≫ 

ZBOG HARADINAJA I VOZA: Čak 318 amandmana na nacrt Izveštaja o Srbiji u EP

Hrvatski evroposlanici i Urlike Lunaček se žale na srpski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji

  • 5

Poslanici Spoljnopolitičkog odobra Evropskog parlamenta podneli su ukupno 318 amandmana na nacrt izveštaja o Srbiji. Rok za podnošenje amandmana na tekst izvestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera istekao je 18. januara, a broj podnetih amandmana premašio je 222 amandmana podnetih na prošlogodišnji nacrt izveštaja o Srbiji.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine 24. januara

VUČIĆ RAZGOVARAO SA MERKELOVOM: Nastavak dijaloga sa Prištinom već sledeće nedelje

U diplomatskim izvorima u Briselu naglašavaju da je zbog poslednjih dešavanja oko zaustavljanja voza koji je iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu, ali i hapšenja Ramuša Haradinaja u Francuskoj po srpskoj poternici, Srbija bila često prisutna u zapadnim medijima, što se odrazilo i na povećani broj amandmana evropskih poslanika.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Jedan od amandmana koje su potpisali hrvatski poslanici u Spoljnopolitičkom odboru, zajedno sa potpredsednicom EP i izvestiocem za Kosovo Urlike Lunaček odnosi se upravo na srpski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, na osnovu koga je, kako se navodi u tekstu amandmana, Srbija bazirala međunarodnu poternicu za bivšim premijerom Kosova Ramušom Haradinajem.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Srbija primenjuje proizvoljnu konstrukciju, nepoznatu u teoriji i praksi uporednog međunarodnog krivičnog prava, koja u svojoj suštini ne odgovara na principu univerzalne nadležnosti, niti bilo kojem drugom poznatom principu teritorijalnog važenja krivičnog zakonodavstva - piše u amandmanu.

U tom smislu, poziva se Evropska komisija i države članice da ulože dodatne napore u rešavanju ovog problema u procesu EU i Srbije pregovora, naročito u okviru poglavlja 23”, navodi se u amandmanu hrvatskih poslanika i Urlike Lunaček.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U kabinetu izvestioca za Srbiju Dejvida Meklaistera kažu da će se tokom februara raditi na usaglašavanju amandmana i postojećeg teksta, odnosno kompromisnim rešenjima za tekst izveštaja.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta trebalo bi 27. februara da glasa o kompromisnom tekstu koji bi trebalo da bude izglasan u formi Rezolucije o Srbiji na plenarnom zasedanju Evropskom parlamenta u martu u Strazburu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srba

    20. januar 2017 | 09:36

    Eu se raspada ko kancer. Da ovaj izrod voli svoj narod raspisobi referendum al nesme jer gradjani nisi za Eu. Tobi znacilo odma njegov pad sa vlasti

  • lili

    20. januar 2017 | 11:03

    Ne mogu da se nacudim, koliko imamo nepismenog naroda - da li se u skolama ne uci kao ranije ili su cak i pedagozi nepismeni?! Maturirala sam davne 1967. (znaci pre 50 godina), pa iako zivim preko 45 godina u inostranstvu, nisam iskvarila gramatiku i nacin izrazavanja na svom maternjem jeziku. Obradovala bi me nova rubrika obrazovnog karaktera u svim nasim casopisima.

  • Milence

    21. januar 2017 | 09:20

    Da bi neko razumeo ovaj trkst,mora da zna medjunarodno krivicno pravo.Znaci nista nismo razumeli da bismo ostavili komentar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA