≫ 

JEREMIĆU PRETI VETO: Zbog anti-NATO stava i protivljenja nezavisnosti Kosova

AFP: Kandidat Srbije Vuk Jeremić verovatno će se suočiti sa vetom zapadnih sila na današnjoj šestoj rundi glasanja za novog genseka UN

  • 14

Šesta runda glasanja za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija počinje danas u Savetu bezbednosti UN, a kandidat Srbije Vuk Jeremić verovatno će se suočiti sa vetom zapadnih sila zbog svog anti-NATO stava i protivljenja nezavisnosti Kosova, javila je agencija AFP.

Evo šta je Jeremić izjavio nakon što je izbio na drugo mesto na izboru za generalnog sekretara UN

AFP napominje da "obeshrabrujući" glas članice koja ima pravo veta ne znači neminovno i kraj za nekog kandidata i da bi mogao, umesto toga, da otvori vrata za pregovore.

Juče je, kako se navodi, grupa nevladinih organizacija "1 za 7 milijardi" koje se bore za transparentnost, uputila pismo ambasadorima pet stalnih članica SB UN apelujući na njih da ne trguju podrškom kandidatima.

Vuk između američkog čekića i ruskog nakovnja

Novi šef UN mora da bude u stanju da izabere jak tim koji će biti imenovan "ne kao rezultat političkog dogovaranja", rekao je član te kampanje Bil Pejs u pismu, prenosi francuska agencija.

Foto-montaža: Profimedia/Alamy, pixabay.com Foto-montaža: Profimedia/Alamy, pixabay.com

Današnje glasanje će kao i prethodno, biti anonimno, ali će stalne članice Saveta bezbednosti koje imaju pravo veta imati glasačke listiće u boji.

JEREMIĆ IZGUBIO PODRŠKU RUSIJE: Žele ženu za novog generalnog sekretara UN!

Negativan glas na obojenom listiću neke od pet stalnih članica UN - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska - značilo bi da se kandidat potencijalno suočava sa vetom zbog čega se ovo glasanje smatra najvažnijim do sada, preneo je ranije Rojters. Stalne članice će imati pink listiće, dok će ostalih deset članica SB UN koristiti bele listiće.

Za mesto generalnog sekretara UN nadmeće se trenutno deset kandidata.

Ko su Jeremićevi rivali u borbi za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija?

U prethodnom petom krugu glasanja, bivši portugalski premijer Antonio Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a kandidat Srbije Vuk Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas čime je prvi u grupi kandidata iz istočne Evrope na koju je, po nepisanom pravilu rotacije, sada red da da generalnog sekretara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xman

    5. oktobar 2016 | 10:10

    Odavno je pricam da bi taj rusofil na celu UN samo bio ogromna steta za modernu, evropsku Srbiju.

  • Mladen Mladenović

    5. oktobar 2016 | 11:39

    A, šta reći, šta drugo očekivati, posle svega što nam se dešavalo samo u poslednjih dvadesetak godina? Da ne zamaramo naše moždane ćelije i ulazimo u dublju prošlost jer od toga prosečnog Srbina odmah zaboli glava? Od 1980 godine, pa do današnjih dana, za "medjunarodnu zajednicu" pod šta se u 90% slučajeva podrazumevaju SAD i Velika Britanija a, u onih još 10% i Nemačka, dobar je i prihvatljiv svaki Srbin, koji izda sopstvenu otadžbinu i pljune po sopstvenom narodu. Svi oni, ali, BAŠ SVI, koji su se usudili da koriste svoje "sive moždane ćelije", svi oni koji su se usudili da "konsultuju" logiku i zdrav razum i postave sebi, i toj "medjunarodnoj zajednici", pitanje, bili su satanizovani tako što su o njima kreirane priče, da se radi o ekstremistima, srpskim šovinistima, velikosrbima i ljudima koji su odani svakom kršenju ljudskih prava i teroru. Da li je potrebno da navodim imena tih ljudi? Jeremić je bio političar ali, koliko je književnika, naučnika ili umetnika srpskog naroda proglašeno "recidivima prošlosti", samo zato što se nisu postideli sebe, svoga naroda i svoje zemlje? Samo zato što su se usudili da primete kako je rat kreiran na tlu bivše Jugoslavije išao malo drugačijim tokom a ne kako ga crtaju i prikazuju stratezi SAD, Velike Britanije i NATO-a. Prema tome, Jeremić bi bio izuzetan kandidat, poput Čedomira Jovanovića, da je učestvovao u "filovanju" priče o zločinačkom genetskom kodu kod Srba, o zločinima Rusije i "humanosti" SAD.

  • Zemljak

    5. oktobar 2016 | 10:08

    Jok izvadicega iz ove krize nasa braca rusi hahahahahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA