U NJUJORKU: Predvode srpsku delegaciju na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija!

- Ne želimo da podižemo zidove i spremni smo da pokažemo solidarnost i snosimo deo tereta ove krize, ali kao zemlja sa problemom dugotrajnog raseljenja već više od dvadeset godina, nemamo kapacitete da budemo dugoročno, masovno prihvatilište za migrante i zato se zalažemo za sveobuhvatno evropsko i globalno rešenje uz pravednu podelu tereta - istakao je Dačić.

Obraćajući se učesnicima samita sinoć u Njujorku on je rekao da najveća izbegličko-migrantska kriza od Drugog svetskog rata ne jenjava već dobija na širini i intenzitetu.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Devet meseci od usvajanja odluke o održavanju ovog sastanka situacija je objektivno još teža i kompleksnija i sveobuhvatno rešenje nije na vidiku, a međunarodna zajednica ne uspeva da nađe adekvatan odgovor, upozorio je Dačić.

Srbija se, podsetio je, nalazi na jednom od ključnih pravaca kretanja izbeglica tzv. Zapadno-balkanskoj ruti.

Dačić sa šefovima diplomatija nesvrstanih o Kosovu

- Kroz Srbiju je u proteklih godinu i po dana prošlo preko sedamsto hilada izbeglica i migranata. Pokazali smo solidarnost i humanost, za šta Srbija neretko dobija pohvale od samih migranata, ali i UN agencija i međunarodne zajednice. Organizovali smo prihvatne centre, smeštaj i prevoz - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

U Srbiji, kako je objasnio, empatija prema izbeglicama i migrantima i suštinsko razumevanje njihove patnje proizilazi iz činjenice da se u njoj i danas nalazi ukupno 250.000 izbeglica i interno raseljenih lica iz ratova devedesetih pri čemu je do smanjenja broja izbeglica na teritoriji bivše Jugoslavije došlo je najvećim delom kroz njihovu integraciju u Republici Srbiji.

- Na žalost, od preko 200.000 interno raseljenih lica, samo 4.000 ili 1,9 odsto lica proteranih pre sedamnaest godina iz naše pokrajine Kosovo i Metohija se vratilo u svoje domove - istakao je Dačić.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC

- Danas migranti u Srbiju dolaze iz zemalja EU i teže da stignu do severnih članica EU. Kada se na severnom delu rute zatvaraju prolazi, postoji opasnost da Srbija postane usko grlo i da više hiljada migranata budu zatečeni u Srbiji što je već slučaj - naveo je šef srpske diplomatije.

Trenutno u Srbiji boravi preko sedam hiljade migranata i tražilaca azila, a Beograd u koordinaciji sa susedima na Zapadno-balkanskoj ruti preduzimama mere za sprečavanje iregularnih migracija i suzbijanje delovanja kriminalnih grupa krijumčara, naveo je on.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC

- Iako je priliv izbeglica i migranata od marta ove godine bio nešto manji, usled aktivnog delovanja kriminalnih grupa Zapadno-balkanska ruta je daleko od zatvorene - ocenio je Dačić.

Republika Srbija je na Konferenciji o Siriji održanoj u Londonu u februaru ove godine najavila i uplatila donaciju od 500.000 evra UNICEF-u namenjenu za obrazovanje dece u Siriji - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

- Današnjim usvajanjem Deklaracije, politički okvir za rešavanje pitanja izbeglica i migranata je postavljen. Potrebna je sada naša zajednička mobilisana politička volja da ona bude sprovedena u život. Srbija je spremna da zajedno radimo na realizovanju ciljeva zacrtanih u Deklaraciji - zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mato

    20. septembar 2016 | 15:09

    Kakva zajednicka odluka. Nema je! Samo je pitanje ko ce postati parking Za izbjeglice. Amerika gadja sirijsku vojsku, Erdogan otvara granice, hoce da rasparcaju Balkan/Evropu! Na ovaj ili na onaj nacin! Zato sto Rusija nece imati svoj uticaj u Evropi! Hladni rat nije nikad ni bio zavrsen!

  • Kobre

    20. septembar 2016 | 14:20

    Samo da nas opet ne proda za male pare...a moraće na zalost!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA