≫ 

Danas odluka o izručenju Haradinaja: Evo kakva su očekivanja Vlade Srbije

Ukoliko sud u Kolmaru odluči da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, na tu odluku on će imati pravo da uloži žalbu Kasacionom sudu Francuske, a konačnu odluku o izručenju donosi francuski ministar pravde

  • 16

Apelacioni sud u Kolmaru, u Francuskoj, danas će održati javnu raspravu povodom zahteva Srbije za izručenje predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Haradinaj sutra na sudu: Da li će biti izručen Srbiji?

ZLOČINAC SAMOUVEREN: Do kraja nedelje povratak na Kosovo

Na ročištu se očekuje da se Haradinaj i njegova odbrana izjasne o zahtevu za izručenje, a odluka francuskog istražnog odeljenja koje postupa u ovom slučaju može da bude saopštena i naknadno.

Apelacioni sud u Kolmaru odlučuje o ispunjenosti uslova za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke. Postupak odlučivanja tog suda se vodi u skladu sa procesnim zakonima Fransucke.

Foto-montaža: Tanjug/AP, pixabay.com Foto-montaža: Tanjug/AP, pixabay.com

Ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru odluči da odbije zahtev Srbije za izručenje Haradinaja, tom odlukom će biti okončan ekstradiocioni postupak protiv njega i on će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku. Ukoliko pak sud odluči da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, na tu odluku Haradinaj će imati pravo da uloži žalbu Kasacionom sudu Francuske, a konačnu odluku o izručenju donosi francuski Ministar pravde.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da bi bio iznenađen ukoliko bi sud u Francuskoj doneo odluku da Srbiji izruči Haradinaja.

- Iskreno, iznenadio bih se ukoliko bi sud izručio Haradinaja imajući u vidu dosadasnju praksu, iskustvo i politizaciju čitavog slučaja. Da se odlučuje više o pravnim argumentima nego političkim verovatno bi odluka bila drugačija - rekao je Ljajić sinoć za Radio televiziju Vojvodine.

Foto: Telegrafrstv Foto: Telegrafrstv

Ljajić smatra i da ukoliko sud odluči da pusti Haradinaja Vlada Srbije treba da ostane na svom stanovištu i da ne odustaje od poternice.

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje. On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vota

    9. februar 2017 | 10:55

    Mi Srbi smo I za Francuze bezvredan narod iako decenijama namecemo pricu o toboznjem prijateljstvu.Na Solunskom frontu su poslali brodove I odveli svoje vojnike jadni Srbi su iscekivali da se vrate po njih ali oni su u drugoj turi odveli svoje konje pa tek u trecoj Srpske vojnike.Za to vreme nasi su cekali gladni I bolesni I umirali.Mi njima vecitu zahvalnost a oni I danas vise cene siptarske konje nego nas Srbe.

  • Brale

    9. februar 2017 | 11:05

    Sve je moguće. Izručenje Srbiji dovodi do novih nestabilnosti a možda to nekome odgovara u ovom trenutku.

  • Драган

    9. februar 2017 | 09:39

    Данас је време кад се не суди по чињеницама већ по манипулацијама.Од окупације Косова и Метохије убијено је толико Срба и српске деце и још увек нико није крив?!?!То је савест "светских демократија" и њихова правда.Без обзира на њихово понашање наша власт би морала бити активнија у својим захтевима према међународним телима.Треба да остане документација за коју ће можда доћи време да се искористи.То је рад за будућност.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA