EU PORUČILA SRBIJI: Ukinite institucije na Kosovu i neka se vaš premijer sastane sa Tačijem

Evropskoj uniji nije važno ko će formirati vladu, ali je važno da Beograd potpiše memorandum po kome će ukinuti sudsku administraciju na KiM, a za uzvrat dobiti datum za početak pregovora i čak do 15 milijardi evra

  • 1

Novu vladu Srbije čeka težak posao kad je reč o rešavanju pitanja Kosova i Metohije i nastavku evropskih integracija. Navodno, zvanični Beograd će morati da poptiše novi memorandum sa Prištinom, u kom će se obavezati na ukidanje nekih institucija na Kosovu i Metohiji kao i da će se srpski premijer sastati sa Hašimom Tačijem.

- Evropskoj uniji nije bitno ko će formirati vladu, već da li će ta vlada ispunjavati uslove vezane za Kosovo. Dve strane moraće do kraja godine da potpišu memorandum u kojem će Priština potvrditi da je Kosovo nezavisna država, a Beograd da nikad neće priznati KiM. Posle toga ustanoviće se vremenski okvir za konkretne korake - kaže diplomatski izvor dnevnog lista "Kurir" iz Brisela.

On dodaje da će Beograd u tom slučaju dobiti datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Konkretno, u naredne dve godine, na osnovu potpisanog memoranduma, Beograd će morati da ukine srpske institucije na Kosovu i Metohiji, pre svega sudstvo, dok prosveta i zdravstvo nisu sporni. Drugo, od nove vlade očekuje se da dozvoli otvaranje administrativne kancelarije kosovske vlade u Kosovskoj Mitrovici. I treće, u EU smatraju da novi premijer Srbije treba da se sretne i razgovara sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

- Ukoliko nova vlada ispuni zacrtane ciljeve, procenjuje se da bi EU u narednih nekoliko godina donela 10-15 milijardi evra investicija u Srbiju - dodaje sagovornik ovog dnevnog lista.

S druge strane, ako Beograd ne ispuni te uslove u naredne dve godine, zamrznuće se nastavak evropskih integracija Srbije čak i na deset godina.

(M. S. / Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov

    16. jun 2012 | 09:53

    e,dosla rata za naplatu pogresne politike demokrata i domacih izdajnika u liku Vuka i Cede.Kako to narodu objasniti?Pa da smo htelo da prodamo zemlju,konkretno Kosovo,samo od Albanaca smo mogli dobiti,bespovratno,najmanje sto milijardi evra,a ne EU da nas ucenjuje sa15 milijardi investicija,citaj prodaje u bescenje firmi i resursa,na nekoliko godina.Sad me zanima prica Tadica i bratije lopova iz tih redova.Za takvu politiku oni su finasiski nagradjeni dovoljno od EU-e,a narod blesav ceka da ga vode na pojilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA