Ružić: Ne bih se kladio na Dačića kao budućeg premijera, Vučić je hladnokrvan i mudar prema pretnjama Albanaca (VIDEO) (FOTO)

Sada će uslediti ti razgovori, naravno, tu je predsednik Republike Aleksandar Vučić vlastan da odredi mandatara. Ne postavlja se pitanje, da li je u potencijalu, kapacitetu, viziji i iskustvu, Ivica Dačić neko ko bi svakako mogao da obavlju tu funkciju, koju je već obavljao - kaže Ružić u intervjuu za Telegraf.rs

  • 12

Mi to nikada nismo postavljali (da Dačić bude premijer) kao uslov, niti ćemo to postavljati, već želimo da funkcionišemo kao tim i da svoj kadrovski potencijal stavimo na raspolaganje Srbiji i novoj Vladi i da zajedno sa svojim straterškim partnerom SNS-om, uradimo sve što možemo za boljitak ove države, rekao je u intervjuu za Telegraf.rs, Branko Ružić, potpredsednik SPS.

Vučić obećao: Podižemo plate u javnom sektoru do kraja godine, biće povećan i minimalac!

Brnabić: Duboko poštujem SPC, poslali demanti i mom kabinetu

Njegova svaka reč, tvit i komentar se u javnosti tumače iz više uglova. Smatraju da je političar, koji koji sme sve da uradi i kaže. Izgleda da su pojedine stranačke kolege preuzele njegov recept. U tom smislu, kako komentariše situaciju u stranci, ali i vladajućoj koaliciji? Da li će se vratiti na neku državnu funkciju, ali i da li će njegova stranka dobiti veći udeo u vlasti, samo su neka od pitanja, koja smo postavili Branku Ružiću, potpredsedniku SPS.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kao što sam rekao u najavi, više puta su Vaše izjave tumačene u javnosti kao atak na koalicionog partnera, odnosno SNS?

- Postoje razni spinovi, pokušaji da se neke stvari izvuku iz konteksta. Ono što je sigurno, da nikada nisam bio opozicija kako Srbiji, tako ni svojoj stranci, ni koalicionom partneru, sa kojim imamo stratešku saradnju i realizujemo te strateške ciljeve za sve građane Srbije.

Možda su se naslovi promenili. Mediji su jedna dragocenost svakog društva, i ako neko želi da na drugačiji način predstavi nešto što je neko drugi rekao, ja nemam ništa protiv. Znam šta želim Srbiji i šta želim kroz kapacitet i funkciju koju obavljam u stranci da uradim i pomognem. Činio sam to i ranije, činim danas, činiću i sutra.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Danas, posle predsedničkih izbora, stiče se utisak da su odnosi između dve stranke, SNS i SPS, nikad bolji?

- Rekao bih da je zajednički imenitelj obe stranke, ne samo Srbija, nego državni razlog. Mi smo govorili o tome, da je državni razlog prisutan kao opredeljujući faktor, na koji način bi izašli na te predsedničke izbore. Mislim da smo doneli vizionarsku odluku, da umemo da anticipiramo stvari.

Mislim, da oni pokušaji raznih protesta, nakon grandiozne pobede Aleksandra Vučića, kao zajedničkog kandidata, dokaz da smo doneli pravu odluku. Takođe, mislim da je jačanje saveza SPS i SNS veoma značajno za Srbiju,kao što je značajno da se SPS  po ko zna koji put dokazala kao nezaobilazan faktor političke stabilnosti u Srbiji.

Očekujem da preuzmemo i viši stepen odgovornosti u preraspodeli, kako odgovornosti tako i uticaja u kormilarenju ovog broda, odnosno novoj Vladi, a sve u cilju realizacije strateških ciljeva.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Međutim, pojedini funkcioneri SPS, u prvom redu Novica Tončev iznose ocene da će se SPS “utopiti” u SNS i da su socijalisti “izgubili” svoju politiku? Kako komentarišete tu njegovu tezu?

- Nemam manir da polemišem sa stavovima svojih partijskih kolege. Ne želim da komentarišem ni nešto što nije utemeljeno u činjenicma. Te bojazni prosto nema, jer oni koji se bave politikom i analizom političkog bitisanja SPS, prosto znaju da 27 godina postojanja SPS rađa jednu armiju tradicionalnih birača, biračkog tela koje je opredeljeno za ono što SPS predstavlja u političkom životu Srbije.

Za to smo imali najbolji dokaz u ovoj grandioznoj pobedi Aleksandra Vučića, gde smo zaista dali veliki doprinos. Ali, mislim da su još bolji dokaz da SPS, ne samo da čuva svoj birački fond i da ga unapređuje -  lokalni izbori - koji su održani posle predsedničkih izbora, na kojima smo nastupili samostalno. U Vrbasu smo osvojili 22 odsto glasova, u Odžacima 18, u Kovinu 15, u Zaječaru 10 i onda se neko doseti da priča o utapanju.

Nije moguće utapanje, jer je zajednički imenitelj prosečnog birača SPS i SNS - boljitak Srbije, ali se mi kao birači i funkcioneri i politički i programski u nekim stvarima razlikujemo. To je sasvim demokratski i normalno. Mislim da smo se okupili oko najvažnijeg cilja, jer je Srbije jedna, a političkih partija mnogo.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ima li generalno nezadovoljstva u SPS?

- Prirodno je da u svakoj organizaciji i sistemu, ima po nekada doza nezadovoljstva, koje može da bude kreativni faktor u iznalaženju nekih boljih rešenja. Mi na stranačkim organima notiramo svako nezadovoljstvo i sagledavamo mogućnost kako to da razrešimo.

Zaista je važno da smo na terenu, u neuralgičnim sredinama, gde je saradnja između SNS i SPS bila narušena, zbog raznih specifičnosti i sujeta lokalnih funkcionera, pokrenuli proces reintegracije najznačajnije političke partije za svaki nivo vlasti, od lokalnog, preko pokrajinskog do republičkog, dakle SPS-a u funkcionisanje tih lokalnih samouprava.

To dokazuje da je nama, ali SNS, na prvom mestu Srbija i da je taj državni razlog objedinjujći faktor i to se na najbolji način pokazalo na predsedničkim izborima.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Sada je na redu izbor novog premijera. Prema kladionicama, koje su poslovično jako dobro obaveštene, najveći favorit je Ivica Dačić. Kako Vi to komentarišete?

- Da imam hiljadu evra da uložim tu bi se zaradilo oko 600 evra. Kladioničarski kada bih gledao, išao bih na nekog na koga je kvota mnogo veća. Ali, da se ne bavimo šalama i spekulacijama.

Mi nismo imali razgovore na tu temu na zvaničnim sastancima rukovodstava dveju stranaka. Prevashodno je bilo, u toj teškoj borbi, iznaći model kako pobediti na predsedničkim izborima. Mislim da smo to veoma uspešno uradili.

Sada će uslediti ti razgovori, naravno, tu je predsednik Republike Aleksandar Vučić vlastan da odredi mandatara. Ne postavlja se pitanje, da li je u potencijalu, kapacitetu, viziji i iskustvu, Ivica Dačić neko ko bi svakako mogao da obavlju tu funkciju, koju je već obavljao.

Mi to nikada nismo postavljali kao uslov, niti ćemo to postavljati, već želimo da funkcionišemo kao tim i da svoj kadrovski potencijal stavimo na raspolaganje Srbiji i novoj Vladi i da zajedno sa svojim straterškim partnerom SNS-om, uradimo sve što možemo za boljitak ove države.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kada govorimo o tim sastancima na kojima je dogovarana strategija, da li postoji ili je postojao dogovor „Vučić predsednik - Dačić premijer“?

- Nikada nije bilo tog modela, jedino što egzistira i postoji to je savez, odnosno pakt, Vučić-Dačić, koji daje rezultate već pet godina. Mislim da smo na spoljnopolitičkom, unutrašnjem, ekonomskom, socijalnom i političkom planu uradili mnogo. Odnosno, da su njih dvojica nesporni lideri, koji umeju da kormilare u moru svih problema koji stoje pred nama.

To je nešto što je garant jedne još efikasnije Vlade. Videćemo, kako će se to personalno odraziti u smislu sastava, ali mislim da je taj sastav manje važan u odnosu na ono što ta Vlada treba da nastavi da radi. Toliko izazova postoji, izazova u regionu, kriznih žarišta, da bi bio veličanstven uspeh sačuvati naše društvo, da se u njega ne preliju razne političke nestabilnosti i problemi i da sačuvamo naš dignite kao država i očuvamo liderski potencijal regionalne saradnje.

Ali, moramo da razumemo, da je uz poštovanje svih drugih, važno poštovati sopstveno dostojanstvo.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Dačić je više puta posle izbora govorio da se će se zalagati za veće učešće SPS u vlasti. Da li možemo da očekujemo da će socijalisti dobiti još neko ministarsko mesto?

- Nikada ne sagledavam politiku Srbije kao pijacu. Mislim da je mnogo važnije, kako u jednom uspešnom sistemu, taj sistem još više unaprediti. Što se tiče tih šrafova, koji mogu unaprediti taj sistem,  a to je Vlada Srbije, siguran sam da SPS, a to nije neskromno reći, poseduje sijaset dobrih kadrovskih asova koji mogu da odgovore na sve te izazove.

U tom smislu, naravno da je logično da se stateško partnerstvo između SPS i SNS reflektuje i na taj način. Očekujem da ćemo svakako zajedno sa SNS-om opredeliti model na koji ćemo još više unaprediti našu saradnju i biti involvirani u realizaciju svih tih ciljeva.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U tom smislu, da li možemo da očekujemo Vaš povratak u izvršnu vlast?

- Zaista nisam razmišljao o tim kadriranjima, niti sam razgovarao sa bilo kim. Uvek sam spreman da svoje potencijale i znanje ponudim Vladi Srbije ili bilo kome, ko želi da se nešto uradi za boljitak naših građana, ali to nije prioritetno pitanje.

Spomenuli ste tokom razgovara region. Nedavno ste bili na Kosmetu. Kako vidite sadašnju situaciju, u svetlu nedavnih izjava albanskih lidera, ali i predstojećih izbora u Pokrajini?

- Moramo sagledati kontekst u kojem se određene izjave daju, ali se čini da su izjave nesuvisle, neodgovorne i ne vode pomirenju i sagledavanju zajedničkog imenitelja neke zajedničke budućnosti, već nas vraćaju u vremena i godine koje su nam "pojeli skakavci". To je neodgovornost političara na Kosovu i Metohiji.

Ramuš Haradinaj nije mogao da zamisli bolju stvar da mu se dogodi, nego da bude pritvoren u Francuskoj. Njegova stranka nije imala pojedinačno više od 6-7 procenata podrške. On je sada tamo postavljen na pijedestal žrtve i borca za ljudska prava, a pritom znamo da je pod njegovim vođstvom počinjeno sijaset skaradnih ratnih zločina.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Bez obzira što će on biti simbol jedne politike, koja će biti prodavana na tržištu pred ove izbore na KiM, ne verujem da će ta politika zavrediti enormno visoku pažnju. U svakom slučaju uz njegove koalicione partnere, koji nisu naivni, na drugoj strani imate jednu političku opciju, koja je možda umerenija i prihvatljivija za neki budući nastavak dijaloga,  koji je veoma važan zbog srpskog stanovništva na KiM, ZSO i drugih stvari koje su definisane Briselskim sporazumom, i takođe imate i Samoopredeljenje, koje nije ušlo u neku koaliciju i koje može odneti jedan kredibilan broj glasova.

Brzo će se ti izbori završiti i mislim da je uloga Brisela veoma važna. Briselski sporazum nije potpisan samo između Beograda i Prištine, nego uz učešće Brisela. Brisel nosi veliku odgovornost, ne samo po pitanju odnosa Beograda i Prištine, već i povodom povampirenja ustaštva u Hrvatskoj i potenciranja toga od strane nekih političkih partija koje u deficitu programskih načela posežu za jednim sunovratom u prošlost.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Mislim da je naša obaveza da alarmiramo uvek Brisel i EU, da povedu računa šta rade države članice, popu Hrvatske i šta se dešava na teritoriji KiM, ali šta se dešava u Albaniji. Nemojte smetnuti sa uma da je Edi Rama, neko ko govori o potencijalnom rešenju u vidu "Velike Albanije". Da li su to probni baloni, da li to neko želi da napravi jedno resktrukturiranje na prostoru Zapadnog Balkana, nemoj da mi gledamo u pasulj. Mi imamo obavezu da štitimo naš Ustav, naš integritet, naše dostojanstvo, ali shvatite da taj Edi Rama ima opoziciju koja je protiv njega i koja želi da bojkotuje izbore.

Mislim da je to kontekst u kome moramo da sagledamo ono što se dešava i po pitanju parlamentarnih izbora na KiM i i u Albaniji. Zato je važan hladnokrvan i mudar pristup. Dobro je da premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić ima jedan takav pristup i sa druge strane je važno da insistira na očuvanju dostojanstva naše države i njenih građana.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Tokom odgovora na moje prethodno pitanje, više puta ste pomenuli Brisel. U Kosovskoj Mitrovici se te izjavili da će se proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine završiti potpisivanjem pravno obavezujućeg dokumenta. Da li će to biti finalni uslov za pristupanje Srbije EU?

- To što sam rekao nije nikakva novosti i to piše u Briselskom sporazumu. Ali sam rekao i ono što mediji nisu preneli, a to je da postoji niz koraka koje prištinske vlasti moraju da preduzmu da bi mogle uopšte da sanjaju da dođe do tog pravno-obavezujućeg ugovora, što takođe automatski ne znači da će Srbija ikada priznati tu samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Mislim da vreme radi za nas, To je ono što ne shvataju prištinski političari i mislim da će doći vreme kada oni će zažaliti zbog onoga što su govorili sada ili 2016. godine, zažaliti što povampiruju Olbrajtovu, Vokera i Ahtisarija. To su ljudi koji predstavljaju otelotvorenje jedne planetarne nepravde koja je učinjena našem narodu i državi i ljudi koji su tretirani od strane nove administracije SAD kao sušti civili.

Njihovi potezi će svakao biti predupređeni našom aktivnom pozicijom kao države i zato izražavam veliku podršku predsedniku Vučiću, koji je na vreme ukazivao na ono što može da nas zadesi.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U svakom slučaju, oni hvataju poslednji voz, da bi sebe zaštitili, jer će Specijalni sud za zločine počinjene na teritoriji KiM početi da funkcioniše. Tu je glavni motiv da se održe vanredni parlamentarni izbori na KiM, kako bi oni, pod firmom političkih funkcija, za koje se nadaju da će da osvoje, zaštite sebe od te pravde. Pravda je spora, ali dostižna.

Šta je Ružić, nekadašnji potpredsednik FK Partizan rekao o dešavanjima u srpskom fudbalu, međusobnim optužbama vodećih klubova i apelima crno-belih da se ne vređa premijer Vučić, čitajte u posebnoj vesti i pogledajte u videu.

Daljinac baner

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA