DAČIĆ DOBIO MANDAT: Glasao sam za Tadića, ali je narod odlučio drugačije!

"Spreman sam da preuzmem odgovornost, ovo je za mene veliki ispit zrelosti. Nema povratka u devedesete, ne interesuje me nebeska Srbija", poručio lider SPS-a posle sastanka s predsednikom Srbije na kome je dobio mandat za sastavljanje nove vlade

  • 12

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je lider socijalista Ivica Dačić zatražio mandat za formiranje vlade Srbije.

Nikolić je posle susreta s Dačićem rekao da ga je koalicija SPS-PUPS-JS ubedila da ima parlamentarnu većinu. On je citirao nekadašnjeg predsednika SAD Džona Kenedija koji je rekao: "Ne pitajte šta država može da uradi za vas, nego šta vi možete da uradite za nju", navodeći da je sada došlo vreme da svako uradi ono što je do njega da Srbija bude bolje mesto za život.

- U toj većini biće SNS i URS i verovatno neki drugi predstavnici manjina građana u Skupšini Srbije koji čekaju da najpre ova koalicija obezbedi dovoljnu većinu - rekao je Nikolić.

Ivica Dačić kaže da je koalicija SPS-PUPS-JS danas obavestila predsednika Srbije da postoji načelna saglasnost oko postojanja parlamentarne većine za formiranje vlade Srbije.

- Iz naših razgovora sa SNS-om i URS-om dogovorili smo se da će oni podržati i podržavaju ovaj dogovor koji smo danas postigli, a to znači da će podržati mene za mandatara - rekao je Dačić.

On je istakao da će se razgovori nastaviti sutra sa SNS, a u narednim danima sa svim drugim strankama koje će biti upoznate s glavnim tačkama programa buduće vlade i otvorenošuću da u tu parlamentarnu većinu uđu i neke druge stranke. Mandatar za formiranje vlade najavio je da će vlada biti formirana uskoro.

- Naša koalicija je bila dovedena pred pitanje hoće li da preuzme odgovornost za vođenje vlade Srbije - rekao je Dačić i naglasio da je spreman da preuzme tu odgovornost.

Prema njegovim rečima, zajednički ciljevi mnogim strankama su da Srbija bude jaka, brani svoje državne interese i nastavi putem evrointegracija, da građani bolje žive, socijalna jednakost i borba protiv kriminala i korupcije.

- Imajući to u vidu, prihvatili smo da preuzmemo odgovornost da ja budem na čelu vlade ukoliko dobijem većinu u Skupštini Srbije - kazao je Dačić.

Kako je dodao, svako ko učestvuje na izborima govori o tome koji je njegov program, pa zato ne može da u ovakvim prilikama kaže da ne prihvata odgovornost kad dobije priliku da sve što je govorio sprovede u delo.

- Prihvatio sam odgovornost i stavio se u službu Srbije. Nema povratka u devedesete, ne interesuje me nebeska Srbija, nego sadašnjost i budućnost zemlje - naveo je Dačić, pa nastavio:

- Iako je danas Vidovdan koji ima toliko značenje i simboliku, želeo bih danas da Vidovdan ne bude vezan za nebesku Srbiju nego da učinimo sve da, ne mogavši da promenimo prošlost, učinemo da promenimo sadašnjost - poručio je Dačić.

Lider socijalista je dodao da će se kao premijer staviti u službu naroda i građana i da će svoj posao obavljati odgovorno s rešenošću da se svi problemi rešavaju u interesu građana.

- Nikad neću donositi nijednu odluku koja neće biti pravedna za građane Srbije i u tom smislu je ovaj dan za mene veliki ispit zrelosti kao predsednika SPS , lidera koalicije SPS-PUPS-JS i mandatara za stavaljanja nove vlade - kazao je Dačić.

Na pitanje novinarke Telegrafa kako će preći preko svih teških reči koje su o njemu izrekli čelnici SNS-a u protekle četiri godine, Dačić je odgovorio:

- Kada sam prevazišao teške reči DS-a i DSS-a, ne znam što ne bih mogao da prevaziđem i druge razlike koje postoje. Ja ne želim teške reči, želim da se Srbija složi, da budem ujedinitelj Srbije, a ne onaj koji razdvaja i deli, jer Srbija je samo jedna a stranaka ima mnogo. Ako izgubimo Srbiju ništa nam ne vrede naše stranke.

Zanimalo nas je i da li će dogovor o formiranju vlasti u Beogradu biti raskinut i da li će Dragan Đilas izgubiti podršku SPS-a u glavnom gradu.

- O Beogradu se nije razgovaralo. Koalicije koje su napravljene biće i dalje na snazi - kratko je odgovorio Dačić.

On je naglasio da od Demokratske stranke nikada nije tražio da bude premijer, što je lider DS-a Boris Tadić danas demantovao, poručivši da je problem upravo u tome što je Dačić tražio mesto premijera koje on nije želeo da mu da!

- Na izborima nisam glasao za Tomislava Nikolića, već za Borisa Tadića, ali je narod odlučio drugačije - istakao je kandidat za premijera posle sastanka s predsednikom Srbije.

- Ovo nije pitanje izbora između DS i SNS. Ovo je pitanje da li naša koalicija želi da preuzme odgovornost ili ne želi. Mislim da bi pravo pitanje za mene bilo da li želim da budem premijer ili da idem u opoziciju. Svako drugo pitanje je neozbiljno - istakao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje zašto u razgovorima sa DS-om nije otvoreno tražio premijersko mesto za sebe, lider SPS-a je rekao da je pitanje da li bi bilo koja politička stranka ili koalicija odbila mogućnost da obavlja najodgovornije funkcije. Dačić je istakao da je odluka da uđe u koaliciju sa SNS bila teška zbog dobrih odnosa sa DS, ali da to nije subjektivna odluka, već odluka u korist građana Srbije.

Upitan za eventualni uticaj Rusije na formiranje buduće vlade, Dačić je rekao da je razgovarao sa svima u zemlji i svetu, i da od ni od koga nije dobio nijedan razlog da ne formira vladu sa SNS-om.

- Da je bilo ko u svetu rekao da su Tomislav Nikolić i SNS antievropske, nikada ne bih ušao u tu vladu, niti bih bio njen premijer. Da je bilo ko u našoj zemlji rekao da je ta politika drugačija u interesima naših naroda takođe nikada ne bih prihvatio - istakao je on i dodao da buduća vlada neće biti ni proruska, proamerička, ni prokineska, te da ga interesuje da ona bude samo prosrpska.

Dačić je ponovio da dobijanje premijerske funkcije nije bilo zahtev koalicije okupljene oko SPS-a, već da je preuzimanje te funkcije "logičan odgovor političara koji želi da se bavi politikom".

- Teže bi mi bilo da dam odgovor na pitanje zašto ne prihvatamo ponudu SNS-a, jer kako bismo se onda sledeći put kandidovali na izborima? Šta da kažemo - da je teška situacija? Ako neko ne želi da preuzme odgovornost zbog teške situacije, onda taj ne treba da se bavi politikom - rekao je Dačić i podsetio da je Čerčil postao premijer u ratu.

- Dvadeset godina se bavim politkom, 20 godina sam poslanik. Pa, zar mislite da posle 20 godina bavljenja politikom neko može da kaže zašto iz subjektivnih dobrih odnosa sa DS nisam prihvatio da budem premijer? Znate, onaj ko ode iz Crvene zvezde ili Partizana u Barselonu, sigurno neće odbiti da u nekom takmičenju igra protiv Zvezde ili Partizana. A ja ne mogu da odbijem da igram u finalu svetskog prvenstva - slikovito je opisao svoju poziciju Dačić.

Lider socijalista je poručio da će nova vlada, s većinom koja će je podržavati, biti stabilna i dodao da "ako je bila stabilna prethodna, zašto ne bi i ova".

- Načelno, svi želimo da bude manja vlada, ali moramo da shvatimo da postoje neke strukture i institucije koje bi pogrešno shvatile ukidanje ministarstava, poput SPC i drugih crkava ili sportista.

Lider SPS-a je desetak minuta posle 11 sati ušao u zgradu Predsedništva Srbije u pratnji Slavice Đukić-Dejanović i Žarka Obradovića, kao i predsednika JS-a Dragana Markovića Palme i lidera PUPS-a Jovana Krkobabića.

U vladi u kojoj će Dačić biti premijer uglavnom se već znaju imena ostalih ministara.

Petnaestak minuta pre pre dolaska Dačića u Predsedništvo odatle je izašla visoka funkcionerka SNS Jorgovanka Tabaković.

Ona nije želela da daje izjave za medije jer, kako kaže, "ne želi da ugrozi pregovore".

(A. P. / D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • loreen

    28. jun 2012 | 13:33

    Koliko vidim, Tomislav Nikolić sve dublje tone. Od predizbornih obećanja nije ostalo ništa, a svi koji su promovisali teoriju o Sjahavanju Kyrte da bi Uzjahao Myrta mogu svima nama da se smeju u lice. І da nam pljunu u isto, kao takvo. Dok mu se država raspada, a narod gladuje, on se ( predsedni……..) švrćka po Brazilima, Turskama і prijemima koje organiziraju і na kojima orgazmiraju Tajkuni і Tajkunčice. Jer njemu je O.K., prima predsedničku platicu, a pošto mu je funkcija protokolarno-beznačajne prirode, te se shodno tomu ničemu ne pita, može mirne duše da se slikuje, і na slike da se rukuje….. Ja samo gledam, і mada sam bila uverena da me ništa ne može iznenaditi, zapanjena sam količinom bašmebrigizma kod svih ovih koje smo mi izabrali, a bolje da smo gowno pojeli. Događaj dostojan Bala Wampira……………

  • zox populi

    28. jun 2012 | 14:15

    a sad hapsenja Vlahovica i Beka

  • hercegov

    28. jun 2012 | 13:54

    Loren,pa gde si bio ceturi godine dok su ti tvoji rasipali lovu po svetu i pljackali privredu prodajuci pola pola za sebe,tada bi postovao tvoj komentar.Pa sam Djelic je uzeo 12 miluona evra od akcija iz jedne strane banke.Odakle te akcije ako nije mito da ta banka udje u ovu zemlju.Da ne nabrajam Putica,Vlahovica,Djilasa i druge iz same vlasti koji se obogtise za kratko vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA