Nova poglavlja otvaramo tek nakon dogovora o telekomunikacijama?

U pregovaračkom okviru za Srbiju ukazuje se da izostanak napretka u dijalogu, koji se prati kroz poglavlje 35, može uticati na privremenu stagnaciju celokupnog procesa pristupnih pregovora Srbije i EU

  • 3

U diplomatskim krugovima u Briselu pominje se da će Slovačka u oktobru organizovati otvaranje poglavlja 5 o javnim nabavkama u pregovorima sa Srbijom, ali, prema principijelnom stavu Nemačke, to treba da prati napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Bez dogovora Beograda i Prištine o telekomunikacijama

Nemačka pre davanja zelenog svetla za otvaranje sledećeg novog poglavlja očekuje postizanje dogovora o telekomunikacijama, saznaje Tanjug.

Dodaje se i to da ni predstavnici Velike Britanije u radnoj grupi Saveta, zaduženoj za proširenje i pristupne pregovore, nisu još dali svoj pristanak za nastavak otvaranja poglavlja, zbog, kako se u diplomatskim izvorima u Briselu ocenjuje, unutrašnjih tehničkih procedura.

Izvori Tanjuga kažu da je sredinom septembra Evropska služba za spoljne poslove predstavila članicama Unije redovni šestomesečni izveštaj o napretku u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Ocenjuje se da je izveštaj bio generalno pozitivan, da je između ostalog ukazao na napretke postignute u okviru sporazuma o slobodi kretanja, ali i na izostanak primene dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i na nerešeno pitanje telekomunikacija.

Najnovija vest iz Nemanjine 11: Vlada utvrdila pregovaračke pozicije za poglavlja 25 i 26 (FOTO) (VIDEO)

Iz Evropske komisije više puta su pozivali i Beograd i Prištinu da budu kooperativni u cilju primene dogovorenog Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

Foto: Tanjug/Boki, wikimedia.org/Sh1956vlpo Foto: Tanjug/Boki, wikimedia.org/Sh1956vlpo

U Briselu napominju da su evrointegracioni procesi i Srbije i Kosova, koje u Briselu tretiraju kao dva paralelna procesa, u velikoj meri uslovljeni napretkom u normalizaciji međusobnih odnosa.

BORBA ZA INTERNET NA KOSOVU: Nastavak dijaloga u Briselu

U pregovaračkom okviru za Srbiju, koji sadrži principe i procedure celokupnog pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU, ukazuje se da izostanak napretka u dijalogu, koji se prati kroz poglavlje 35, može uticati na privremenu stagnaciju celokupnog procesa pristupnih pregovora Srbije i EU.

AKO OTVORIMO LINIJU BEOGRAD-PRIŠTINA, POSTAJEMO REGIONALNI CENTAR: Pročitajte detalje razgovora Vučića i Rame (FOTO) (VIDEO)

Iako je poslednja runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora o telekomunikacijama, u briselskim diplomatskim krugovima već je najavljen nastavak napora u cilju postizanja obostrano prihvatljivog rešenja i ubrzana bilateralna komunikacija sa obe strane.

TAHIRI TVRDI: Srbija pokušava da okupira imovinu Telekoma Kosova

Istovremeno, razgovori se nastavljaju i u okviru radne grupe Saveta zaduženoj za proširenje i pristupne pregovore, u cilju eventualnog postizanja konsenzusa zemalja članica kako u briselskim diplomatskim krugovima ocenjuju, još mogućeg skorog otvaranja novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sashki

    1. oktobar 2016 | 20:02

    To kod njih "dogovor" znaci da srbi moraju da popuste, njima dogovor nikad ne znaci da se nadjemo na sredini.

  • Mico"rezultTe.

    1. oktobar 2016 | 21:30

    Treba to sve prekinuti!!! Stalno neke uvjete????

  • djordje

    1. oktobar 2016 | 20:30

    Predstavnici velike Britanije nisu dali saglasnost? Pa zar se oni pitaju nesto s obzirom da su glasali za izlazak iz Evropske unije?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA