≫ 

Skupština Kosova usvojila nacrt zakona o Trepči

Poslovne jedinice Trepče, prema ovom zakonu, bile bi Trepča flotacija - Stari Trg, Rudarstvo sa flotacijom Kišnica i Novo Brdo i rudnik sa flotacijom Kopaonik - Leposavić

  • 14

Skupština Kosova usvojila je večeras, u prvom čitanju, sa 82 glasova za i 12 uzdržanih, Nacrt zakona o Trepči.

BLOKADA ZBOG TREPČE: Srbi protestuju, saobraćaj stao

Novi zakon, pored 80 odsto vlasništva vlade u Prištini nad Trepčom, i formiranja novih radnih jedinica, od kojih bi ona na Severu bila "Rudnik sa flotacijom Leposavić-Kopaonik", predviđa i ulazak vlade u moguća partnerstva sa privatnim sektorom.

Nacrt zakona o Trepči, odlukom većine glasova poslanika, bio je i jedina tačka dnevnog reda zasedanja.

LEGALIZUJU OTIMANJE SRPSKE IMOVINE: Kosovska skupština danas o Trepči

O zakonu je pred poslanicima govorio kosovski premijer Isa Mustafa, koji je istakao da je Trepča "vlasništvo Kosova".

On je izneo detalje o tome kako bi Trepča trebalo da bude organizovana, potvrdivši ranije navode srpskih predstavnika da će Trepča Sever biti - ugašena.

Vučić o sporazumu o telekomunikacijama: Videćemo da li je sve "zakucano"

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Poslovne jedinice Trepče, prema ovom zakonu, bile bi Trepča flotacija - Stari Trg, Rudarstvo sa flotacijom Kišnica i Novo Brdo i rudnik sa flotacijom Kopaonik - Leposavić.

- Zakon ostavlja mogućnost, nakon studije izvodljivosti, za osnivanje i otvaranje drugih poslovnih jedinica Trepče, kao što su metalurgija olova i cinka, hemijska industrija, kao i druge, za koje se procenjuje da imaju ekonomsku rentabilnost i da otvaraju mogućnosti za optimalno povlačenje privatnog kapitala, bilo kroz partnerstvo, direktne investicije, zajednička ulaganja ili prodaju akcija - rekao je Mustafa.

Vučić: Uvođenje sankcija RS ne bi bilo moralno

On je dodao da će Trepča u skladu sa ovim zakonom biti organizovana kao akcionarsko društvo, u kojem će glavni akcionar biti vlada sa 80 odsto akcija, dok će 20 odsto akcija biti vlasništvo zaposlenih u Trepči.

Usvajanju zakona su se, sa druge strane, protivili poslanici Srpske, navodeći da neće glasati za ovaj zakon.

- Celokupna srpska zajednica koja živi na Kosovu, kao i mi, parlamentarni predstavnici Srpske liste, duboko smo uvereni da će predloženi Nacrt zakona o Trepči, u čijoj izradi nije učestvovao ekspertski tim srpske zajednice, ugroziti u velikoj meri egzistencijalni opstanak radnika Trepče i time praktično ugroziti većinski srpsko stanovništvo koje živi u opštinama gde se nalaze najveća nalazišta rude i minerala, prateća infrastruktura, brojni objekti od javnog interesa i stambene jedinice koje su građene na zemljištu ovog ogromnog ekonomskog giganta - naveo je predsednik liste Srpske Slavko Simić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On je dodao i da se samo pristupom koji bi uključivao dogovor sa srpskim predstavnicima i menadžmentom Trepče sa Severa može pronaći održivo rešenje za kombinat i ostvariti "cilj ekonomski stabilnog razvoja svih zajednica, a samim tim i ostvariti dugotrajna politička stabilnost".

Ðurić: Nećemo dozvoliti da nam otmu Trepču, branićemo je na sve načine

- Današnji predloženi Nacrt zakona o Trepči za nas, kao i za srpsku zajednicu i 3.000 radnika Trepče je neprihvatljiv, i mi kao parlamentarna grupa insistiramo da se pitanje Trepče reši kroz dijalog, a ne usvajanjem zakona koji ima jednostranu pravnu osnovu - naveo je on.

Poslanik Srpske Nenad Rašić rekao je da Nacrt zakona o Trepči politički motivisan, ocenivši da će ostati mrtvo slovo na papiru i da neće uticati na ekonomski razvoj.

Rašić je naglasio da će Nacrt zakona o Trepči, odnosno njegovo eventualno usvajanje "preko kolena", uništiti komunikaciju sa Srbima na severu Kosova.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Ovaj zakon ce uništiti komunikaciju sa Srbima na severu jer oni nikada nisu dobili alternativu. Jedini njihov izbor je bio Trepča - kazao je Rašić, zatraživši od premijera Mustafe da kaže s kim je od Srba sa severa razgovarao o Flotaciji 3 u Leposaviću.

On je podsetio da poslanici Srpske liste nisu imali nikakvu komunikaciju sa predstavnicima vlade što se tice Nacrta zakona o Trepči, ali ni kada je u pitanju ratifikacija sporazuma o granicnoj liniji sa Crnom Gorom.

BLOKADA ZBOG TREPČE: Srbi protestuju, saobraćaj stao

Najviše kritika na račun zakona iznelo je opoziciono Samoopredeljenje, koje tvrdi da se ovim zakonom utire put za prodaju Trepče.

- Budućnost Trepče je da se proda deo po deo, kao lopov koji ukrade automobil i kasnije ga proda u delovima. Da se danas brzo, brzo odobri i da se onda odobri u drugom čitanju, kako bi je se otarasili. Onaj ko je pročitao zakon vlade, čak i da ne želi, shvata da je to istina. Možda se neće prodati sutra, ali hoće ubrzo, jer zakon to predviđa - naveo je lider Samoopredeljenja Visar Imeri.

(Telegraf.rs /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija

    7. oktobar 2016 | 23:16

    Sve na Kosovu su Srbi svojim rukama i znojem napravili, znaju siptari da su na svetoj srpskoj zemlji,nicija nije do zore , pa nece ni siptarska, samo polako....

  • Vice

    7. oktobar 2016 | 20:45

    Komunjare su 1958 donele zakon o nacionalizaciji i oteli svima koji su imali- sve, pa sto sada siptari ne bi uradili isto? Sve se vraca, sve se placa.

  • mihailovic

    7. oktobar 2016 | 21:31

    TO NIJE SKUPSTINA KOSOVA VEC SKUPSTINA ALBANSKIH TERORISTA KAS SE VRATI PREKO 300.000 PROGNANIH KOSOVSKIH SRBA I KAD SE VRATI SA KOSOVA U ALBANIJU BAR POLOVINA ALBANSKE POPULACIJE KOJA JE OD 1945 DO DANAS PROTIVPRAVNO NASELILA SRPSKON KOSOVO TEK TADA MOZEMO PRICATI O KOSOVU KAO NEOTUDJIVI DEO SRBIJE U SKLADU SA USTAVOM SRBIJE !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA