≫ 

6 IMENA, 1 FUNKCIJA: Ovo su kandidati za Vučićevu premijersku fotelju

I dok je to pitanje bilo u zapećku predsedničkih izbora, sada se sve više spekuliše ko će biti na čelu izvršne vlasti. U javnosti se najčešće pominje šest imena

  • 45

Kada se i zvanično Aleksandar Vučić bude preselio iz Nemanjine 11 na Andrićev venac, kao novoizabrani predsednik Srbije, ostaće jedna nepoznanica - ko će ga zameniti na mestu premijera. I dok je to pitanje bilo u zapećku predsedničkih izbora, sada se sve više spekuliše ko će biti na čelu izvršne vlasti. U javnosti se najčešće pominje šest imena.

Kad će Vučić preuzeti novu dužnost, a kada će Skupština izabrati novog premijera

Zašto je Vučić ubedljivo pobedio i zašto je opozicija ubedljivo promašila metu

Zakonom o predsedniku Republike propisano je da mandat predsednika, koji traje pet godina, počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a prestaje istekom vremena na koje je izabran, ostavkom ili razrešenjem.

Prema očekivanom scenariju, Vučić bi zakletvu pred narodnim poslanicima mogao da položi odmah posle 31. maja, kada ističe mandat još uvek aktuelnom predsedniku Tomislavu Nikoliću.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Takav “kalendar” najavio je i sam Vučić, u noći izbornog trijumfa, rekavši da očekuje izbor novog predsednika vlade za dva meseca, ili neki dan više.

U dosadašnjim izjavama članovi aktuelne Vlade kažu da nemaju informaciju ko će biti novi premijer.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

A, upravo u tim redovima, sede najozbiljniji kandidati za to mesto. Naime u javnosti se najčešće pominju imena potpredsednika Ivice Dačića, Zorane Mihajlović i Nebojše Stefanovića, kao i ministara Ane Brnabić i Dušana Vujovića. Njima treba pridodati i ime jednog bivšeg ministra - Nikole Selakovića.

Ono što je izvesno, da će Dačiću , ovaj put „po sili zakona”, kao prvi potpredsednik, obavljati poslove "tehničkog" premijera, kada Vučić preuzme funkciju predsednika, do izbora novog šefa tima iz Nemanjine 11.

Foto: Tanjkug/Zoran Žestić Foto: Tanjkug/Zoran Žestić

Dačić i ne krije da bi prihvatio tu poziciju ukoliko bi mu bila ponuđena.

Među kandidatima, koji nisu članovi SNS pominuju se Brnabić i Vujović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U tom smislu oboje poseduju znanje, stručnost i operativnost, što Vučić izuzetno ceni. Aktuelna ministarka državne uprave i lokalne samuprave izjavila je tim povodom da nema nikakvu informaciju o tome ko će biti novi premijer Srbije, dok će ministar finansija nije još uvek izjašnjavo.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kada su u pitanju funkcioneri SNS, koji su u "igri" za mesto prvog čoveka Vlade, nekoliko dana uoči izbora, Mihajlović je na svojoj Fejsbuk stranici napisala razloge zašto nikada neće biti lider kao Vučić, dok je Stefanović u više navrata rekao da nema informaciju ko će to biti, te da je ta odluka na novoizabranom predsedniku.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Favorit iz senke, barem prema kladionicama je bivši ministar pravde Nikola Selaković. Kako sada nema državnu funkciju mnogi veruju da je upravo on budući izbor Vučića na mestu premijera.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA