DAN "D" ZA KOSOVO: Opsadno stanje oko zgrade Vlade i Skupštine

Na vanrednoj sednici Skupštine Kosova glasaće se o sudbini vlade

  • 0

Nešto posle 10 časova počela je vanredna sednica kosovskog parlamenta na kojoj bi se glasalo o poverenju vladi. Pored zgrada Vlade i Skupštine Kosova pred početak sednice Skupštine, raspoređen je veliki broj policajaca.

AMERIČKI ULTIMATUM PRIŠTINI: Još 48 sati za kosovsku Vladu

Đuriću opet zabranjen ulazak na Kosovo

Zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi podnela je Inicijativa za Kosovo uz podršku Alijanse za budućnost Kosova i Samoopredeljenja kao i 12 poslanika iz redova partija na vlasti.

Prema informacijama kojima raspolaže Beta, predsedništvo i poslanička grupa DPK odlučili su da podrže zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova, ukoliko Demokratski savez Kosova ne bude prihvatio zahtev da se pitanje demarkacije uvrsti na dnevni red današnje sednice pre razmatranja zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je ranije u telefonskom razgovoru sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojtom Brajanom Jiom ocenio da ima zastoja u odlučivanju o zahtevu za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova, ali i o saglasnosti oko demarkacije granice sa Crnom Gorom.

SAD su do sada nekoliko puta kosovskom zvaničnicima stavili do znanja da očekuju od vlasti da se na dnevni red današnje sednice uvrsti i pitanje demarkacije, kao i da o tome treba da se odlučuje pre nego što se bude raspravljalo o zahtevu za izglasavanje nepoverenja Vladi.

Kosovska vlada je bolesnik na aparatima

Predstavnici Srba u kosovskoj skupštini neće danas glasati za demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, izjavio je potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović.

On je za RTS rekao da je kosovska vlada "bolesnik na aparatima" i da se samo postavlja pitanje ko će isključiti te aparate i oglasiti da vlada ne postoji.

Printskrin: Youtube/RTV PULS Printskrin: Youtube/RTV PULS

- Mislim da je kosovska vlada 'bolesnik' koji je na aparatima već duže vreme i sada se samo postavlja pitanje ko će isključiti te aparate, ko će oglasiti da vlada ne postoji, i da postoji nadmetanje izmedju PDK i LDK ko će biti optužen za to - naveo je Stojanović.

Stojanović je ocenio da su izbori neminovni i da je to "više nego jasno", a da se samo postavlja pitanje "ko će biti taj krivac koji je isključio aparate".

- Ništa drugo se danas neće dešavati. Da li će kosovska vlada pasti danas ili za nedelju dana, sasvim je nebitno. Jasno je da se ide na nove izbore a ko će i kako će se prikazati međunarodnoj zajednici kao konstruktivan, a ko kao nekonstruktivan to je borba koju Albanci vode između sebe i to nas ne interesuje - dodao je Stojanović.

On je ocenio da se duže vreme vodi igra izmedju PDK i LDK ko je kriv što demarkacija ne može da se usvoji.

- Više je nego jasno da Srbi za to neće glasati ali i da oni sami imaju problem sa svojim poslanicima kako da ih ubede da za to glasaju - dodao je potpredsednik kosovske vlade.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Beta/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA