SRPSKA "NORA" JAČA OD NEMAČKIH "PANCERA": Moćne haubice do kraja godine u Vojsci Srbije (FOTO) (VIDEO)

Nora je tehnološki najnaprednija i u svojoj kategoriji spada međi tri ili pet najboljih na svetu. Nora će sigurno mnogo značiti Vojsci Srbije i verujemo da će pokazati kao odlično sredstvo

  • 26

Opitni centar Vojske Srbije počinje u aprilu testiranje jednog od najtraženijih proizvoda kompanije Jugoimport SDPR. Ukoliko testiranje protekne u skladu sa očekivanjima samohodna haubica Nora uskoro će ući u redovnu upotrebu Vojske Srbije. Očekivanja od proizvodnje i isporuke savremene haubice su velika. Ona bi trebala da modernizuje artiljerijske jedinice Vojske Srbije, s obzirom da su Hrvatima isporučene prve dve nemačke samohodne haubice PzH2000.

SREBRNA SABLJA NAD KOSOVOM: Iznenadna vežba KFOR-a posle pretnje Haradinaja Srbima (FOTO)

Američki senator "ne veruje" da će biti ponovo rata u bivšoj Jugoslaviji

Načelnik uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane Srbije general-major Bojan Zrnić potvrdio je da Nora u aprilu ide na testiranja, a da će verovatno do kraja godine ući u sastav oružja Vojske Srbije.

- Nora da kraja aprila ide na ispitivanje u Opitni centar Vojske Srbije. Očekujemo da će biti u upotrebi za snage Vojske Srbije već krajem godine. Srpska vojska već koristi nekoliko drugih sistema koje je napravila domaća vojna industrija i na njih se u potpunosti oslanja – kaže Zrnić.

Foto: yugoimport.com Foto: yugoimport.com

On napominje da je samohodna haubica Nora među najboljim svetskim sistemima u svojoj kategoriji.

- Nije bez razloga Nora među najtraženijim proizvodima Jugoimporta SDPR. Ona je tehnološki najnaprednija i u svojoj kategoriji spada međi tri ili pet najboljih na svetu. Nora će sigurno mnogo značiti Vojsci Srbije i verujemo da će pokazati kao odlično sredstvo – naglašava Zrnić.

Aleksandar Lijaković, pomoćnik direktora Jugimport SDPR, ističe da je Nora jedan od najtraženijih proizvoda ove srpske kompanije.

- Srpska vojska industrija uvek je najviše prodavala metkove. Međutim, poslednjih godina sa vozilima Miloš i Lazar 3 napravili smo prodor na drugih tržištima. Nora je bila hit Sajma naoružanja u Abu Dabiju ove godine i bez sumnje spada u naše najtraženije proizvode.

Foto: yugoimport.com Foto: yugoimport.com

"Nora" će biti i srpski pandan haubicama "pancer 2000", nemačke proizvodnje, koje je prošle godine nabavila Hrvatska. Posle više od dve godine od potpisivanja ugovora hrvatskog i nemačkog ministarstva odbrane, Zagrebu su isporučene prve dve samohodne haubice PzH2000. Do kraja 2017. stići će i preostalih 14, preneo je portal Večernjeg lista.

To je, međutim, samo deo modernizacije hrvatskih oružanih snaga, koje prete da poremete ravnotežu u regionu, na šta Srbija sprema odlučan odgovor.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Svi oni koje zanima kako uživo izgleda Nora, imaće priliku da ovu modernu haubicu vide na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2017" od 27. do 30. juna na Beogradskom sajmu (poslednji dan je slobodan za posetioce, a prva tri samo za poslovne partnere).

Podsetimo, na sajmu IDEX 2017 u Abu Dabiju, premijerno su prikazana četiri nova proizvoda odbrambene industrije Srbije, koji su izazvali veliko interesovanje.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samuraj

    12. april 2017 | 13:10

    Gde su migovi? Polovina aprila je!

  • Al jazeera

    12. april 2017 | 12:50

    Nasa Nora pobediti mora!!!!

  • Realan

    12. april 2017 | 16:49

    Vojska bi trebala prema nekim podacima da dobije 12 ili 18 haubica tipa NORA. To jeste dobro ali realno je da bi barem toliko trebala da dobije svaka brigada da bi se osetio neki napredak u nasoj vojsci. Imamo ogroman nedostatak oklopnih transportera i trebalo bi nam barem 100 Lazara III za pocetak, a 200 u narednih 4 godine, ali od toga nema nista. Vojska Srbije nema PVO, nazalost nema ni kamione za potrebe logistike i vucnih artiljerijskih sredstava, a zabrinjavajuci je nedostatak VBR i Gvozdika koje jesu zastarele ali su neophodne. Mi da bi rashodovali Gvozdike morali bi da ubacimo barem 200 NORA a nece ih biti ni 20 komada ove godine za vojsku. Nasa vojska nazalost nema ni operativnu ni vatrenu moc, ni sposobnost pruzanja nekog otpora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA