Nikolić: Dok sam predsednik, biću uvek protiv sankcija

On je naveo da smatra da su sankcije način da se izvrši uticaj na građane da promene vlast, a da je to mešanje u tuđe unutrašnje poslove, koje valjda niko od nas ne dozvoljava bilo kom drugom

  • 6

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će dok je predsednik uvek biti protiv uvođenja sankcija bilo kome i da Evropska unija ne može da računa da će Srbija da se priključi sankcijama kad god se nekom u Briselu prohte.

Nikolić doputovao u posetu Češkoj, sa Zemanom o migrantskoj krizi (FOTO)

– Dok sam ja predsednik uvek ću biti protiv toga da bilo kome i bilo kada uvedemo sankcije – rekao je Nikolić, koji boravi u zvaničnoj poseti Češkoj.

On je naveo da smatra da su sankcije način da se izvrši uticaj na građane da promene vlast, a da je to "mešanje u tuđe unutrašnje poslove, koje valjda niko od nas ne dozvoljava bilo kom drugom".

– EU ne može da računa da će Srbija da se priključi sankcijama kad god se nekom u Briselu prohte – kazao je on.

Prema njegovim rečima, onaj ko uvodi sankcije, trebalo bi da ode u državu u kojoj su sankcije uvedene, pa da vidi kako žive ministri, bogataši, a kako živi običan narod.

Nikolić: Ne može se kopirati ZSO

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

– Ja sam bio pod sankcijama EU i SAD, jako dugo mi je bilo zabranjeno putovanje i uopšte nisam živeo lošije, ali ljudi oko mene su živeli lošije. Ja sam bio narodni poslanik, imao sam platu i sada kada mogu da putujem gde god hoću, ja putujem samo u zvanične posete, ne idem na odmor u inostranstvo, tako da mi to uopšte nije nedostajalo, ali sam gledao ljude oko sebe koji su stradali zbog sankcija – dodao je on.

Nikolić je kazao i da je nagovestio šta bi mogao da bude problem u odnosu Srbije sa EU, a to je pitanje principa.

On je objasnio da postoje dve simetrične situacije - Kosovo i Krim, da EU priznaje nezavisnost Kosova, a ne priznaje Krimu pravo na samoopredeljenje, da Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova, a priznaje Krimu pravo na samoopredeljenje.

– Srbija podržava teritorijalni integritet i Srbije i Ukrajine, što smatram da je jedini ispravan stav. EU je uvela sankcije Rusiji zbog Krima, a ko je uveo državama članicama EU sankcije zbog bombardovanja Srbije? Ili možda mi nismo ravnopravni na ovom svetu, pa u zavisnosti od toga u kojoj državi živite i kom narodu pripadate, imate manje ili više ravnopravnosti –  kaže Nikolić.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Abvgd

    30. novembar 2016 | 07:36

    Predsednice sve si ti ovo lepo reko....i oni to znaju ali i dalje se tako ponasaju,sto bih reko nas narod prvo milom pa silom .

  • Imenjak

    30. novembar 2016 | 07:11

    E vise neces biti predsednik precednice

  • Salee

    30. novembar 2016 | 06:38

    Bravo Nikoliću ne dozvolite nikome da se meša u naše unutrašnjosti .Ta EU nam i nije potrebna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA