Dačić poručio iz Vašingtona: Upoznali smo Amerikance sa situacijom na Kosovu, moguć napad na Srbe

Ministar spoljnih poslova je danas prisustvovao molitvenom doručku, čiji domaćin je bio američki predsednik Donald Tramp

  • 12

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je strahovanje da bi neki "nepromišljeni akt" Prištine mogao da izazove regionalnu nestabilnost i dovede do napada na Srbe na severu Kosova i preneo da je danas u Vašingtonu upoznao američku administraciju sa situacijom.

MOLIM VAS DA OSTANETE MIRNI I ČUVATE SVOJA OGNJIŠTA: Vučićeva poruka Srbima sa Kosova povodom dramatične situacije

- Upoznali smo američku adminstraciju sa svim tim. Ono što je naša želja je da uspostavimo što pre kontakt sa novom američkom administracijom i razgovaramo na ozbiljan način o budućnosti celog regiona - rekao je Dačić.

Ministar je danas prisustvovao molitvenom doručku, čiji domaćin je bio američki predsednik Donald Tramp, pa je sa kongresmenima i senatorima razgovarao o odnosima Srbije i SAD, ali i situaciji na Kosovu.

On je istakao da je, tokom kratkog razgovora, pozvao novog američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da poseti Srbiju.

- Sedeli smo sto pored stola, Tilerson i ja. Iskoristio sam priliku da se upoznam sa njim i da za vreme trajanja molitvenog doručka, porazgovaramo, razmortimo nekoliko tema, između ostalog, sam mu rekao da bi bilo dobro da u svojoj agendi planira da poseti našu zemlju - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije istakao je da je Srbiji u interesu da ima dobre odnose sa SAD i izrazio očekivanje da će nova američka administracija pokazati veće razumevanje u odnosu na ranije periode.

On je ocenio da se politika SAD prema Srbiji u prethodnim periodima nije zasnivala na realnim činjenicima nego na predrasudama koje postoje unazad već 20 godina zbog čega je, kako je rekao, cela administracija, pa i Stejt department, često branio nakadašnju politiku, umesto da saglada realne mogućnosti za učvršćenje mira i stabilnosti u regionu.

On je podsetio da se Stejt department još nalazi u fazi konstituisanja nove izvršne vlasti i da se menjaju ljudi koji rukovode određenim sektorima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    2. februar 2017 | 22:00

    Dobro sto smo ih upoznali sa situacijom Sigurno nisu znali

  • Nbg

    2. februar 2017 | 22:06

    I šta su oni rekli

  • DARKO 100%

    2. februar 2017 | 21:44

    Ha,ha,ha ako ih je upoznao kao onu delegaciju na KALEMEGDANU onda im je dobro objasnio ha,ha;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA